Optimist Match Race - Balatonfüred

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Optimist Match Race - Balatonfüred

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Optimist Match Race - Balatonfüred


2011/07/29

Forrás: www.byc.hu

A nem éppen nyári időjárást idéző esős, borongós idő sem riasztotta el legifjabb vitorlázóinkat, az optimisteseket, - akik nagy lelkesedéssel próbálnak ki minden újdonságot, a versenyzés különböző formáit, s végzik ezt teljes odaadással, professzionális szinten – hogy újabb megmérettetésen teszteljék tudásukat. Ezúttal a hazánkban még nem igazán elterjedt, ám az utóbbi időben néhány nagyhajós versenyen már debütált versenyzésforma, a páros verseny, azaz a Match Race volt terítéken.

optimist match race

Optimist Match Race Balatonfüreden


Július  23-24-én a Balatonfüredi Yacht Club szervezésében, meghívásos alapon került sor az  Opimist páros versenyre, melyre a ranglista legjobb húsz versenyzője kapott meghívást, hogy megismerkedjen, s bepillantást nyerjen egy számukra újdonságul szolgáló versenyzésformába, s próbára tegye tudását egy egy-egy elleni, harciasabb vitorlázás során. A regattára végül 15 versenyző fogadta el a meghívást, s hallgatta meg lelkesen a rendezőség, valamint a zsűri felvilágosítását a versenyzés módjáról, sajátos szabályairól a megnyitót követően, s várta izgalommal a sorsolás eredményét, hogy kivel kerül egy csoportba, ki ellen vívja első mérkőzéseit.

Az ifjú vitorlázók mindent a páros versenyzés előírásai és szabályai szerint hajtottak végre, így az első nap során 3 öt fős csoportra osztva mindenki találkozott mindenkivel egy forduló erejéig, s a csoportok első két helyezettje jutott tovább a második napon lebonyolításra kerülő döntő futamaira. De azok sem maradtak le semmiről, akiknek az első nap nem hozott sikereket, vagy legalábbis nem olyan mértékűt, mint a döntőbe jutott hat versenyzőnek, ugyanis számukra a rendezőség „fleet race”, azaz rendes mezőny futamokat bonyolított le, hogy ne maradjanak versenyzés nélkül. De ne rohanjunk ennyire előre. Az első versenynap során megannyi futam során küzdöttek meg egymással a versenyzők kellemes 2 beaufort erősségű keleties szélben, bár meglehetősen zord, borongós időben, ami azonban egyáltalán nem szegte kedvüket. Kemény csaták, szoros versenyek zajlottak a „match race” versenyeknek megfelelő jobb körös up and down, azaz kreuz-hátszeles pályán, s vívták ki az indulási jogot a hat fős döntő futamokon a legeredményesebbek.

Vadnai Jonatán, Gyapjas Zsombor, Szilasi Fábián, Tóth Márton, Hubert Péter Lél és Galgóczy Tomi örülhetett a nap végén, jutott be a döntőbe, s izgulhatott, hogy melyikük vívja ki a végső győzelmet a következő nap során. Este közös vacsora, Gyapjas papa jóvoltából finom paprikás krumpli, s azt követően a lelkes mamáknak köszönhetően finom süti várta a versenyzőket, s persze a nagyokhoz hasonlóan megannyi sztori, élmény került a felszínre a vacsorát kísérő beszélgetés során. A második napon már két helyen folytak a küzdelmek. A legjobb hat versenyző továbbra is match race futamokon versengett, míg a 7-15. helyezett indulók négy remek pályafutamon osztották szét egymás között a helyezéseket.


A közönség és turisták nagy örömére a futamok a Tagore sétány előtti vízterületen zajlottak, ahol látványos és izgalmas párharcoknak lehettek tanúi az érdeklődők. A végső győzelmet Vadnai Jonatán szerezte Gyapjas Zsombor és Szilasi Fábián előtt, ám egyetlen versenyző sem maradt ajándék nélkül a díjkiosztót követően.


Az újdonságokra rendkívül fogékony optimisteseink szívesen próbálják ki a különféle versenyzési módokat. Több éve csapatbajnokságokat rendeznek, s a páros versenyzés is osztatlan sikert aratott az ifjúság körében. Az odaadó szülők, edzők, rendezők és segítők jóvoltából a fiatalok ilyenkor kizökkenhetnek a jól megszokott verkliből, a szokásos versenyzési formából, s gyűjthetnek élményeket, tapasztalatokat, mely láthatóan feldobja, s új erővel tölti fel őket, s nem utolsó sorban a számos újonnan szerzett tapasztalatot elraktározhatják, s kamatoztathatják az elkövetkezendő regattán, immáron  „élesben” is.

Eszes Bernadett

Optimist Match Race az elődöntő futamai - (mátrix)

Optimist Match Race a döntő futamai - (mátrix)

Optimist Match Race Ezüst csoport Fleet Racing

Optimist Match Race Nevezési Lista

 





Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Turbófeltöltő azonosítása

A turbófeltöltők azonosítása fontos pontja a szervizelésnek, mivel a turbófeltöltők ára...

Árboc

Az árboc a vitorlázat tartóoszlopa.

gyógyszerkiadó

gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyam

Élkötél

A hátsóél kivételével a vitorla élekre kötelet varrnak fel, mely meghatározza a vitorla...

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk szerencsére gyönyörű...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.