Nemzetközi Ifjúsági Olimpiai előkészületek

hirdetes

Nemzetközi Ifjúsági Olimpiai előkészületek

tóth mátyás
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

2010-ben először kerül megrendezésre a Nemzetközi Ifjúsági Olimpia, amelyet két olimpia közötti páros évben terveznek majd mindig megszervezni. A sporteseményt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság írta ki 15-16 évesek számára, és első alkalommal Szingapúr ad otthont a rendezvénynek 2010. augusztus 8-20. között.
 

Nemzetközi Ifjúsági Olimpiai előkészületek

Nemzetközi Ifjúsági Olimpiai előkészületek

Vitorlázásban egyetlen kategóriaként a byte szerepel majd fiúk és lányok részére. Ez az egyszemélyes hajóosztály nem olimpiai osztály, éppen ezért választották az Ifjúsági Olimpia kategóriájának. Európát 7 fiú és 7 lány képviselheti majd, az első kvalifikációs versenyre idén decemberben kerül sor. Az Imperia Winter Regatta elnevezésű verseny az olaszországi Imperiában zajlik majd, és a 420, 470, laser és 29er osztályok mellett a byte Európa-bajnokságot és egyben selejtezőt is itt tartják. Magyarországot egyetlen vitorlázó képviseli a megmérettetésen, a 15 éves Bathó Péter (BYC), aki az idei Európa-bajnokságon laser radialban korosztályában a 3. helyen végzett.

hirdetes

A byte hazánkban még viszonylag ismeretlen hajóosztálynak számít, arányaiban, formájában és megjelenésében hasonlít a laserhez, de annál kisebb és könnyebb. Árboca karbon, a vitorlázata pedig a legkorszerűbb technikákkal készül. A decemberi Európa-bajnokságot követően még a 2010. áprilisi világbajnokságon is lehet szerezni kvalifikációt, de reméljük a magyar versenyzőnek már nem kell kihasználnia ezt a lehetőséget.

Bathó Péter már hetek óta komoly felkészülésen vesz részt Sigmond András szövetségi kapitány irányításával, aki a byte osztály egyik sikeres szakembere, mivel Szingapúrban 2001 és 2007 között felépítette azt a képzési rendszert, amelyben tanítványai a kezdeti lépésektől jutottak el a byte és a laser 4.7 világbajnoki dobogó legfelső fokáig. Peti októberben több nemzetközi edzőtáborban volt a Garda-tavon, a legutóbbi hétvégén pedig a horvátországi Pulában edzett együtt az osztrák versenyzővel. Már több, mint hatvan óra edzés áll mögötte, a cirkáló szakaszokban már kifejezetten jól megy, a hajó sebessége is megfelelő.
hirdetes

A felkészülés további állomásairól, valamint az Európa-bajnokság részleteiről folyamatosan tudósítunk majd.

Bathó Péter

Byte Sailing

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Ejtés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a... Tovább

Balatongyörök Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a DR Zrt. csónakkikötője. Saját... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.9