notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A férfi és női 470 marad, a star megy az olimpiáról

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Star megy az olimpiáról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Star megy az olimpiáról


2011/05/10
MVSZ

Forrás: www.hunsail.hu

Szentpétervárott az ISAF Közgyűlésén az olimpiai osztályok jövőjéről is tárgyaltak.. Eldőlt, hogy 2016-ban olimpiai szám marad a női és a férfi 470-es és kiesik a Csillaghajó.
AZ ISAF Közgyűlése csak részben vette figyelembe az ISAF Tanács november 13-án Athénban elfogadott ajánlásait az olimpiai osztályok jövőjével kapcsolatban, illetve maradtak még nyitott kérdések a hajótípusokkal kapcsolatban.

2016 olimpia

Már az ISAF Tanács sem ajánlott a jövőben az olimpiai osztályok közé férfiak által vitorlázandó tőkesúlyos kategóriát, így a Star vagyis a Csillaghajó története során másodszor is kikerül az olimpia műsorából.
Ugyanakkor a Tanács ajánlotta a női Match Race kategóriát és hozzá a jelenleg is használatos Elliott 6M tőkesúlyos típust. Ezzel a javaslattal szemben a Közgyűlés még a kategóriát is eltörölte. Tehát a 2016-os olimpián nem lesz se tőkesú lyos osztály, se match race versenyforma.
A 470-es egyáltalán nem szerepelt a novemberi ajánlások között külön férfi és női kategóriában, legfeljebb vegyes csapatoknak kiírt típusként javasolták. Ezt a javaslatot is elvetették a döntéshozó ISAF-tagok. A szentpétervári Közgyűlés nagy győztese tehát a 470-es Osztályszövetség. Eredményes lobbizással elérték, hogy a 470-es a jelenlegi rendszerhez hasonlóan megmaradt önálló férfi és női osztályként is.
Az ajánlásnak megfelelően benn maradt fixen az olimpiai műsorban a Finn, a Laser, a női Laser Radial és a 49er.


Továbbra sem dőlt el, hogy a férfi és a női szörf marad-e vagy felváltja a kite. Elfogadott a a kétszemélyes többtestű kategória vegyes legénységgel, de itt is még el kell dönteni a hajótípust, amint az újonnan bevezetendő Női szkiff kategóriában. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázására már sak a Londoni Olimpia után kerül sor.

Az elfogadott tíz kategória és típusok a 2016-os Olimpiára:

Férfi szörf vagy kite - a típus még meghatározandó
Nõi szörf vagy kite - a típus még meghatározandó
Férfi egyszemélyes dingi - Laser
Nõi egyszemélyes dingi - Laser Radial
Férfi második egyszemélyes dingi - Finn
Férfi szkiff - 49er
Nõi szkiff - a típus még meghatározandó
Férfi kétszemélyes dingi - 470
Női kétszemélyes dingi - 470
Vegyes kétszemélyes többtestû - a típus még meghatározandó
Fotó a szentpétervári Közgyűlésről, amelyen magyar részről részt vett Wossala György és Dr. Hajdú Balázs.

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem...

Trimmelés

A vitorlázat és a rig finomállítása. Azt a vitorlázót, aki vitorlát vagy rigget állít,...

EGIS Vizisporttelep Csopakon

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található az EGIS Vizisporttelep...

Hajótest hossza

A hajótest hossza a hajótest legnagyobb hosszúsága, a vízvonallal párhuzamosan mért...

reffelés

A hajó folyamatosan jobban dől az optimális szögnél, célszerű reffelni azaz a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!