Októberi programok, kirándulások a Balatonnál.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Októberben is programról programra a Balatonnál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Októberben is programról programra a Balatonnál


2011/10/18

Forrás: Magyar Turizmus Zrt

Ködösek és hidegek a reggelek, egyre rövidebbek a nappalok, és bizony nehéz reggelente felkelni, dolgozni vagy iskolába indulni…

Van egy biztos tippünk: keljünk útra a hétvégén, hiszen az őszi fáradságot legkellemesebb környezetben a Balatonnál pihenhetjük ki és feledhetjük el! Nem kell mást vinnünk, mint meleg ruhát, teás termoszt, fényképezőgépet, és fürdőruhát – hiszen egy kellemes őszi séta, és egy meghitt teázás után kihagyhatatlan a szállodák wellness ígéreteinek beváltása, vagy a melengető fürdőzés valamelyik gyógyfürdőben.


A Szigligeti Süllőfesztivál,

ez a Balaton talán legfinomabb, de mindenképpen legszebb húsú haláról elnevezett gasztronómiai ünnep Szigliget szezonzáró rendezvénye. A hagyományőrző program helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni október 22-23. között.
Szigliget emblematikus nevezetessége, a Balaton Vára, azaz a Szigligeti Vár. Ki gondolná, hogy a várhoz nem csak várprogramok, de sportos próbatételek is kapcsolódnak?

Október 8-án pompás programokkal fűszerezett komplett futóünnepen állhatnak rajthoz azok a futni vágyók, akik a Tanúhegyek Csúcsmaratont, vagy a Szigligeti Várfutást választják. A Tanúhegyek Csúcsmaraton komoly hagyományokra tekint vissza. Ahogy a neve is sugallja a Tapolca medence vulkánikus hegyeit érintve teljesíthetik a résztvevők a 25.9 km-t. A Várfutás során a futók 3, 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A Várfutással szeretnénk egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és felmenekítették a szüretelőket a várba. Az akkori életükért futó szigligetieknek állítanak emléket ezzel a rendezvénnyel. A futóverseny célja a szigligeti várban lesz.
www.szigliget.hu

A Balaton-kerülő Szezonzáró Bringatúra,

az utolsó alkalmak egyike, amikor a nagy hidegek előtt még egyszer körbebringázhatjuk a Balatont! Október 21-én lehet nekivágni a 3 napos kerékpártúrának! Ilyenkor a reggelek ugyan csípősek és a kerékpárút sem túl forgalmas, de napközben még kiváló az időjárás az egész napos bringázáshoz.
 A túra során a Balatoni Bringakörúton gurulva is rácsodálkozhatunk arra, hogy milyen csodás is az őszi Balatont.
www.balatonbringa.hu
 
Jó tudni!


- Még ebben a hónap végéig látható Keszthelyen a Munkácsy kiállítás!

Pihenésre készül a természet

A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színvilága vetekszik. Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál. Irány a természet, nyissuk ki a szemünket, és egy festő színpalettájánál is színesebb és változatosabb táj tárul elénk.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számos bemutatóhelye nyitva tart egész évben, így ősszel is kellemes kikapcsolódást ígér:

TIHANY, LEVENDULA HÁZ

 Mit ismerhetünk meg?
-    vulkánok egykor dühöngő világát, a levendula termesztését és illatát, a balatoni halakat és teknősöket, és az utánozhatatlanul finom levendulaszörpöt
Nyitva:
Szeptember 1. - október 31.: minden nap: 10:00-17:00,
November 1.- 2012. március 31.: Szo-V: 10:00-15:00

SALFÖLD, TERMÉSZETVÉDELMI MAJOR

Ki és mi vár minket?
-    régi magyar háziállatok, állatsimogató, játszótér, fűszer- és gyógynövénykert, „Regényes Park” fotókiállítás, büfé, ajándékbolt, lovaglás, lovaskocsikázás
Nyitva: 
Szeptember 1. - november 15.: 9:00 - 17:00

MONOSZLÓ, HEGYESTŰ

Mit tartogat a természet?
-    pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kürtőben, Dunántúli Regionális Kőpark, büfé, ajándékbolt
Nyitva: egész évben, 9.00 órától sötétedésig

TAPOLCA, TAVAS-BARLANG

Különleges élmény?!
-    csónakázás egy hangulatos kisváros házai, utcái alatt, páradús, jótékony hatású levegő
Nyitva:
Szeptember 1. - október 31.: minden nap:  10:00 - 17:00
November 1. és következő év március 14. között:
Kedd: 10.00-14.00 | Csütörtök: 10.00-14.00 | Szombat:  10:00 - 16:00 | Vasárnap: 10:00 - 13:00

ZALASZÁNTÓ, KOTSY-VÍZIMALOM

Mivel ismerkedhetünk meg?
-    malomipari relikviák, „lisztporos” emlékek egy felújított vízimalomban, játszótér, ajándékbolt
Nyitva:
Március 12. - október 15.: 10:00 - 17:00, hétfő: szünnap
Október 16. - március 14.: bejelentkezéssel (legalább 15 fő esetén!)
Tel.: 83/572-010, 87/555-291, 30/684-7329

KÁPOLNAPUSZTA, BIVALYREZERVÁTUM

Nagy élmény…
-    bivalycsordák, piknikezőhely, interaktív kiállítás, mesélő sétaút, büfé, ajándékbolt
Nyitva:
Április 1. – október 31.: 9:00-19:00
November 1. – március 31.: 9:00-16:00

Túraajánlatok

Gyaloglás Napja - A Pannon-tótól a Káli-medence kőtengereiig
A Káli-medence peremén található kőtengerek igazi földtani és felszínalaktani különlegességnek számítanak: egész Európában csupán a Párizsi-medencében találunk ehhez hasonló képződményeket. A fokozottan védett területet bemutató geotúra során megtudhatjuk, hogy az egykori Pannon-tó üledékeiből miképpen formálódott ki e különleges hangulatú sziklavilág, és hogy a legeltetéses állattatás miképpen segíti a földtani természetvédelmet...
Útvonal: Szentbékkálla, polgármesteri hivatal – kőtenger (Kelemen-hát) – vissza a polgármesteri hivatalhoz (2 km)
Szükséges felszerelés: könnyű túraruházat, túracipő
Időpont: 2011.10.15
Helyszín: Szentbékkállai kőtenger, Kelemen-hát

Cserszömörce túra
A Szépkilátótól, a Bél Mátyás kilátót érintve, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve, vöröslő cserszömörcés karsztbokorerdők között túrázva, jutunk el a Batsányi kilátóhoz, ahonnan egy felhagyott dolomitbánya mellett elhaladva érkezünk vissza a Szépkilátóhoz. A túra során a résztvevők több kilátóból is megcsodálhatják az őszi színekben pompázó karsztbokor erdőket és a Tapolcai-medence tanúhegyeit.
Találkozópont: Balatongyörök, Szépkilátó
A túra hossza 7 km, szintkülönbség kb. 260 m
Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, enni-innivaló, távcső, madárhatározó.
Időpont: 2011.10.22.
Helyszín: Balatongyörök

„Szép kilátó” ajánlat napfényes hétvégékre

A Balaton körüli dombok és hegyek remek kilátást nyújtanak a tájra. Ráadásul a legszebb látványt kínáló pontokra emelt kilátók végigjárása egyedülálló élmény.
Most partszakaszonként egy-egy csodálatos panorámahelyet ajánlunk a természeti szépség rajongóinak figyelmébe.

Keszthely szomszédságában, Cserszegtomajon találjuk az egyik legfiatalabb balatoni panorámapontot, a Margit-kilátót. A tulajdonos feleségéről nevezte el tornyát, amelyet 2000-ben építették. A fából készült, székely népi építészeti jegyeket is magánviselő 31 méteres toronyban lift (!) is működik. A kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik, rálátni a Keszthelyi-öbölre, át a déli partra, és tiszta időben a Bakony magaslatai is feltűnnek a horizonton. A tulajdonos a közelben egy örökzöld arborétumot is létrehozott.

A Balaton egyik legkarakteresebb kilátójára Alsóörsön csodálkozhatunk rá. A lovagvárra emlékeztető reneszánsz és gótikus jegyeket is magánviselő Csere-hegyi kilátót permi vörös kőből építették 1935-ben. A Balaton-felvidék első kő kilátóját az elmúlt időszakban felújították, s néhány méterrel megmagasították a jobb kilátás érdekében. A Balaton-felvidék régi-új kilátójánál kiállítóhelyet is kialakítottak, a kis galériában elsőként a helyreállított létesítmény történetét bemutató képeslap- és fénykép-tárlat látható.

Az északi part hórihorgas, szigorúan emelkedő hegyeivel szemben a déli oldalon már csak szelíd lankák őrködnek a Balaton felett. Így lehetőség is kevesebb adódik, hogy a magasból nézzünk szerteszét. Az déli part legújabb tornya a zamárdi Kőhegyi-kilátó, amelyet 2000-ben a milleniumi ünnepségek keretében építették fel. A torony helyén egykoron présház állt, amely a második világháborúban aztán megsemmisült. Az aprócska, őrtoronyszerű téglaépületből páratlan panoráma tárul a Balatonra Kenesétől a Tihanyi-félszigeten át a badacsonyi bazaltorgonákig. Az egész évben látogatható kilátó gyalogosan és gépkocsival is megközelíthető.

Fonyódon érdemes felkapaszkodni a környező berekvilágból szigetszerűen kiemelkedő 232 m-es Várhegyre. A Balaton egészére, a berek védett lápvidékére és a somogyi dombságra páratlan látványt nyújt az a mozgáskorlátozottak által is látogatható kilátó, melyet 2011. nyarán avattak fel.
A csaknem 240 méter magas dombon, egy adótorony köré épült többszintes, körpanorámás faépítmény mellett egy akadálymentes parkolót, egy mosdót és egy tanösvényt is kialakítottak, rönk bútorokkal, padokkal. A kilátóhoz vezető tanösvény a helyi élővilágot, a természeti értékeket mutatja be kihelyezett táblákon.

További információ: www.balaton.itthon.hu
 
Magyar Turizmus Zrt

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fux

A fux az orrkabin neve.

Sholtz 34+2

Scholtz 34+2 lábas túra jacht   Széles fedélzet, extra méretű cockpit, 2...

Pilotkönyv

 A vízterület jellegzetességeit és a kikötõket bemutató könyv.

Pozitív csapás

 Cirkálásnál, azaz kreuzban, az a szakasz, amely közelebb visz minket célunkhoz.

Trimmzsinór

A vitorlában lévő vékony állítózsinór. Általában a vitorla alsó- és hátsóélébe...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.