notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A vonatok királya, az Orient expressz

hirdetes

A vonatok királya, királyok vonata-Orient expressz

P.J.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Orient expressz története tulajdonképpen a XIX. és XX. Század Európájának története. A nyugat és kelet európai országok közötti vasúti kapcsolat létrejöttét az európai nagyhatalmak politikája határozta meg.

Orient expressz

Az Orient expressz (teljes néven Velence–Simplon–Orient expressz ) Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat volt a 19-20 században-lapozd végig a galériát-ha további érdekességeket szeretnél megtudni e luxusvonat nem mindenapi történelméről!

Orient expressz

Az első világháborúig  favázas, tíkfaburkolatos kocsikat használt a társaság. Ebből a korszakból származik a Közlekedési Múzeum 2347 pályaszámú CIWL étkezőkocsija (jelenleg nosztalgia forgalomban közlekedik és a Magyar Vasúttörténeti Parkban lehet megtekinteni).

 

 

Orient expressz

Az első világháború után acélvázas, sötétkék kocsikat használt a CIWL.

Orient expressz

1882-ben tartották az első próbautat „Train Eclaire”(Villám vonat) elnevezéssel Párizs és Bécs között. Az 1350 km-es utat 27 óra 57 perc alatt tette meg.

hirdetes
Orient expressz

 1883. június 5.-én elindult Párizsból az első Orient expressz Konstantinápoly felé. Ekkor még csak a Bukarest–Ruszcsuk–Várna vasútvonal készült el, Várnától Konstápolyig hajóval kellett az utat megtenni.

Orient expressz

 A 3186 km-es utat az expressz 83 óra és 30 perc alatt, ebből 15 óra hajóút volt. 

Orient expressz

 Az Orient expressz luxusvonat volt, csak I. osztályú jegyet lehetett váltani. A „Roi des Trains, Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata) elnevezéssel méltán illették.

Orient expressz

1929-ben Isztambul előtt mintegy száz kilométerrel a magas hóban elakadt a luxusvonat.Az expressz a hó fogságából tizenegy nap múlva szabadult.Valószínűleg ez az eset ihlette Agatha Christie-t,(a képen) a híres angol krimi írónőt, a Gyilkosság az Orient expresszen című regénye megírására.

hirdetes
Orient expressz

A XX. század utolsó évtizedeiben az expressz Párizstól Bukarestig, majd később Budapestig közlekedett. 2001 óta Bécs a végállomása. 2007. június 10-től a Párizs-Strasbourg közti TGV-Est vasútvonal megnyitása óta már csak Strasbourg és Bécs között közlekedik.

 

Orient expressz

Az Orient expressz egyik gazdagon díszített - luxus étkezőkocsija.  

Orient expressz

A szerelvény kocsijainak oldalain látható díszes embléma.

 

Forrás: Wikipedia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 195

Átlagos értékelés: 4.7

utazás