Olimpia 2016 Rio De Janeiro, Brazília

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Olimpia 2016 Rio De Janeiro, Brazília

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Olimpia 2016 Rio De Janeiro, Brazília


2012/09/10

Forrás: www.mti.hu

 A nemzetközi ötkarikás mozgalom jelképesen új fővárost avatott, amikor augusztus 12-én, már javában benne járva az éjszakában, Boris Johnson, London polgármestere - Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke közreműködésével - riói kollégájának, Eduardo Paesnek átnyújtotta az olimpiai lobogót. A londoni Olimpiai Stadionban lezajlott "tulajdonosváltással" a brazil metropolis hivatalosan is átvette az ötkarikás játékok házigazdájának szerepét, amellyel a NOB még 2009. október 2-án, a koppenhágai ülésszakon lebonyolított szavazás végeredményeként ruházta fel Rio de Janeirót, ahol 2016. augusztus 5. és 21. között rendezik meg a XXXI. nyári olimpiát. A csodás város - ahogy előszeretettel nevezik a hivatalosan hat és fél, az elővárosokban élőkkel együtt azonban csaknem 12 milliós településüket a "cariocák" - felettébb simán győzött Chicagót, Tokiót, majd a döntő voksoláson 66:32 arányban Madridot is maga mögé utasítva.

Olimpia 2016 Rió, Brazília

 

De valóban "rendes" rendező lesz-e? - biggyeszthetjük ide a hangzatosságában is költőinek szánt kérdést, mert noha a válasz egyértelmű igen, kételyek azért bőséggel megfogalmazódhatnak a fellelhető komoly hiányosságok miatt. Tudniillik az elemzők szerint az érdemi munkát még nem igazán kezdték el a brazilok, akik egyes, kevésbé türelmes vélekedések szerint már csak rohammunkával hozhatják be a lemaradást úgy, hogy jelentős problémák ezzel együtt bőven akadnak majd még a játékok előtt közvetlenül is.
    

A brazilok nem hagyják magukat nyugtalanítani 

    
Persze kritikus, vagy ha úgy tetszik, szirénhangok hallatszottak jócskán a NOB döntése előtt is, amelyek óvták Rogge-ékat attól, hogy a biztonságot tekintve a világ egyik legveszélyesebb, olimpiai színhelynek más szempontból is alkalmatlannak ítélt városára bízzák a négyévenkénti nyári egyetemes sportjátékok "gazdatisztét". 
 

Riói olimpia - olimpiarendezési gondok

   
Ami tény: akad építeni-építkezni való bőséggel Rióban, ahol a szokásos olimpiarendezési gondok eleve adottak. Vagyis még nincs kész a majdani versenyek színhelyeinek jelentős része, némelyiknél legfeljebb a tervez(get)ési szakasznál tartanak, megoldatlan vagy javarészt maketteken, brosúrákban lelhető fel csupán az olimpiai közlekedés gördülékennyé tételének kérdése, és a közbiztonság erősítése is a kipipálatlan teendők sorát gyarapítja. Megnyugtató ugyanakkor - legalábbis a szkeptikusok számára feltétlenül -, hogy az olimpiai projekt már jóval a valódi, 2016-os dátum előtt vizsgázni fog, amennyiben 2014-ben labdarúgó-világbajnokságnak is otthont ad a dél-amerikai ország, és bár egy sportági csúcsesemény - még ha az a futball is - nem vethető teljes mértékben össze egy olimpiával, azért több mint árulkodó lesz a helyzet a 2016-os kilátásokat illetően a két év múlva esedékes foci-vb idején. Példának okáért a stadionok és a tömegközlekedés milyenségének tekintetében. 
   
A nehézségeket gyanítók fel-felemlegetik azt, hogy London a maga olimpiai előkészületeivel időarányosan, vagyis 2008-ban sokkal jobban állt, mint jelenleg Rio de Janeiro, akár az olimpiai falu, akár a sportlétesítmények, akár a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések - így mindenekelőtt a Tom Jobim nemzetközi repülőtérről az ötkarikás övezetbe vezető gyorsforgalmi út megépítése - dolgában.
   

Rio De Janeiro először rendez olimpiát

 
A brazilok azonban láthatólag nem hagyják magukat nyugtalanítani. Ők változatlan örömünnepként élik meg, hogy Dél-Amerika históriájában először olimpia házigazdái lehetnek, hiszik, hogy a szállodai kapacitás, a jelenlegi 34 ezres hotelszobaszám jelentős bővítésével el tudják majd helyezni az egymilliósra saccolt külföldi vendégsereget. Amellett fontos gyakorlati lépésként hozzák fel, hogy igenis már folyik a metróvonal meghosszabbítása Barra da Tijucáig, tehát Riónak ama délnyugati részébe, ahol a sportolókat befogadó - mihez tartás végett: 100 futballpálya összméretű - olimpiai falu és a legfőbb versenycentrumként szolgáló Olimpiai Park fog állni.
   
 
Előbbit 48 épületegyüttes alkotja majd, amelyekben 9460 fürdőszoba és 17 700 ágy kap helyet. Vagyis a londonihoz hasonlatosan 10 és félezernyi versenyző csaknem három héten át innen árad majd ki a 34 sportlétesítmény valamelyikébe. A versenyszínhelyek közül - tűnik ki a riói olimpia honlapjának összesítőjéből - 18 már működik, 9 vadonatúj épülőben van, 7 pedig ideiglenes jelleggel születik meg kizárólag az olimpiát szolgálva (a versenyek után ez utóbbiakat elbontják). 
    

Ingatag lábakon álló közbiztonság Rióban

    
A színhelyek létrehozására elköltendő pénzek is benne vannak - a sportos infrastruktúra kiadásaival egyetemben - a riói olimpia előkalkulációs büdzséjében, amelyet a pályázat benyújtásakor 28 milliárd brazil reálban adtak meg, ami a jelenlegi árfolyamot véve alapul hozzávetőleg 3,1 billió forintnyi kiadást jelent.
   
A befektetések megtérülésére aligha lehet számítani, de nyilván nem a takarékossági szempontok munkáltak a háttérben, amikor Rio de Janeirónak - a városnak és az azonos nevű államnak, de persze magának Brazíliának is - a vezetői rábólintottak a grandiózus elképzelésre. A riói polgármester, a már említett Eduardo Paes is az anyagiak helyett inkább azt találta fontosnak hangsúlyozni, hogy a több mint 400 éves település nem csupán a helybélieket, és nem is csak a brazilokat, hanem 400 millió embert, vagyis Dél-Amerika egészét képviseli, és pályázata győzelmével a régió sportdiplomáciai sikerét is megtestesíti egyszersmind. 
 
A szép és nemes gesztust kifejezni hivatott szavak dacára az olimpia persze elsősorban Rióé, annak minden örömével és várható nehézségével együtt.
 
Az utóbbi mindazonáltal kevésbé tűnik pénzügyi természetűnek, lévén a dél-amerikai ország a visszaesés ellenére is napjainkban változatlanul a világ tíz vezető gazdasága közé tartozik. Sokkal inkább az ingatag lábakon álló közbiztonságból, a bűnözésből, elsősorban is a kábítószer-kereskedelemből fakadó gondok miatt főhet mind a házigazdáknak, mind a Brazíliát karneváljáért, futballjáért, gigantikus méretű Megváltó Krisztus-szobráért és megannyi másért kedvelőknek, de az országtól az erőszakcselekmények, a nagyszámú gyilkosság vagy éppenséggel a nyomort megtestesítő favellák, a Rió valóságképéhez hozzátartozó szegénynegyedek miatt ódzkodóknak a feje is. A riói olimpia gazdái, jelentős központi segítségre igényt tartva, már többször leszögezték, hogy a katonaság, a rendőrség és a különleges alakulatok révén garantált lesz a biztonság, és jobb híján a világ ebbe az ígéretbe próbál belekapaszkodni.
 
   
Ami azt illeti, Londonban is rendkívüli intézkedések születtek, és maradtak végig érvényben. Valóságos hadsereg vonult fel a sportolókat, kísérőket, sportdiplomatákat, újságírókat, egyáltalán a vendégeket, a viadalok nézőközönségét óvandó, és működött is a biztonsági manőver, hiszen a legkisebb erőszakos cselekmény sem zavarta meg az idei nyári játékokat. Kérdés azonban, hogy a bajkeverők hasonlóképpen hatékony kiszűrésére képesek lesznek-e a brazilok is. A válasszal - ahogy erre már történt utalás - a labdarúgó vb alkalmával lesz mód szembesülni.
    

Éld át a szenvedélyt! 

    
Előbb azonban még kanyarodjunk vissza Barra da Tijucához. Az ötkarikás tervek szerint a Barra-zóna a legfőbb térségnek számít, hiszen az olimpiai versenyeknek a nagyobbik fele zajlik majd errefelé, és a föld alatti megközelíthetőség mellett a legmodernebb közlekedési megoldásként zárt sávon haladó gyorsbuszjáratokkal szállítják majd a tömegeket. De nemcsak ebbe a térségbe, hanem a másik három, egymással szomszédosnak tekinthető nagy ötkarikás övezetbe is: az önmagában is idegenforgalmi csúcslátványosságnak számító tengerparti Copacabanára, Deodoróba és Maracanába.
   

Riói olimpia kiemelt helyszíne : Copacabana

 
Barra sportlétesítményeiben lesznek például a boksz, az asztalitenisz, a tollaslabda, a torna és a különböző vizes sportok eseményei. Copacabana - a maga 4 kilométeres, világhírű tengerparti fürdőszakaszával - szintén több sportág viadalainak ad otthont, így errefelé lesznek mindenekelőtt a strandröplabda mérkőzések (e röpis változat népszerűsége Brazíliában a futballéval vetekszik), aztán az evezős, a kajak-kenus és a vitorlás versenyek, de éppenséggel az atlétika némely programját is itt bonyolítják majd le. A strandon pedig óriáskivetítőkön követhetik nyomon a fürdőzést a nézelődéssel összekapcsoló tömegek az ötkarikás versenyeket. A Deodoro zóna fogadja be a kerékpárosok zömét, a lovasokat, az öttusázókat, a sportlövészeket, a vadvízi kajak-kenusokat és a vívókat. A Maracana - ki ne hallott volna még a méltán híres itteni futballstadionról? - néhány labdarúgó mérkőzésnek ad helyet, továbbá a 90 ezres létesítményben zajlik majd a megnyitó- és a záróünnepség is. A közelben tartják a maratonfutást, további atlétikai számok sokaságát a Joao Havelange Stadionban, az íjászversenyeket pedig a Sambódromo Stadionban.
 
   
A szűk négy esztendő múlva esedékes csúcsrendezvény honlapjának amerikai dollárban közreadott adatai szerint az olimpiára 6 millió darab, átlagosan 36 dollárba kerülő jegyet bocsátanak ki, ebből - nyilván a pénztárcakímélés, ezzel pedig a hangulatjavítás szándékával - több mint kétmillió kerül 20 dollárnál kevesebbe, vagyis már most rögzíthető: a londoninál jóval olcsóbb olimpia elé nézünk.
   
A 2016-os riói játékok mottója portugálul így hangzik: Viva Sua Paixao, vagyis Éld át a szenvedélyt! Hogy parádés hangulatban, szenvedélyességben, érzelmekben, jókedvben nem lesz hiány, az egészen bizonyos. A teljes komforthoz, ahhoz, hogy Cidade Maravilhosa tényleg csodálatos város lehessen, talán valóban már csak a londoni miliőt idéző biztonságérzet szükségeltetik majd. Az viszont alighanem nagyon.
 
Forrás : MTI - Jancsó Kornél

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz.

Log

Log - hajósebességet mérõ müszer

Új építésű lakás Herceghalom

Miért kiváló választás egy új építésű lakás Herceghalmon? Herceghalom a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.