Októberi programok, kirándulások a Balatonnál.

hirdetes

Októberben is programról programra a Balatonnál

Magyar Turizmus Zrt
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ködösek és hidegek a reggelek, egyre rövidebbek a nappalok, és bizony nehéz reggelente felkelni, dolgozni vagy iskolába indulni…

Van egy biztos tippünk: keljünk útra a hétvégén, hiszen az őszi fáradságot legkellemesebb környezetben a Balatonnál pihenhetjük ki és feledhetjük el! Nem kell mást vinnünk, mint meleg ruhát, teás termoszt, fényképezőgépet, és fürdőruhát – hiszen egy kellemes őszi séta, és egy meghitt teázás után kihagyhatatlan a szállodák wellness ígéreteinek beváltása, vagy a melengető fürdőzés valamelyik gyógyfürdőben.

A Szigligeti Süllőfesztivál,

ez a Balaton talán legfinomabb, de mindenképpen legszebb húsú haláról elnevezett gasztronómiai ünnep Szigliget szezonzáró rendezvénye. A hagyományőrző program helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni október 22-23. között.
Szigliget emblematikus nevezetessége, a Balaton Vára, azaz a Szigligeti Vár. Ki gondolná, hogy a várhoz nem csak várprogramok, de sportos próbatételek is kapcsolódnak?

Október 8-án pompás programokkal fűszerezett komplett futóünnepen állhatnak rajthoz azok a futni vágyók, akik a Tanúhegyek Csúcsmaratont, vagy a Szigligeti Várfutást választják. A Tanúhegyek Csúcsmaraton komoly hagyományokra tekint vissza. Ahogy a neve is sugallja a Tapolca medence vulkánikus hegyeit érintve teljesíthetik a résztvevők a 25.9 km-t. A Várfutás során a futók 3, 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A Várfutással szeretnénk egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és felmenekítették a szüretelőket a várba. Az akkori életükért futó szigligetieknek állítanak emléket ezzel a rendezvénnyel. A futóverseny célja a szigligeti várban lesz.
www.szigliget.hu

A Balaton-kerülő Szezonzáró Bringatúra,

az utolsó alkalmak egyike, amikor a nagy hidegek előtt még egyszer körbebringázhatjuk a Balatont! Október 21-én lehet nekivágni a 3 napos kerékpártúrának! Ilyenkor a reggelek ugyan csípősek és a kerékpárút sem túl forgalmas, de napközben még kiváló az időjárás az egész napos bringázáshoz.
 A túra során a Balatoni Bringakörúton gurulva is rácsodálkozhatunk arra, hogy milyen csodás is az őszi Balatont.
www.balatonbringa.hu
 
Jó tudni!


- Még ebben a hónap végéig látható Keszthelyen a Munkácsy kiállítás!

Pihenésre készül a természet

A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színvilága vetekszik. Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál. Irány a természet, nyissuk ki a szemünket, és egy festő színpalettájánál is színesebb és változatosabb táj tárul elénk.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számos bemutatóhelye nyitva tart egész évben, így ősszel is kellemes kikapcsolódást ígér:

TIHANY, LEVENDULA HÁZ

 Mit ismerhetünk meg?
-    vulkánok egykor dühöngő világát, a levendula termesztését és illatát, a balatoni halakat és teknősöket, és az utánozhatatlanul finom levendulaszörpöt
Nyitva:
Szeptember 1. - október 31.: minden nap: 10:00-17:00,
November 1.- 2012. március 31.: Szo-V: 10:00-15:00

SALFÖLD, TERMÉSZETVÉDELMI MAJOR

Ki és mi vár minket?
-    régi magyar háziállatok, állatsimogató, játszótér, fűszer- és gyógynövénykert, „Regényes Park” fotókiállítás, büfé, ajándékbolt, lovaglás, lovaskocsikázás

hirdetes
Nyitva: 
Szeptember 1. - november 15.: 9:00 - 17:00

MONOSZLÓ, HEGYESTŰ

Mit tartogat a természet?
-    pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kürtőben, Dunántúli Regionális Kőpark, büfé, ajándékbolt
Nyitva: egész évben, 9.00 órától sötétedésig

TAPOLCA, TAVAS-BARLANG

Különleges élmény?!
-    csónakázás egy hangulatos kisváros házai, utcái alatt, páradús, jótékony hatású levegő
Nyitva:
Szeptember 1. - október 31.: minden nap:  10:00 - 17:00
November 1. és következő év március 14. között:
Kedd: 10.00-14.00 | Csütörtök: 10.00-14.00 | Szombat:  10:00 - 16:00 | Vasárnap: 10:00 - 13:00

ZALASZÁNTÓ, KOTSY-VÍZIMALOM

Mivel ismerkedhetünk meg?
-    malomipari relikviák, „lisztporos” emlékek egy felújított vízimalomban, játszótér, ajándékbolt
Nyitva:
Március 12. - október 15.: 10:00 - 17:00, hétfő: szünnap
Október 16. - március 14.: bejelentkezéssel (legalább 15 fő esetén!)
Tel.: 83/572-010, 87/555-291, 30/684-7329

KÁPOLNAPUSZTA, BIVALYREZERVÁTUM

Nagy élmény…
-    bivalycsordák, piknikezőhely, interaktív kiállítás, mesélő sétaút, büfé, ajándékbolt
Nyitva:
Április 1. – október 31.: 9:00-19:00
November 1. – március 31.: 9:00-16:00

Túraajánlatok

Gyaloglás Napja - A Pannon-tótól a Káli-medence kőtengereiig
A Káli-medence peremén található kőtengerek igazi földtani és felszínalaktani különlegességnek számítanak: egész Európában csupán a Párizsi-medencében találunk ehhez hasonló képződményeket. A fokozottan védett területet bemutató geotúra során megtudhatjuk, hogy az egykori Pannon-tó üledékeiből miképpen formálódott ki e különleges hangulatú sziklavilág, és hogy a legeltetéses állattatás miképpen segíti a földtani természetvédelmet...
Útvonal: Szentbékkálla, polgármesteri hivatal – kőtenger (Kelemen-hát) – vissza a polgármesteri hivatalhoz (2 km)
Szükséges felszerelés: könnyű túraruházat, túracipő
Időpont: 2011.10.15
Helyszín: Szentbékkállai kőtenger, Kelemen-hát

Cserszömörce túra
A Szépkilátótól, a Bél Mátyás kilátót érintve, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve, vöröslő cserszömörcés karsztbokorerdők között túrázva, jutunk el a Batsányi kilátóhoz, ahonnan egy felhagyott dolomitbánya mellett elhaladva érkezünk vissza a Szépkilátóhoz. A túra során a résztvevők több kilátóból is megcsodálhatják az őszi színekben pompázó karsztbokor erdőket és a Tapolcai-medence tanúhegyeit.
Találkozópont: Balatongyörök, Szépkilátó
A túra hossza 7 km, szintkülönbség kb. 260 m
Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, enni-innivaló, távcső, madárhatározó.
Időpont: 2011.10.22.
Helyszín: Balatongyörök

„Szép kilátó” ajánlat napfényes hétvégékre

hirdetes

A Balaton körüli dombok és hegyek remek kilátást nyújtanak a tájra. Ráadásul a legszebb látványt kínáló pontokra emelt kilátók végigjárása egyedülálló élmény.
Most partszakaszonként egy-egy csodálatos panorámahelyet ajánlunk a természeti szépség rajongóinak figyelmébe.

Keszthely szomszédságában, Cserszegtomajon találjuk az egyik legfiatalabb balatoni panorámapontot, a Margit-kilátót. A tulajdonos feleségéről nevezte el tornyát, amelyet 2000-ben építették. A fából készült, székely népi építészeti jegyeket is magánviselő 31 méteres toronyban lift (!) is működik. A kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik, rálátni a Keszthelyi-öbölre, át a déli partra, és tiszta időben a Bakony magaslatai is feltűnnek a horizonton. A tulajdonos a közelben egy örökzöld arborétumot is létrehozott.

A Balaton egyik legkarakteresebb kilátójára Alsóörsön csodálkozhatunk rá. A lovagvárra emlékeztető reneszánsz és gótikus jegyeket is magánviselő Csere-hegyi kilátót permi vörös kőből építették 1935-ben. A Balaton-felvidék első kő kilátóját az elmúlt időszakban felújították, s néhány méterrel megmagasították a jobb kilátás érdekében. A Balaton-felvidék régi-új kilátójánál kiállítóhelyet is kialakítottak, a kis galériában elsőként a helyreállított létesítmény történetét bemutató képeslap- és fénykép-tárlat látható.

Az északi part hórihorgas, szigorúan emelkedő hegyeivel szemben a déli oldalon már csak szelíd lankák őrködnek a Balaton felett. Így lehetőség is kevesebb adódik, hogy a magasból nézzünk szerteszét. Az déli part legújabb tornya a zamárdi Kőhegyi-kilátó, amelyet 2000-ben a milleniumi ünnepségek keretében építették fel. A torony helyén egykoron présház állt, amely a második világháborúban aztán megsemmisült. Az aprócska, őrtoronyszerű téglaépületből páratlan panoráma tárul a Balatonra Kenesétől a Tihanyi-félszigeten át a badacsonyi bazaltorgonákig. Az egész évben látogatható kilátó gyalogosan és gépkocsival is megközelíthető.

Fonyódon érdemes felkapaszkodni a környező berekvilágból szigetszerűen kiemelkedő 232 m-es Várhegyre. A Balaton egészére, a berek védett lápvidékére és a somogyi dombságra páratlan látványt nyújt az a mozgáskorlátozottak által is látogatható kilátó, melyet 2011. nyarán avattak fel.
A csaknem 240 méter magas dombon, egy adótorony köré épült többszintes, körpanorámás faépítmény mellett egy akadálymentes parkolót, egy mosdót és egy tanösvényt is kialakítottak, rönk bútorokkal, padokkal. A kilátóhoz vezető tanösvény a helyi élővilágot, a természeti értékeket mutatja be kihelyezett táblákon.

További információ: www.balaton.itthon.hu
 
Magyar Turizmus Zrt

Forrás: Magyar Turizmus Zrt

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Árboccsúcs

Az árboccsúcs az árboc felső vége, mely speciális fémveret segítségével lehetővé... Tovább

Svert

Jolle típusú vitorlások leengedhető "uszonya", amely az oldalsodródást... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 210

Átlagos értékelés: 4.9