Használjuk ki az őszt! Itt van 3 almás recept

hirdetes

Használjuk ki az őszt! 3 almás recept

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Almából mindig nagyon sok van, legalábbis nálunk, és néha nem tudjuk, hogy mit kezdjünk velük. Ha ti is a bőség zavarában vagytok, itt van 3 recept, amit érdemes kipróbálni! Használjuk ki, hogy ősz van:)

Őszi recept

Mondanám, hogy gyors, de ha azt nézzük, hogy szükséges fagyasztani legalább egy órát….így inkább nem mondom. Viszont ha előre elkészítjük és mikor jönnek a vendégek csak elővesszük és kisütjük, akkor 30 perc alatt készen van.

 

Rém egyszerű és szerintem sokkal finomabb, mint a hagyományos almás pite verziók.

Ezt bizonyítja az is, hogy a húgom, aki mellesleg ki nem állhatja az almás süteményeket zokszó nélkül betolta a felét a kisült rudacskáknak. Az úgy nézett ki, hogy vettem a LIDL-ben egy csomag gyúrt tésztát. Közvetlenül a friss, leveles tészta mellett található a hűtőben. Kék felirattal.

 

A töltelék nem igényelt különösebb vacakolást, de lássuk akkor töviről-hegyire.

1 csomag gyúrt tészta

fél kiló alma (hámozva, csumázva)

1 mokkáskanál őrölt fahéj

2 evőkanál cukor

 

Tetejére:

1 felvert tojás

2-3 evőkanál cukor

 

A tésztát kicsomagoljuk, kiterítjük, de rajta hagyjuk a sütőpapíron, amire fel van csavarva. Vízszintes téglalapként helyezkedik el előttünk.

A tisztított almákat a fahéjjal és a cukorral egy késes aprítóban teljesen pépesre pürésítjük. Akinek nincs ilyen gépe, az le is reszelheti az almákat, mint a babáknak szokás.

Ha nagyon levesesnek találnánk a gyümölcs pépet, akkor keverjünk hozzá 1-2 evőkanálnyi darált háztartási kekszet vagy bármilyen édes morzsát (keksz őrlemény, piskóta, ilyesmik), hogy felszívja a felesleges nedvességet.

A kiterített tésztát gondolatban elfelezzük és a jobbra eső részére simítjuk egyenletesen a tölteléket.

A másik felét ráhajtjuk és finoman átsimítjuk. Ne nyomjuk le, mert kifolyik az alma töltelék.

A tetejét átkenjük felvert tojással, majd megszórjuk bármilyen kristálycukorral (lehet barna is) és egy tálcára húzva a sütőpapírral együtt betesszük a fagyasztóba – hőmérséklettől függően – legalább egy órára.

A cél az, hogy annyira fagyjon meg, hogy ha késsel neki állunk szeletelni, ne nyomjuk össze, hogy kibuggyanjon a töltelék, de ne is fagyjon meg annyira, hogy törjön esetleg a tészta vágás közben. :)

 

Ha nagyon előre szeretnénk dolgozni és később sütnénk a rudacskákat, akkor 1-2 óra fagyasztás után szeleteljük fel, majd tegyük vissza fóliával letakarva a fagyasztóba felhasználásig.

Én 24 darabra vágtam.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Érdemes hozzá elkészíteni a karamell szószt is, mert belemártogatva az almás tésztarudakat, igazán fenséges élményben lehet részünk.

Kb. fél bögre cukrot megkaramellizálunk.

Amikor már nem kristályos, belekeverünk kb. 2-3 dkg vajat és úgy 1-2 dl tejszínt.

Teljesen sima masszát kell kapjunk és a tejszín ne legyen hűtő hideg, inkább melegítsük meg.

A végén keverjünk el benne egy csipet sót. Én fleur de selt használtam. Kóstolással ellenőrizzük mennyire sós.

Forrás

Őszi recept

Igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom őszi tortácska, amit ráadásul sütni sem kell.

Hűtéssel együtt szerintem nem több, mint egy óra alatt elkészül, ami azért nem rossz. Persze minél tovább hagyjuk összeérni az ízeket, annál finomabb lesz!

Ez egy picike torta lett, mert csak gyors desszertnek gondoltam, de elfogyott.

 

Egy 16 cm-es tortaformához:

50 dkg alma

1 csomag főzős vanília pudingpor (40 gr)

2 dl víz

babapiskóta

cukor, őrölt fahéj ízlés szerint

3 dl habtejszín

 

A dolog rém egyszerű. Az almákat meghámozzuk, majd lereszeljük.

1 dl víz társaságában a cukorral és fahéjjal – amit ízlés szerint adagolunk -, feltesszük párolódni.

Közben a tortaforma alját kirakjuk jó szorosan babapiskótával.

A pudingport elkeverjük a maradék egy deciliter vízzel, majd a puha almához keverjük és gyakorlatilag besűrítjük az almakrémet.

Egyik felét még melegen az alsó réteg piskótára terítjük, majd ismét egy réteg piskótát sorakoztatunk a tetejére és mehet a maradék almakrém.

Hagyjuk egy kicsit hűlni, akár az ablakpárkányon.

Ahogy hideg lesz a krém, gyakorlatilag meg is dermed.

A habtejszínből a legjobb, ha állati eredetűt használunk (pl. zacskós oké), mert annak van az igazi íze…ez esetben szükségünk lesz habfixálóhoz.

Szóval habbá verjük és rásimítjuk az almás rétegre.

Tetejére habcsúcsokat nyomunk és picit a hűtőben is hűtjük.

Szépen szeletelhető. Jó étvágyat kívánok!

Forrás

Őszi recept

2 bögre liszt

1/2 bögre  cukor

1/2 bögre kakaópor

1/2 bögre olaj

2 tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 marék csokicsepp

1/2 bögre almalekvár

1 tábla almasajt felkockázva

1/2 bögre tej

 

A hozzávalókat összekeverjük, muffinformába kanalazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Én mini muffinokat sütöttem, vagyis egy sütésből 24 muffinom lett.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 4.8

hangszer