notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A vonatok királya, az Orient expressz

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A vonatok királya, királyok vonata-Orient expressz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A vonatok királya, királyok vonata-Orient expressz


2014/04/23
P.J.

Forrás: Wikipedia

Az Orient expressz története tulajdonképpen a XIX. és XX. Század Európájának története. A nyugat és kelet európai országok közötti vasúti kapcsolat létrejöttét az európai nagyhatalmak politikája határozta meg.

Orient expressz

Az Orient expressz (teljes néven Velence–Simplon–Orient expressz ) Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat volt a 19-20 században-lapozd végig a galériát-ha további érdekességeket szeretnél megtudni e luxusvonat nem mindenapi történelméről!

Orient expressz

Az első világháborúig  favázas, tíkfaburkolatos kocsikat használt a társaság. Ebből a korszakból származik a Közlekedési Múzeum 2347 pályaszámú CIWL étkezőkocsija (jelenleg nosztalgia forgalomban közlekedik és a Magyar Vasúttörténeti Parkban lehet megtekinteni).

 

 

Orient expressz

Az első világháború után acélvázas, sötétkék kocsikat használt a CIWL.

Orient expressz

1882-ben tartották az első próbautat „Train Eclaire”(Villám vonat) elnevezéssel Párizs és Bécs között. Az 1350 km-es utat 27 óra 57 perc alatt tette meg.

Orient expressz

 1883. június 5.-én elindult Párizsból az első Orient expressz Konstantinápoly felé. Ekkor még csak a Bukarest–Ruszcsuk–Várna vasútvonal készült el, Várnától Konstápolyig hajóval kellett az utat megtenni.

Orient expressz

 A 3186 km-es utat az expressz 83 óra és 30 perc alatt, ebből 15 óra hajóút volt. 

Orient expressz

 Az Orient expressz luxusvonat volt, csak I. osztályú jegyet lehetett váltani. A „Roi des Trains, Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata) elnevezéssel méltán illették.

Orient expressz

1929-ben Isztambul előtt mintegy száz kilométerrel a magas hóban elakadt a luxusvonat.Az expressz a hó fogságából tizenegy nap múlva szabadult.Valószínűleg ez az eset ihlette Agatha Christie-t,(a képen) a híres angol krimi írónőt, a Gyilkosság az Orient expresszen című regénye megírására.

Orient expressz

A XX. század utolsó évtizedeiben az expressz Párizstól Bukarestig, majd később Budapestig közlekedett. 2001 óta Bécs a végállomása. 2007. június 10-től a Párizs-Strasbourg közti TGV-Est vasútvonal megnyitása óta már csak Strasbourg és Bécs között közlekedik.

 

Orient expressz

Az Orient expressz egyik gazdagon díszített - luxus étkezőkocsija.  

Orient expressz

A szerelvény kocsijainak oldalain látható díszes embléma.

 


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árbocfény

Az árbocfény, vagy másnéven topfény a vitorláshajók árboccsúcsán a Hajózási...

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása

Latni

Vitorlamerevítõ vékony léc vagy mûanyag lap.

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is.

RC 44 vitorlás hajó

 RC 44 vitorlás hajó Az RC 44 egy kis vízkiszorítású, magas színvonalú One...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!