Nautic Országos Bajnokság - beszámoló

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nautic Országos Bajnokság

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nautic Országos Bajnokság


2010/07/29

A Nautic osztály első önálló Országos Bajnokságát 2010. július 24-e és 28-a között rendezte meg a KMPVSE Balatonkenesén. Az OB-n 18 egység 116 vitorlázója indult. A hazai vitorlázás meghatározó szereplői közül jó néhányan rajthoz álltak, így Litkey Farkas, Kelemen Tamás, Józsa Márton, Rauchenberger Miklós, Galántha Gergely.

Nautic OB

Nautic Országos Bajnokság - Balatonkenese

 

Nautic OB 1. nap - Litkey a futamgyőztes

Szélben gazdag 9 futamot vitorláztak három nap alatt a versenyzők. Az első napon július 25-én vasárnap 25 csomós alapszél fújt, amelyet nem ritkán 32 csomós széllökések kísértek, így a versenyrendezők parti halasztás mellett döntöttek, aznap nem is sikerült futamot rendezni. Hétfőn remek, vitorlázásra alkalmas szél fogadta a mezőny, 12-14 csomós ÉNYI-szélben indult az első futam, a futam győzelmet Litkey Farkas szerezte meg a Kísértéssel, második Józsa Márton csapata a Gyöngy lett, a harmadik helyet Galántha Gergely kormányzásával a Classica szerezte meg.

Nautic OB - 2. futam

A második futamra kicsit erősödött a szél, az első futam három győztese újraosztotta a helyeket, az első lett a Gyöngy, mögötte a Classica majd a Kísértés. A harmadik futamban Litkey újra elsőként futott be, Galántha a második lett és Rauchenberger Miklós pedig magára talált és a harmadik helyen végzett.

Nautic OB - 3. futam

Kedden reggel alig-alig fújdogált a szél, azért menetrendszerint újra 10.00 órakor elrajtolt a mezőny az eleinte bíztatóan lengedező 2-3 csomós ÉNY-i szél az első kreutz végére majdnem leáll és el-el fordult nyugat felé, szinte alig lobbantak ki a spinakkerek. Végül az első hátszél közepe táján Litkey vezetett magabiztosan, amikor a fűzfői öböl felül ÉNYI irányból megérkező frissülés összefújta a mezőny a leé bójánál, volt is nagy kiabálás a bójavételnél, sőt a kevésbé szerencsés hajók nem úszták meg ütközés nélkül. Sőt később akadt dolga a zsűrinek is.

Nautic OB - további futamok

A negyedik futamban immáron harmadik futamgyőzelmét könyvelhette el Litkey, Józsa Mártonék ismét másodikok lettek, Sopi pedig a Bettussal bejött harmadikként. Az ötödik futamban a friss szélben négy egység is a kelleténél korábban szelte át a rajtvonalat így korai rajtos lett a Gyöngy, a Classica, az MVM/PRIMOR és a Pingi is. Kedden még két futamot vitorláztak az egységek, az egyre frissülő 16-18 csomós ÉNY-i szélben. Litkey még két győztes futamot vitorlázott és magabiztosan vezette a versenyt, mögötte másodikként Józsáék álltak, őket követte Rauchenberger Miklós. Szerdán még két futam várt a mezőnyre, az előrejelzés beigazolódott élénk 20 csomó körüli ÉNY-i szél fújt, de továbbra is az eredeti forgatókönyv szerint 10.00 órakor elrajtolt a mezőny.

Litkey a bajnok

Litkey győzelmével bebiztosította a bajnoki címét, így az utolsó futamra már nem is kellett rajthoz állni. Józsa Mártonék megnyerték az utolsó futamot és ezzel az ezüstöt is. A harmadik helyen álló Rauchenbergernek nem sikerült a 9. futam, csak 12. lett, ezáltal éppen lecsúszott a dobogóról, így a bronzérem a Classica legénységének jutott.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető.

Takli

Takli: vitorlázat Tengeri mérföld (tmf v. M) - kb. 1852 méter.

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

iShares Cup

iShares Cup vitorlás verseny történet Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az Extreme...

Szélbeállás

A hajó orrát szél felé kormányozzuk, majd hagyjuk, hogy a vitorlák lobogjanak és a hajó...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.