notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a Sziklás-hegység lenyűgöző nemzeti parkjait!

hirdetes

Lenyűgöző nemzeti parkok a Sziklás-hegységben

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Sziklás-hegység 4800 kilométer hosszúságú hegylánca gyönyörű nemzeti parkokkal és tájakkal ejti rabul az embert, melynek nem lehet ellenállni, teljesen magába szippant. Elmondom miért, ismerd meg te is! :)

 

Csodálatos nemzeti parkok a Sziklás-hegységben!

Turisták milliói látogatnak el a Sziklás-hegységhez évente, a világ minden tájáról jönnek ide túrázni, pihenni, hegyi sportokat kipróbálni, vagy csak egyszerűen gyönyörködni a lenyűgöző természeti szépségekben.

 


A hegység nemzeti, valamint tartományi parkjai közül az UNESCO Világörökség listáján is szerepelnek, név szerint öt: Banff Nemzeti Park, Jasper Nemzeti Park, Kootenay nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park és a Waterton-tavak Nemzeti Park, a tartományi területek közül pedig három van fenn.


Nézd meg, mit is rejtenek közelebbről!


1. Banff Nemzeti Park

 

Ez Kanada legelső nemzeti parkja, melyet 1885-ben alapítottak és Albertában bukkanhatunk rá. Itt összesen 25 darab olyan hegycsúcs van, mely háromezer méternél is magasabb, 6641 négyzetkilométernyi területét pedig több száz tó, óriási jégmezők és gleccserek, valamint megszámlálhatatlan folyó, patak borítja. Ez a park az egyik leglátogatottabb az egész Földön, nem véletlenül, egyszerűen lenyűgöző!

hirdetes

 

 


 

 

2. Jasper Nemzeti Park

 

A Sziklás-hegységi nemzeti parkok közül a jasper a legészakibb fekvésű, egyben a legnagyobb területű is, szintén Alberta tartományában. Itt terül el a Columbia-jégmező, mely 325 négyzetkilométernyi nagyságú és ez a több, mint 10 000 éve Kanadát beborító jégpajzs egyik maradványa.

 

 

 

 

3. Kootenay Nemzeti Park

A Nagy Kontinentális Vízválasztó nyugati lejtőjén terül el a Kootenay Nemzeti Park, mely a legifjabb a Sziklás-hegység nemzeti parkjai közül és 1920-ban alapították. Szintén lenyűgöző látvány tárul az ember szeme elé, mely ép ésszel egyszerűen felfoghatatlan nagyságú és szépségű hely.

 

 

hirdetes

 

Csodálatos nemzeti parkok a Sziklás-hegységben!

4. Yoho Nemzeti Park

 

Brit-Columbia déli részén terül el ez a nemzeti park, melyet délről a Kootenay, keletről pedig a Banff Nemzeti Park ölel körbe. A négy hegyi nemzeti park közül ez a legkisebb, összesen 1313 négyzetkilométeres nagyságú és 1886-ban lett alapítva. Számos zuhatag, tó, gleccser és magas hegy van itt, akárcsak az előzőek esetében, melyek szintén lenyűgözik az emberi szemet.

 

 


 

 

5. Waterton-tavak Nemzeti Park

Az Alberta tartomány délnyugati sarkában terül el ez a park, Kanadában. Az USA területén elhelyezkedő Glacier nemzeti Parkkal áll szomszédságban, ketten együtt a Waterton-Glacier Nemzetközi Békepark néven ismertek.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része. Tovább

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 209

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek szerelem túra utazás