New York egyik jellegzetessége eltűnik

hirdetes

Egy tételt lehúzhatunk New York jellegzetességeinek a listájáról - Kiderül mi az

KBE
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

New York városa híres jellegzetességeiről, most mégis csökkeni fog ez a szám, ugyanis az egyik fő jellegzetességének mondhatunk búcsút. De vajon melyiktől? Cikkemből kiderül.

New York egyik fő látványossága tűnik el

Na nem a sárga taxira gondolok, hisz az annyira népszerű lett, hogy mi magyarok is átvettük. Van még egy dolog, ami meghatározza a város arculatát, egy magyar turista szavaival élve „.. Jéé! Hát ez pont olyan, mint a filmekben!”

 

 

És ez nem más, mint a New York-i sikátorok meghatározó eleme, a Tűzlétra.

 

 

 

Lefogadom, hogy előbb gondoltál volna a Time Square-re vagy a Wall Street-i arany bikára. Pedig nem, a tűzlétrák igenis az egyik legmeghatározóbb arculatát adták eddig a városnak, ami majdnem minden második ember vágyálma, hogy egyszer eljusson oda. „Ha nem is Amerikába, de legalább New York-ba.” - ahogy sokan mondják.

hirdetes

 

hirdetes

Na de mik is azok a híres tűzlétrák?

 

Kezdetben nem nagy hangsúlyt fektettek rájuk, hisz vészmegoldásként szolgáltak, mint menekülési útvonal. De 1911-ben 146-an haltak meg New York legnagyobb ipari katasztrófájában, a Triangle Shirtwaist vállalat épülettüzében. Azért, mert az egyetlen tűzlétra omlott össze a rengeteg menekülni próbáló ember súlya alatt.

 

Egy rendőr nézi a gyár felső emeleteiről utcára zuhant munkások holtestjét.

 

Az esetből tanulva a New Yorki képviselőség újrafogalmazta a gyárat, illetve kiterjesztette a házak biztonsági előírását. Többek között felmerült, hogy a munkafolyamat alatt egyetlen ki- és bejárati ajtó sem lehet zárva, vagy bármilyen módon megakadályozva az áthaladás rajta. Minden 5000 négyzetláb/szint alatti, de 2500-nál nagyobb épületnek rendelkeznie kell legalább két lépcsőházzal. Ez felett pedig 5000 négyzetláb/szintenként 1 lépcsőházat kell biztosítani. Minden épületben, amely 150 lábnál magasabb, csak fém ablakkeretek és ajtókeretek kerülhetnek, illetve a burkolás kizárólag betonból vagy kőből lehet.

 

 

A folytatást a következő oldalon találod..

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
túra utazás

Szótár

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10... Tovább

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.