A 2. világháború hősei: női pilóták férfiakat megszégyenítő bátorsággal.

hirdetes

A második világháború legendás női pilótái

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nők, akik nem féltek a haláltól, nők, akik bátorságukkal a hazájukat szolgálták. Nem csak részei voltak a második világháborúnak, de nagy szerepet is játszottak. Egészen addig, amíg a férfiak vissza nem ültek a botkormány mögé.

Női pilóták a 2. világháborúban

Bátorság, amit a férfiak is megirigyelnének

 

A második világháborút a történelem egyik legsötétebb időszakának tartják. Az évekig tartó háborúskodás örökre megváltoztatta a világ konfliktusokról alkotott képét és új fejezetet nyitott a modern hadviselésben.

 

 

Ezen új fejezet részét képezte az a több mint ezer nő is, akiket az Egyesült Államok kért fel arra, hogy csatlakozzanak az országos Légierőhöz. A Légierő egészen a második világháborúig exkluzív volt a férfiak számára, azonban a pilótahiány miatt a kormány kénytelen volt új, korábban elképzelhetetlennek tartott módszerekhez folyamodni: nőket ültettek a botkormány mögé.

hirdetes

 

A második világháború női pilótái

 

hirdetes

 

A Légierőt erősítő nőket nem a repülőcsatákra szánták, hanem fontos szállítmányozási és egyéb segédfeladatokat láttak el. A csapat a találó WASP (darázs) becenevet kapta, ami a Women Airforce Service Pilots (a Légierő Női Segédpilótái) rövidítése.

 

 

Habár ezek a nők rendszeresen életveszélyes küldetéseken vettek részt (és sokan nem is élték túl azokat), nem kezelték őket egyenrangúakként. Civilekként sem katonai kitüntetésekben, sem pedig katonai fizetésben nem részesülhettek. A háborúból visszatérő férfiak idővel visszavették a nők pozícióit a Légierőben, és ezek után csak gyakorlatozások alkalmával volt rájuk szükség.

 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

Dirk

A dirk meghatározását lásd a pihentető szótárszónál. Tovább

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.