Hatalmas korallzátonyt találtak az Amazonasnál!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Óriási korallzátonyt találtak!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Óriási korallzátonyt találtak!


2016/04/25

Földünk tele van felfoghatatlan méretű természeti képződményekkel, melyek bámulatot keltenek bennünk. Nem is olyan régen pedig egy újabb ilyen csoda került felfedezésre, méghozzá egy hatalmas korallzátony!

 

Óriás korallzátonyra találtak!


Az Amazonas csendes-óceáni torkolatánál bukkantak rá erre a hatalmas képződményre, mely a víz iszapos mélyén fekszik. A területet, ahol megtalálható, egy kőolaj feltárás helyének jelölték ki, a zátony majdnem tízezer négyzetkilométernyi helyen terül el.

 


A korallzátony, mely majdnem ezer kilométert tesz ki, 965 kilométeren át húzódik, a Franciaországban található Guyana partjaitól a brazíliai Maranhao szövetségi államig.

 


Mikor az olajfeltárások megkezdődtek és megtalálták, mindenki meglepődött, tudósok, illetékesek és az olajvállalatok egyaránt.
Az, hogy itt egy hatalmas korallzátony létezhet, mindenkinek nagy meglepetés volt, hiszen senki nem számított rá.

 

 

 

 

 

Hogy mi is az oka? A világunk hatalmas folyói a korallzátonyok rendszereit feldarabolják, így nem nőnek rajtuk korallok, melyek egyébként is csak a napos, tiszta és sós vizekben képesek megélni.

 


Az Amazonas pedig ennek az ellentéte, hiszen egy iszonyúan iszapos és mocsaras folyóról beszélünk, Földünk talán egyik legsarasabbja, hiszen több ezer kilométeren át sodorja magával a hordalékát, melyet aztán az óceánba mos.

Óriás korallzátonyra találtak!

Ez az újonnan felfedezett korallzátony azonban teljesen jól fejlődik és növekszik a folyó édesvízi torkolata alatt a tudósok szerint.

 


Ebben a térségben összesen hatvan szivacsfaj, hetvenhárom halfaj, rák és tengeri csillagot találtak, azonban még így is gyenge állapotúnak mondható a zátony.

 

 

 

 


A képződményt sajnos nagy veszély fenyegeti, hiszen Brazília kormánya nyolcvan parcellányi területre adta meg a kőolaj feltárási engedélyt, melyből húsznál már meg is kezdődtek a munkálatok, melyek közül számos éppen a korallzátony felett van, így a természeti csoda további jövője kérdéses és veszélyeztetett.


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vendée Globe

Vendée Globe vitorlás verseny - Elméletben egyszerű Elméletben a Vendée Globe egy...

Rolex Miami OCR

Rolex Miami OCR vitorlás verseny Ezt a vitorlás versenyt az egyik legnagyobb és...

Jolle

A jolle uszonyos(svert), kabin nélküli sportvitorlás. Például: 420,470, Finn Dinghi, Cadet.

Wellness

A wellness egyfajta testi-lelki fejlődést jelent, melynek eléréséhez a különböző wellness...

Finn

Finn vitorlás hajó - 1952 óta töretlen A Finn Vitorlás Szövetség az 1952-es Helsinki...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.