A 2. világháború hősei: női pilóták férfiakat megszégyenítő bátorsággal.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A második világháború legendás női pilótái

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A második világháború legendás női pilótái


2023/11/30

Nők, akik nem féltek a haláltól, nők, akik bátorságukkal a hazájukat szolgálták. Nem csak részei voltak a második világháborúnak, de nagy szerepet is játszottak. Egészen addig, amíg a férfiak vissza nem ültek a botkormány mögé.

Női pilóták a 2. világháborúban

Bátorság, amit a férfiak is megirigyelnének

A második világháborút a történelem egyik legsötétebb időszakának tartják. Az évekig tartó háborúskodás örökre megváltoztatta a világ konfliktusokról alkotott képét és új fejezetet nyitott a modern hadviselésben.

 

Ezen új fejezet részét képezte az a több mint ezer nő is, akiket az Egyesült Államok kért fel arra, hogy csatlakozzanak az országos Légierőhöz. A Légierő egészen a második világháborúig exkluzív volt a férfiak számára, azonban a pilótahiány miatt a kormány kénytelen volt új, korábban elképzelhetetlennek tartott módszerekhez folyamodni: nőket ültettek a botkormány mögé.

 

A Légierőt erősítő nőket nem a repülőcsatákra szánták, hanem fontos szállítmányozási és egyéb segédfeladatokat láttak el. A csapat a találó WASP (darázs) becenevet kapta, ami a Women Airforce Service Pilots (a Légierő Női Segédpilótái) rövidítése.

 

 

Habár ezek a nők rendszeresen életveszélyes küldetéseken vettek részt (és sokan nem is élték túl azokat), nem kezelték őket egyenrangúakként. Civilekként sem katonai kitüntetésekben, sem pedig katonai fizetésben nem részesülhettek. A háborúból visszatérő férfiak idővel visszavették a nők pozícióit a Légierőben, és ezek után csak gyakorlatozások alkalmával volt rájuk szükség.

 

Harc a harc után

 

Habár a háború még nem ért véget, a női pilótákat 1944 december 20-án hazaküldték. Az országukat egészen addig büszkén szolgáló WASP pilóták úgy érezték, hogy nem kapták meg azt a tiszteletet, amely szerintük megillette őket erőfeszítéseikért. A háború után néhányan stewardessként térhettek vissza csak az egekbe, mert egyetlen légitársaság sem volt hajlandó nőket ültetni a pilótaszékbe.

 

Évtizedekkel később, az 1970-es években a Légierő bejelentette, hogy most „először” fogadnak el női jelentkezőket, ami heves reakciót váltott ki a még élő WASP pilótákból. Törekvéseiket senki nem ismerte el vagy számolt be róluk, és úgy érezték, hogy a kormány megpróbálja kitörölni őket a történelemből. Petíciók és Barry Goldwater szenátor és ex-pilóta segítségével végül 1977 november 23-án katonasági státuszt kaptak.

 

A még élő WASP pilóták 2010-ben egy másik elismerésben részesülhettek, ekkor ugyanis Kongresszusi Arany Medállal jutalmazták őket erőfeszítéseikért. Éppen ideje volt, ha belegondolunk, hogy a második világháború alatt 77 különböző repülőtípust vezettek összesen több mint 96 millió kilométeren.
 


érdekesség hír kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fall

lásd: felhúzókötél

Asso

Asso 99 vitorlás hajó Asso 99 vitorlás hajó - Licospars, Bogliaco, Garda tó A hajót...

Csónak

A csónak olyan vízijármű, melynek hossza a 7 métert és vízkiszorítása a három tonnát,...

karácsonyi céges vacsora

Karácsonyi céges vacsora a nosztalgikus hangulatú Dunyha Étteremben! Tartsa meg karácsonyi...

Leegierig

Leegierig - a széltõl elforduló hajót hívjuk így
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.