notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Októberi programok, kirándulások a Balatonnál.

hirdetes

Októberben is programról programra a Balatonnál

Magyar Turizmus Zrt
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ködösek és hidegek a reggelek, egyre rövidebbek a nappalok, és bizony nehéz reggelente felkelni, dolgozni vagy iskolába indulni…

Van egy biztos tippünk: keljünk útra a hétvégén, hiszen az őszi fáradságot legkellemesebb környezetben a Balatonnál pihenhetjük ki és feledhetjük el! Nem kell mást vinnünk, mint meleg ruhát, teás termoszt, fényképezőgépet, és fürdőruhát – hiszen egy kellemes őszi séta, és egy meghitt teázás után kihagyhatatlan a szállodák wellness ígéreteinek beváltása, vagy a melengető fürdőzés valamelyik gyógyfürdőben.

A Szigligeti Süllőfesztivál,

ez a Balaton talán legfinomabb, de mindenképpen legszebb húsú haláról elnevezett gasztronómiai ünnep Szigliget szezonzáró rendezvénye. A hagyományőrző program helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni október 22-23. között.
Szigliget emblematikus nevezetessége, a Balaton Vára, azaz a Szigligeti Vár. Ki gondolná, hogy a várhoz nem csak várprogramok, de sportos próbatételek is kapcsolódnak?

Október 8-án pompás programokkal fűszerezett komplett futóünnepen állhatnak rajthoz azok a futni vágyók, akik a Tanúhegyek Csúcsmaratont, vagy a Szigligeti Várfutást választják. A Tanúhegyek Csúcsmaraton komoly hagyományokra tekint vissza. Ahogy a neve is sugallja a Tapolca medence vulkánikus hegyeit érintve teljesíthetik a résztvevők a 25.9 km-t. A Várfutás során a futók 3, 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A Várfutással szeretnénk egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és felmenekítették a szüretelőket a várba. Az akkori életükért futó szigligetieknek állítanak emléket ezzel a rendezvénnyel. A futóverseny célja a szigligeti várban lesz.
www.szigliget.hu

A Balaton-kerülő Szezonzáró Bringatúra,

az utolsó alkalmak egyike, amikor a nagy hidegek előtt még egyszer körbebringázhatjuk a Balatont! Október 21-én lehet nekivágni a 3 napos kerékpártúrának! Ilyenkor a reggelek ugyan csípősek és a kerékpárút sem túl forgalmas, de napközben még kiváló az időjárás az egész napos bringázáshoz.
 A túra során a Balatoni Bringakörúton gurulva is rácsodálkozhatunk arra, hogy milyen csodás is az őszi Balatont.
www.balatonbringa.hu
 
Jó tudni!


- Még ebben a hónap végéig látható Keszthelyen a Munkácsy kiállítás!

Pihenésre készül a természet

A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színvilága vetekszik. Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál. Irány a természet, nyissuk ki a szemünket, és egy festő színpalettájánál is színesebb és változatosabb táj tárul elénk.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számos bemutatóhelye nyitva tart egész évben, így ősszel is kellemes kikapcsolódást ígér:

TIHANY, LEVENDULA HÁZ

 Mit ismerhetünk meg?
-    vulkánok egykor dühöngő világát, a levendula termesztését és illatát, a balatoni halakat és teknősöket, és az utánozhatatlanul finom levendulaszörpöt
Nyitva:
Szeptember 1. - október 31.: minden nap: 10:00-17:00,
November 1.- 2012. március 31.: Szo-V: 10:00-15:00

SALFÖLD, TERMÉSZETVÉDELMI MAJOR

Ki és mi vár minket?
-    régi magyar háziállatok, állatsimogató, játszótér, fűszer- és gyógynövénykert, „Regényes Park” fotókiállítás, büfé, ajándékbolt, lovaglás, lovaskocsikázás

hirdetes
Nyitva: 
Szeptember 1. - november 15.: 9:00 - 17:00

MONOSZLÓ, HEGYESTŰ

Mit tartogat a természet?
-    pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kürtőben, Dunántúli Regionális Kőpark, büfé, ajándékbolt
Nyitva: egész évben, 9.00 órától sötétedésig

TAPOLCA, TAVAS-BARLANG

Különleges élmény?!
-    csónakázás egy hangulatos kisváros házai, utcái alatt, páradús, jótékony hatású levegő
Nyitva:
Szeptember 1. - október 31.: minden nap:  10:00 - 17:00
November 1. és következő év március 14. között:
Kedd: 10.00-14.00 | Csütörtök: 10.00-14.00 | Szombat:  10:00 - 16:00 | Vasárnap: 10:00 - 13:00

ZALASZÁNTÓ, KOTSY-VÍZIMALOM

Mivel ismerkedhetünk meg?
-    malomipari relikviák, „lisztporos” emlékek egy felújított vízimalomban, játszótér, ajándékbolt
Nyitva:
Március 12. - október 15.: 10:00 - 17:00, hétfő: szünnap
Október 16. - március 14.: bejelentkezéssel (legalább 15 fő esetén!)
Tel.: 83/572-010, 87/555-291, 30/684-7329

KÁPOLNAPUSZTA, BIVALYREZERVÁTUM

Nagy élmény…
-    bivalycsordák, piknikezőhely, interaktív kiállítás, mesélő sétaút, büfé, ajándékbolt
Nyitva:
Április 1. – október 31.: 9:00-19:00
November 1. – március 31.: 9:00-16:00

Túraajánlatok

Gyaloglás Napja - A Pannon-tótól a Káli-medence kőtengereiig
A Káli-medence peremén található kőtengerek igazi földtani és felszínalaktani különlegességnek számítanak: egész Európában csupán a Párizsi-medencében találunk ehhez hasonló képződményeket. A fokozottan védett területet bemutató geotúra során megtudhatjuk, hogy az egykori Pannon-tó üledékeiből miképpen formálódott ki e különleges hangulatú sziklavilág, és hogy a legeltetéses állattatás miképpen segíti a földtani természetvédelmet...
Útvonal: Szentbékkálla, polgármesteri hivatal – kőtenger (Kelemen-hát) – vissza a polgármesteri hivatalhoz (2 km)
Szükséges felszerelés: könnyű túraruházat, túracipő
Időpont: 2011.10.15
Helyszín: Szentbékkállai kőtenger, Kelemen-hát

Cserszömörce túra
A Szépkilátótól, a Bél Mátyás kilátót érintve, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve, vöröslő cserszömörcés karsztbokorerdők között túrázva, jutunk el a Batsányi kilátóhoz, ahonnan egy felhagyott dolomitbánya mellett elhaladva érkezünk vissza a Szépkilátóhoz. A túra során a résztvevők több kilátóból is megcsodálhatják az őszi színekben pompázó karsztbokor erdőket és a Tapolcai-medence tanúhegyeit.
Találkozópont: Balatongyörök, Szépkilátó
A túra hossza 7 km, szintkülönbség kb. 260 m
Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, enni-innivaló, távcső, madárhatározó.
Időpont: 2011.10.22.
Helyszín: Balatongyörök

„Szép kilátó” ajánlat napfényes hétvégékre

hirdetes

A Balaton körüli dombok és hegyek remek kilátást nyújtanak a tájra. Ráadásul a legszebb látványt kínáló pontokra emelt kilátók végigjárása egyedülálló élmény.
Most partszakaszonként egy-egy csodálatos panorámahelyet ajánlunk a természeti szépség rajongóinak figyelmébe.

Keszthely szomszédságában, Cserszegtomajon találjuk az egyik legfiatalabb balatoni panorámapontot, a Margit-kilátót. A tulajdonos feleségéről nevezte el tornyát, amelyet 2000-ben építették. A fából készült, székely népi építészeti jegyeket is magánviselő 31 méteres toronyban lift (!) is működik. A kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik, rálátni a Keszthelyi-öbölre, át a déli partra, és tiszta időben a Bakony magaslatai is feltűnnek a horizonton. A tulajdonos a közelben egy örökzöld arborétumot is létrehozott.

A Balaton egyik legkarakteresebb kilátójára Alsóörsön csodálkozhatunk rá. A lovagvárra emlékeztető reneszánsz és gótikus jegyeket is magánviselő Csere-hegyi kilátót permi vörös kőből építették 1935-ben. A Balaton-felvidék első kő kilátóját az elmúlt időszakban felújították, s néhány méterrel megmagasították a jobb kilátás érdekében. A Balaton-felvidék régi-új kilátójánál kiállítóhelyet is kialakítottak, a kis galériában elsőként a helyreállított létesítmény történetét bemutató képeslap- és fénykép-tárlat látható.

Az északi part hórihorgas, szigorúan emelkedő hegyeivel szemben a déli oldalon már csak szelíd lankák őrködnek a Balaton felett. Így lehetőség is kevesebb adódik, hogy a magasból nézzünk szerteszét. Az déli part legújabb tornya a zamárdi Kőhegyi-kilátó, amelyet 2000-ben a milleniumi ünnepségek keretében építették fel. A torony helyén egykoron présház állt, amely a második világháborúban aztán megsemmisült. Az aprócska, őrtoronyszerű téglaépületből páratlan panoráma tárul a Balatonra Kenesétől a Tihanyi-félszigeten át a badacsonyi bazaltorgonákig. Az egész évben látogatható kilátó gyalogosan és gépkocsival is megközelíthető.

Fonyódon érdemes felkapaszkodni a környező berekvilágból szigetszerűen kiemelkedő 232 m-es Várhegyre. A Balaton egészére, a berek védett lápvidékére és a somogyi dombságra páratlan látványt nyújt az a mozgáskorlátozottak által is látogatható kilátó, melyet 2011. nyarán avattak fel.
A csaknem 240 méter magas dombon, egy adótorony köré épült többszintes, körpanorámás faépítmény mellett egy akadálymentes parkolót, egy mosdót és egy tanösvényt is kialakítottak, rönk bútorokkal, padokkal. A kilátóhoz vezető tanösvény a helyi élővilágot, a természeti értékeket mutatja be kihelyezett táblákon.

További információ: www.balaton.itthon.hu
 
Magyar Turizmus Zrt

Forrás: Magyar Turizmus Zrt

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Alsó szem

Alsó szem: A vitorla alsó sarkára szerelt szem, ringli a sarok rögzítésére. Tovább

Ahoi

Az ahoi egy régi hajós üdvözlés. pl: Nemere, ahoi! Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 210

Átlagos értékelés: 4.9