New York egyik jellegzetessége eltűnik

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy tételt lehúzhatunk New York jellegzetességeinek a listájáról - Kiderül mi az

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy tételt lehúzhatunk New York jellegzetességeinek a listájáról - Kiderül mi az


2015/05/21
KBE

New York városa híres jellegzetességeiről, most mégis csökkeni fog ez a szám, ugyanis az egyik fő jellegzetességének mondhatunk búcsút. De vajon melyiktől? Cikkemből kiderül.

New York egyik fő látványossága tűnik el

Na nem a sárga taxira gondolok, hisz az annyira népszerű lett, hogy mi magyarok is átvettük. Van még egy dolog, ami meghatározza a város arculatát, egy magyar turista szavaival élve „.. Jéé! Hát ez pont olyan, mint a filmekben!”

 

 

És ez nem más, mint a New York-i sikátorok meghatározó eleme, a Tűzlétra.

 

 

 

Lefogadom, hogy előbb gondoltál volna a Time Square-re vagy a Wall Street-i arany bikára. Pedig nem, a tűzlétrák igenis az egyik legmeghatározóbb arculatát adták eddig a városnak, ami majdnem minden második ember vágyálma, hogy egyszer eljusson oda. „Ha nem is Amerikába, de legalább New York-ba.” - ahogy sokan mondják.

 

Na de mik is azok a híres tűzlétrák?

 

Kezdetben nem nagy hangsúlyt fektettek rájuk, hisz vészmegoldásként szolgáltak, mint menekülési útvonal. De 1911-ben 146-an haltak meg New York legnagyobb ipari katasztrófájában, a Triangle Shirtwaist vállalat épülettüzében. Azért, mert az egyetlen tűzlétra omlott össze a rengeteg menekülni próbáló ember súlya alatt.

 

Egy rendőr nézi a gyár felső emeleteiről utcára zuhant munkások holtestjét.

 

Az esetből tanulva a New Yorki képviselőség újrafogalmazta a gyárat, illetve kiterjesztette a házak biztonsági előírását. Többek között felmerült, hogy a munkafolyamat alatt egyetlen ki- és bejárati ajtó sem lehet zárva, vagy bármilyen módon megakadályozva az áthaladás rajta. Minden 5000 négyzetláb/szint alatti, de 2500-nál nagyobb épületnek rendelkeznie kell legalább két lépcsőházzal. Ez felett pedig 5000 négyzetláb/szintenként 1 lépcsőházat kell biztosítani. Minden épületben, amely 150 lábnál magasabb, csak fém ablakkeretek és ajtókeretek kerülhetnek, illetve a burkolás kizárólag betonból vagy kőből lehet.

 

 

A folytatást a következő oldalon találod..

New York egyik fő látványossága tűnik el

Ez a tábla emlékeztet mindenkit az egykori tragédiára.

 

 

Az idei évben kicsit több, mint 100 év elteltével New York kormányzói úgy döntöttek, módosítják a törvényeket, mert ez a fajta fokozott biztonság elavult és hasztalan, hisz már az építkezésben olyan magasak a biztonsági elvárások egy esetleges tűzeset kialakulása esetén, hogy nincs további szükség tűzlétrákra. Így szépen lassan, de el fognak tűnni New York eme jellegzetességei.

 

 

 

 

Főszerepben a tűzlétrák

 

 

Jelenet a „Jóbarátok” c. sorozatból

 

 

„Így jártam anyátokkal” c. sorozat – háttérben New York jellegzetessége, a tűzlétra

 

 

Keanu Reeves és Shia LaBeouf a „Constatine” c. filmben

 

 

Brad Pitt a „Hetedik” c. filmben

 

 

Christian Bale és Eric Roberts „Batman: A Sötét lovag” c. filmben

 

 

Neked hiányozni fognak? Szerintem New York sokat fog veszíteni, ha elveszíti tűzlétráit. Reméljük nem az összeset!


túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor...

Vendée Globe

Vendée Globe vitorlás verseny - Elméletben egyszerű Elméletben a Vendée Globe egy...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Soling

Soling vitorlás hajó leírása A Soling Norvégiából indult hódító útra,ugyanúgy,...

Ben Ainslie

Ben Ainslie Háromszoros olimpiai aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, a Sport Tiszteletbeli...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.