Úgy néz ki, nagyon olcsó lesz a benzin

hirdetes

Olcsó lesz a benzin

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nyáron általában nő a kőolaj iránti kereslet, ami árnövekedést is eredményez. Az idei évben máshogy alakultak a dolgok.

Benzin

A nyersolaj ára hatéves mélypontok felé robog, ami önmagában is érdekes fejlemény, de az még látványosabbá teszi a zuhanást, hogy ez az egész nyáron következik be. Márpedig a Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint a nyár az olaj fő szezonja, ilyenkor még akkor is tud emelkedni az ár, ha az év többi részében egyébként csökken. Az Észak-Amerikából származó olajfajta, a WTI ára június 1. óta 30 százalékot zuhant mostanáig. Pénteken a WTI hordója 41,35 dolláros áron forgott, és a Citigroup elemzője szerint elképzelhető további csökkenés is. (Júniusban még majdnem 62 dollárt kellett adni egy hordó nyersanyagért.)

 

Sosem esett még ekkorát

 

2008-ban (a világgazdasági válságot megelőző áresés során) és 1998-ban (az ázsiai országokat megrázó gazdasági visszaesés idején) is csak nagyjából 10 százalékot ment lejjebb a hordónkénti ár a nyár első két hónapjában. Az 1986-os olajválság során pedig még nőni is tudott ugyanebben az időszakban a nyersanyag ára, méghozzá 15 százalékkal.

 

Legutóbb 2011-ben zuhantak ekkorát nyáron az árak, igaz, akkor egy fegyveres konfliktus miatt: a Kadhafi elnököt megbuktató líbiai forradalom miatt leálltak az ország olajkútjai, a nagy olajimportőrök ezért a piac megnyugtatására tartalékaikból kezdtek árusítani 60 millió hordó nyersanyagot.

 

A kereslettel most sincs baj. Nyaranta a nagy finomítóüzemek csúcsra járnak, szükségük van nyersanyagra" - mondta a Bloombergnek Seth Kleinman, a Citigroup londoni elemzője. A helyzet viszont az, hogy a nyárnak nemsokára vége, és ha a megnövekedett kereslet mellett is ilyen ütemben csökken az olaj világpiaci ára, elképzelhető, hogy mi lesz akkor, ha a feldolgozóüzemek visszább fogják a termelést.

 

Forrás

Benzin

Az árcsökkenést továbbra is az amerikai-szaúdi rivalizálás okozza. Az arab királyság vezetésével működő, térségbeli országokat összefogó OPEC továbbra sem csökkentette termelését, sőt, egyenesen rekordmennyiségű nyersanyagot pumpálnak a piacra. Mindezt azért, hogy vevőik nehogy átszokjanak az amerikai olajra. Eközben az USA kútjai is állják a versenyt, továbbra is termelnek, szintén azért, hogy piacukat védelmezzék.

 

A szakértő szerint ez a rivalizálás egészen elképesztő méreteket ölt majd a közeljövőben. "Az OPEC azt mondja: nézzük meg, ki bírja tovább az alacsony árakat" - mondta a hírügynökségnek Gary Shilling, amerikai olajvállalkozó. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi ár negyedébe, akár 10 dollárba, 2800 forintba kerül hamarosan egy hordó nyersolaj.

 

Az olaj világpiaci árának változását a hazai üzemanyagárak is lekövetik. Ma (pénteken) például bruttó 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70 forinttal emelkedett. Az utóbbi csaknem egy hónapban viszont 30 forinttal ismét csökkent a benzin ára. A grafikonon látszik, hogy a nyersolaj világpiaci ára is hasonlóan változott.

 

Kép forrása: investor.hu

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

EGIS Vizisporttelep Csopakon

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található az EGIS Vizisporttelep... Tovább

Balatonfüred - Balatonfüredi Yacht Club (BYC)

  A Balatonfüredi Yacht Club A BYC közforgalmú kikötő, 70 kikötőhellyel... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 4.8