New York egyik jellegzetessége eltűnik

hirdetes

Egy tételt lehúzhatunk New York jellegzetességeinek a listájáról - Kiderül mi az

KBE
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

New York városa híres jellegzetességeiről, most mégis csökkeni fog ez a szám, ugyanis az egyik fő jellegzetességének mondhatunk búcsút. De vajon melyiktől? Cikkemből kiderül.

New York egyik fő látványossága tűnik el

Na nem a sárga taxira gondolok, hisz az annyira népszerű lett, hogy mi magyarok is átvettük. Van még egy dolog, ami meghatározza a város arculatát, egy magyar turista szavaival élve „.. Jéé! Hát ez pont olyan, mint a filmekben!”

 

 

És ez nem más, mint a New York-i sikátorok meghatározó eleme, a Tűzlétra.

 

 

 

Lefogadom, hogy előbb gondoltál volna a Time Square-re vagy a Wall Street-i arany bikára. Pedig nem, a tűzlétrák igenis az egyik legmeghatározóbb arculatát adták eddig a városnak, ami majdnem minden második ember vágyálma, hogy egyszer eljusson oda. „Ha nem is Amerikába, de legalább New York-ba.” - ahogy sokan mondják.

 

Na de mik is azok a híres tűzlétrák?

 

Kezdetben nem nagy hangsúlyt fektettek rájuk, hisz vészmegoldásként szolgáltak, mint menekülési útvonal. De 1911-ben 146-an haltak meg New York legnagyobb ipari katasztrófájában, a Triangle Shirtwaist vállalat épülettüzében. Azért, mert az egyetlen tűzlétra omlott össze a rengeteg menekülni próbáló ember súlya alatt.

hirdetes

 

Egy rendőr nézi a gyár felső emeleteiről utcára zuhant munkások holtestjét.

 

Az esetből tanulva a New Yorki képviselőség újrafogalmazta a gyárat, illetve kiterjesztette a házak biztonsági előírását. Többek között felmerült, hogy a munkafolyamat alatt egyetlen ki- és bejárati ajtó sem lehet zárva, vagy bármilyen módon megakadályozva az áthaladás rajta. Minden 5000 négyzetláb/szint alatti, de 2500-nál nagyobb épületnek rendelkeznie kell legalább két lépcsőházzal. Ez felett pedig 5000 négyzetláb/szintenként 1 lépcsőházat kell biztosítani. Minden épületben, amely 150 lábnál magasabb, csak fém ablakkeretek és ajtókeretek kerülhetnek, illetve a burkolás kizárólag betonból vagy kőből lehet.

 

 

A folytatást a következő oldalon találod..

New York egyik fő látványossága tűnik el

Ez a tábla emlékeztet mindenkit az egykori tragédiára.

 

 

Az idei évben kicsit több, mint 100 év elteltével New York kormányzói úgy döntöttek, módosítják a törvényeket, mert ez a fajta fokozott biztonság elavult és hasztalan, hisz már az építkezésben olyan magasak a biztonsági elvárások egy esetleges tűzeset kialakulása esetén, hogy nincs további szükség tűzlétrákra. Így szépen lassan, de el fognak tűnni New York eme jellegzetességei.

hirdetes

 

 

 

 

Főszerepben a tűzlétrák

 

 

Jelenet a „Jóbarátok” c. sorozatból

 

 

„Így jártam anyátokkal” c. sorozat – háttérben New York jellegzetessége, a tűzlétra

 

 

Keanu Reeves és Shia LaBeouf a „Constatine” c. filmben

 

 

Brad Pitt a „Hetedik” c. filmben

 

 

Christian Bale és Eric Roberts „Batman: A Sötét lovag” c. filmben

 

 

Neked hiányozni fognak? Szerintem New York sokat fog veszíteni, ha elveszíti tűzlétráit. Reméljük nem az összeset!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

túra utazás

Szótár

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7... Tovább

Autopilot

Autopilot: Elektronikusan vezérelt, tájolóval és GPS-el (Global Position System)... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes