6 nemzeti park, ahol tisztán lehet látni a csillagokat

hirdetes

6 nemzeti park, ahol hihetetlenül tiszta az ég - 1. rész

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Aki nagyvárosban él, az talán el is felejtette, milyen a csillagos ég, mert olyan nagy a fényszennyezettség. A Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság  (IDA) kezdeményezéséra olyan parkokat hoztak létre az Egyesült Államokban, ahol gyönyörű tisztán lehet látni az eget.

Csillagos ég

Natural Bridges National Monument, Utah

 

Ez volt az első park, amit a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság az oltalma alá vett és egyben ez a legjobb megfigyelő hely is, mert itt egyáltalán nincs fényszennyezettség. Ebben a parkban látszik a legtisztábban a Tejút és még olyan csillagképeket is szemügyre vehetnek a látogatók, amivel eddig talán még soha nem találkoztak. A táj egyébként tele van természetes hidakkal, amiktől a park még misztikusabb látványt nyújt.

Csillagos ég

A park neve nem valami bizalomgerjesztő, amit talán annak is köszönhet, hogy ez a kontinens legszárazabb sivataga, ahol egy olyan természeti jelenség ütötte fel a fejét, ami jó sokáig fejtörést okozott a tudósoknak: a vándorló kövek. Viszont nemcsak ezért érdekes ez a sivatag. Ez Kalifornia egyik legsötétebb pontja, ahol minden teliholdkor idegenvezetést tartanak, mert annyira tiszta az égbolt.

Csillagos ég

Az IDA azért választotta ezt a területet, mert ez a park Mississippi egyik legsötétebb pontja. Innen még a Tejút középpontja is tisztán látszik. Sajnos olyan nagy a fényszennyezettség, hogy kevesen mondhatják el magukról, hogy ilyen tisztán láthatják a galaxisunkat, de legalább ez a néhány kijelölt helyszín megmaradt. Ez a térség egyébként rendkívül népszerű a csillagászok között.

Csillagos ég

Az IDA gondoskodott róla, hogy ami világítás van itt, azt is LED égőkre cseréljék ezzel is csökkentve a fényszennyezést. Ebbe a parkba viszont inkább télen érdemes ellátogatni, mert akkor kevésbé felhős az ég és még az éjszakák is hosszabbak.

Csillagos ég

Ez a kijelölt park az Egyesült Államok keleti részén található. Itt annyira tiszta az égbolt, hogy télen még a sarki fényt is meg lehet figyelni. Ugyan ez a megfigyelőhely nem valami nagy, viszont annál látványosabbak a csillagok és az égen felbukkanó más jelenségek.

Csillagos ég

Ezt a megfigyelőhelyet az Észak-Kaliforniában húzódó Kék Hegygerinc hegyek határolják. Ebben a parkban A Maryland Közösségi Főiskola gondoskodik arról, hogy megfelelően korlátozzák a fényszennyezést, ami tönkretehetné az égbolt csodálatos látványát.

Forrás: Hír.ma

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Gleitolás

A gleitolás a siklás; erős szélben a könnyű hajók a vízből szinte kiemelkedve siklanak. Tovább

Hotel Balatonfenyves

Hotel Balatonfenyves – Kényeztető nyugalom egy meghitt, csöndes helyen, a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes