Újabb infjoncok a dobogón a lengyelországi Optimist Eb-n

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kettős siker az optimist Európa-bajnokságon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kettős siker az optimist Európa-bajnokságon


2010/07/09

Forrás: www.hunsail.hu

Olyan kettős sikernek lehettünk tanúi a ma véget ért Optimist Európa-bajnokságon, melyre eddig még nem volt példa az osztály hazai történetében. Az utóbbi évek során gazdagon ontották a sikereket versenyzőink a különféle nemzetközi versenyeken és kontinensbajnokságokon, gyakran adtunk hírt az ifjoncok remek teljesítményeiről, s ezúttal is bizonyították, hogy a kitartó szorgalmas munka meghozza gyümölcsét.

Optimist Eb

Újabb magyar siker

Az optimistes csapat kiemelkedő európa-bajnoksági szereplése továbbra is töretlen erővel halad előre felé. Péch Fanni és Vadnai Benji után idén dupla sikerrel zárta a magyar csapat a lengyelországi szereplését, s ezúttal sem maradtunk dobogós helyezés nélkül. Péch Fanni nyomdokaiba lépve idén öccse Lóránt állhatott fel a dobogóra, s szerezte meg az Európa-bajnoki bronzérmet, míg Gyapjas Balázs az ötödik helyen zárta a viadalt.

Két magyar versenyző a legjobb tíz között !!!

Erre még soha nem volt példa korábban! Tudtuk, hogy az utóbbi évek kitartó munkája egyre jobban beérik, s a gyerkőcök rendre kiváló eredményekkel térnek haza a nemzetközi versenyekről, de azt hiszem bátran állíthatom, hogy pár éve erre nem is gondoltunk volna. Négy fiú, mindegyik a mezőny élvonalában! Vadnai Jonatán győzelemmel kezdte meg a szereplését, Lóri a második naptól az ezüstérmes helyen vitorlázott, Balázs pedig kiegyensúlyozott versenyzéssel majdnem minden futamot a legjobb tíz között fejezett be. Jonatán végül a 17., Gyapjas Zsombi pedig a 38. helyet szerezte meg a 146 fős mezőnyben.

Az Optimist Eb futamai

Gyenge szél, napsütés, kánikula fogadta a kontinens viadalra érkező 146 fiú és 101 leány versenyzőt, akik a július 2-10. között Lengyelországban lezajló viadalon 7 futam során tudták összemérni erejüket.
Már az első versenynap is halasztással kezdődött, s csupán délután tudott a rendezőség két futamot lebonyolítani, mely számunkra óriási örömet hozott, hiszen Jonatán szelte át elsőként a célvonalat, Lóri 5., Balázs 7., s Zsombi is egyetlen helyezéssel maradt csak le a legjobb tíz közül. Micsoda kezdés! Az időjárás azonban nem volt ennyire kegyes a fiatalokhoz, a következő napon csak várakozás, lötykölődés, napozás volt a terítéken, ám mindenki bízott a meteorológusok előrejelzésében, akik időjárás változást ígértek, ami a harmadik versenynapra be is következett, s végre élénk, 20 csomó körüli szélben folytatódhatott a verseny, melyben három remek futamot sikerült lebonyolítani. Jonatánnak sajnos gyengébben sikerült rajtjai és a forgolódó szél kihasználásának hiányosságai miatt ez a nap gyengébben sikerült Zsomborhoz hasonlóan, míg Balázs korai rajtja és két futam közötti árboctalp kitörése tették a napot fárasztóvá. Péch Lóri remek teljesítménye azonban kárpótolhatta mindazokat, akik érdeklődve figyelték a fiatalok teljesítményét. Lóri 9., 2. és 7. helyezésével előre ugrott a második helyre a spanyol Nestor Cano mögé, aki Tiago Brito-tól vette át a vezetést, aki a nap veszteseként egyetlen futamon sem tudta beverekedni magát a legjobb húsz közé. A megváltozott szélviszonyok jócskán átrendezték a fiú mezőny élvonalát. Mindeközben a lányok versenyét továbbra is az a Francesca Russo Cirillo vezette, aki pár hete segítette Dragan Gaspic munkáját az optimisteseink számára szervezett zánkai edzőtáboron.

Görög sikerek

Az erős szél hamar tovaszállt, a következő napon ugyan még kellemes 12 csomós szélben szállt vízre a mezőny, ám a nap során ereje egészen 3-4 csomóig gyengült, így a rendezőség a tervezett három futam helyett csupán kettőt tudott megtartani, azt is rendkívül instabil szélviszonyok között, mely nem csupán a versenyzők, de saját dolgukat is megnehezítette.
A nap kétség kívül a görög fiúknak kedvezett. Konstantinos Oikonomidis mindkét futamot győzelemmel zárta, s ugrott a lista élére, míg honfitársa Mazarakis felzárkózott mögé a második helyre. Lóri bronzérme stabilizálódni látszott, hiszen kilenc pontos előnyre tett szert a negyedik helyezett török versenyzővel szemben. Az utolsó két nap újra a kánikuláé, strandolásé volt, így versenyzőink megtartották csodás eredményüket, s Lóri a harmadik, Balázs pedig az előkelő ötödik helyen zárta a versenyt.
Lányaink is igen szépen helyt álltak, Előházi Dorottya a 35. helyezést szerezte meg, s az utolsó futamon harmadikként haladt át a célvonalon, míg Cséby Flóra a 62. helyet szerezte meg a 101 fős mezőnyben, ám két tíz körüli futameredménye igen bíztató a jövőre nézve.

Optimisteseink, - akiknek munkáját Török Péter és Perényi Miklós segítette, egyengette – holnap indulnak haza, újabb sikerrel tarsolyukban. Szép volt fiúk, lányok, gratulálunk!

E.B.

 

Eredmények:

Fiúk

Lányok

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Manőverslukk

Erős szeles kikötés után a kapitány és legénység által közösen fogyasztott...

Bolcni

A bolcni jelentése csapszeg.

Pádli

  Egytollú, rövid evező.

Hafenmeister

Hafenmeister (ejtsd:háfenmájszter): kikötőmester

Bavaria 32

Bavaria 32 - Kötélzet és vitorlázat Nagyvitorla konvencionális...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.