notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

12 milliárdból épülő óceánkutató

hirdetes

Óceánkutató öko-halálcsillag

Rédei Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Lehetne akár egy jövőbeli űrállomás, Vizipók-csodapók kristálypalotája vagy éppen egy mesebeli csodapalota. A SeaOrbiter azonban már majdnem valóság, az ötcsillagos úszó óceánkutatóközpont jövő ilyenkorra már vízre szállhat.

12 milliárdból épülő óceánkutató

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francia tervezésű óceánkutató

 

Az úszó erődöt Jacques Rougerie francia építész tervezte és majdnem 12 évig pusztán koncepció formájában leledzett . A tervező építész mellett még Jacques Piccard óceánkutató és Jean-Loup Chretien űrhajós vezetik a projektet, melynek összköltségét mintegy 52,7 millió dollára (kb. 12 mrd Ft) becsülik. A SeaOrbiter 1:15 méretarányos modellje jelenleg a Dél-Koreában rendezett világkiállításon a francia pavilon egyik központi eleme és büszkesége.

 

óceánkutató

 

 

10 szintes laboratórium

 

Az úszó laboratórium különlegessége, hogy nem sok közös vonást mutat egy klasszikus hajó vagy tengeralattjáró formával, inkább olyan mintha süllyedne a hajó, hiszen függőlegesen áll a vízben. Az 51 méter magas 10 szintes laboratórium több mint fele a víz alatt helyezkedik el, azaz nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy pecázáskor használt úszót, csak nagyban…

 

laboratórium

 

A SeaOrbitert úgy tervezték, hogy az az óceán áramlataival szabadon sodródjon, azonban két hajócsavar segítségével önálló helyváltoztatásra is képes. A meghajtás teljes fenntarthatóságára törekedtek, nap, szél és a hullámok által termelt energia tölti az aksikat, illetve alternatív meghajtásként azért egy bioüzemanyag tartályt is kap.

hirdetes

 

 

Vízalatti robotok

 

A hajótest alumínium és magnézium ötvözetből készült, a kutatóállomás alsó szintjeiről pedig vízalatti robotok indíthatóak a tengerfenék felfedezésére. Egyes szinteken a kabinnyomás megegyezik majd a kinti víznyomással, így a búvárok huzamosabb ideig tartózkodhatnak ott és gyakoribb kiruccanásokat tervezhetnek.

 

 

Felépítése


A víz feletti rész:


+13,2 m – nyolc antenna, egy emelő kar és egy 360 fokos körpanorámát ígéri kitekintő
+6 m / +5,25 m – lift, motor terem, búvárközpont és dekompressziós kamrák
+3 m / +0,5 m – két szinten: irányítóközpont, raktár, búvár robot

 

víz feletti rész

 

Víz alatti rész:


-2 m – kapitány szobája, átmeneti vendégek részére látogatható rész, multimédia szoba
-4,5m – megfigyelő terem és laboratórium, ahova a begyűjtött mintákat is szállítják, 8 fős legénység számára alvóhely

hirdetes
-7 m – megfigyelő terem, étkező és konyha panorámás vízalatti ablakokkal. Nappali, ahol a legénység összegyűlhet, pihizhet. Itt történnek az eligazítások is.
-9,35 m – Átmeneti kamra a normál és nagynyomású rész között. Tengeralattjáró hangár, közvetlen kijárattal a tenger felé. Megfigyelő állomás 8 fő számára.
-11,7 m – Szállás és munkaállomás nyolc kutató számára. Ballaszt, vízkészlet, üzemanyag, vízalatti reflektorok és egy masszív 450 tonnás tőkesúly, ami egyensúlyban tartja az egész tornyot. A tőkesúly részlegesen visszahúzható, ha a Szuezi- vagy Panama-csatornákon kell majd áthaladnia, illetve szükség esetén teljesen le is választható.

 

víz alatti rész

 

Idén októberben állnak neki a monstrum összeácsolásának, mely jövő ilyenkor indulhat első felfedező útjára 16 fős legénységgel a fedélzetén.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning nagyon fontos esemény egy cég életében, hiszen egy ilyen esemény... Tovább

Nereus Hotel Kikötője

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Nereus Hotel kikötője. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 159

Átlagos értékelés: 4.8

tenger,óceán