Gyönyörű napsárga nárciszok borítják a Dunakanyar legmagasabb csúcspontjának hegyoldalát

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Milliónyi napsárga nárcisz borítja a Dunakanyart

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Milliónyi napsárga nárcisz borítja a Dunakanyart


2022/04/15
ZH

Frissítve: 2024/03/19
Frissítette: ZH

A 652 méteres Naszály oldalát milliónyi nárcisz díszíti. Vác fölött, a Duna-balpartán található legismertebb hegy, 652 méterrel magasodik a tenger szintje fölé, ez a Naszály. A hegyoldalba is beköszöntött a tavasz és milliónyi nárciszban tündökölhetünk, ha arra járunk.

nárciszmező

A Dunakanyar legmagasabb csúcsa


Amennyiben Budapestről észak felé tekintünk, könnyen felismerhetővé válik a Naszály a mészkőbánya ejtette tájsebről. A Vác felett elhelyezkedő hegységet természetföldrajzi értelemben a Cserháthoz sorolják, de földtani felépítése nagyban eltér a cserháti vulkáni kőzetekből álló főtömegtől.


A hegység legmagasabb és legnyugatibb tagjának számít a dachsteini mészkőből felépülő Naszály, amelynek legmagasabb csúcsa 652 méter magas, ami a Dunakanyar legmagasabb kilátópontja. A Naszály többi kisebb csúcsa is magasabb a Dunakanyar többi kilátójánál, a Szarvas-hegy 562 méter magas, a Látó-hegy 534 méter, a Kopasz-tető 527 méter.


Nárciszba borult a Naszály


A hegy növényzetének átmeneti jellege és a fajgazdaság már régóta felkeltette a botanikusok figyelmét. Kitaibel Pál, kis hazánk egyik legismertebb botanikusa és polihisztorunk már 1804-ben tanulmányozta a hegy élőflóráját és megfigyeléseit gondosan feljegyezte. A növényzet a hegyen igen gazdag és változatos, például hatalmas számban (több mint 450 faj) fordulnak elő edényes növények, mint a harasztok, nyitva- és zárvatermők. De több olyan növény is él itt, ami csak a Kárpát-medencében honos faj , összesen az eddigi feljegyzések szerint 79 védett és 5 fokozottan védett fajt különböztethetünk itt meg.

 

nárciszmező Magyarország


A Naszály déli lejtőjén tavasszal egy igazi csodának lehetünk szemtanúi, ugyanis milliónyi mennyiségű nárcisz borítja a Dunakanyar legmagasabb hegycsúcsának az oldalát. Fontos tudni, hogy az itt megtalálható nárciszok mérgezőek, de ez az egyetlen nárciszfaj, amely Magyarországon természetesen is előfordul. Ez a csillagos nárcisz, azaz a narcissus angustifolius. Mivel védett növénynek számít, ezért érdemes tudnunk, hogy csak szemünkkel szabad gyönyörködni a napsárga virágszőnyegben, de haza vinni belőle TILOS!

 

Hol találod a nárciszmezőt?


Naszály csupán egy órás autóútra van Budapesttől, és amint elhagyjuk Vác központját, a Sejcei elágazás felé kell vennünk az irányt. 
Tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthetjük a gyönyörű nárciszokat. Ha Budapestről indulnánk, akkor a Nyugati pályaudvarról induló vonattal kell eljutnunk Vácra, onnan pedig csakugyan a Sejcei elágazásig kell buszoznunk, onnan viszont gyalog kell tovább haladnunk a csodaszép és illatozó nárciszmező felé.


Ha pedig már úgyis erre járunk, ne hagyjuk ki a Dunakanyar többi látnivalóját sem!
 


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.

Bolcni

A bolcni jelentése csapszeg.

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Vízből mentés

Vízből mentés: (=Man Over Bord) a hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors...

Jules Verne Trophy

Jules Verne Trophy vitorlás verseny történet,szabály A Jules Verne Trophy ann ak jár,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.