notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Salgó polc, Olívaolaj - minőségi vagy sem?

hirdetes

Hogyan válasszunk olívaolajat?

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Aki már sokszor használt olívaolajat, az tudja, hogy a legjobb olívaolaj a friss, vagyis amelyik szüretelése és feldolgozása után csupán néhány héttel kerül piacra. Most mindent megtudhattok az olívaolajról.

Minőségi olívaolaj

A legjobb termelők Dél-Európában késő ősszel szüretelik az olívafákat. Ez pedig annyit jelent, hogy tél közepére árasztják el az európai, ázsiai és amerikai minőségi üzleteket friss, ízletes olívaolajaikkal.

 

Fontos az olívaolaj frissessége? Igen, ez bizony sajnos igaz: az olívaolajak nagyon kényes termékek. Csakúgy, mint a bor esetében, minden termőhelynek egyedi ízvilággal kerül piacra a terméke, amely függ a csapadéktól, a hőmérséklettől és a napsütéstől is. És sajnos az is igaz, hogy az olívaolajak felnyitásuk után rövid idővel bizony megromlanak. Az olívaolajok az árképzésben is hasonlatosak a borokhoz – a minőségi kategória igen magas árat is jelent. Salgó polc.

 

A minőségi olívaolajak általában extra szűznek vannak kategorizálva, bár az áruházak polcain található márkák, mint amilyen a Bertoli, Carapelli, vagy Colavita általában csak szűz olívaolajok, legalábbis az University of California, Davis Olive Oil Center egy legutóbbi jelentése szerint.

Minőségi olívaolaj

A legfontosabb nem az, hogy hol termelték, hanem hogy milyenek voltak a termékelőállítás körülményei. Mindegy tehát, hogy az olívaolaj Görögországból, Olaszországból, vagy Kaliforniából származik-e, a gyártási módszer sokkal meghatározóbb. Ami tehát különlegessé teheti az olívaolajat, és minőségivé az az, ahogyan a termelő betakarítja és préseli az olívabogyót. Sok termelő ugyanis, sokáig hagyja a fán az olívabogyókat, ami növeli ugyan a mennyiséget, de könnyen romláshoz vezethet az olíva belsejében. Éppen ezért a legjobb olívaolaj azokból az olívabogyókból készül, amely már a novemberi és decemberi hónapokban leszedésre, préselésre és palackozásra kerül.

Minőségi olívaolaj

Az olívaolaj akár két évig is eltartható a palackjában, vagy dobozában, amely megvédi a napfénytől és melegtől. A romlás csak akkor kezdődhet meg, amikor az üveget felnyitották. Az olívaolajak íze és antioxidáns tartalma jelentősen esik a kinyitását követő hónapban, vagyis amikor már levegővel érintkezik a termék.

Minőségi olívaolaj

A rövid válasz erre bizony az, hogy meg kell kóstolni több fajtát ahhoz, hogy kiválaszthasd a számodra megfelelőt. Az olívaolajok ültetvényenként más és más ízvilággal rendelkeznek. Néhány alapigazság: A Koroneiki olívabogyók Görögországból származnak, de az egész világon termesztik őket, és inkább fűszeres és borsos ízhatás jellemző rájuk. Mivel nagyon érzékenyek a fagyra, november második hetében mindenképpen le kell őket szüretelni. Az Amfissa olívabogyók barnák és általában bogyóként való fogyasztásra termesztik ezeket. Bár nagyok és húsosak, ezek az olívabogyók kevesebb olajat adnak, tehát az ebből készült olívaolajak általában eleve drágábbak. Az ízvilágát az édeskés és enyhe ízjegyek határozzák meg.

 


Azonban az olívaolajak keverhetőek. Minőségi olívaolajok készülhetnek 80 % Amfissa, és 20% Manaki fajtából (gyümölcsös, enyhén csípős ízükért). És sajnos az áruházakban kapható olajak bármit tartalmazhatnak (maradék európai olajakat, tunéziai olívabogyókat stb.), ezért az ízüket előre megjósolni szinte lehetetlen.

 

Néhány ajánlható európai márka:

 

Romano (Szicília): gyümölcsös és bársonyos, enyhe citrusos jegyekkel és lágy utóízzel.
Pazianas (Görögország): Üdítően földes aroma, egy a friss fű benyomását keltő, borsos utóízzel társulva.
Melgarejo (Spanyolország): Könnyed textúra, enyhe diós felhangokkal kiegészülve, borsos utóízzel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 5.0

gasztronómia