notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 párizsi múzeum gyerekeknek: Természettudományi; Zenei, Iparművészeti, Vásári Művészet Múzeuma és Varázsmúzeum Párizsban

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Louvre-n túl: 5 múzeum Párizsban főként gyerekeknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Louvre-n túl: 5 múzeum Párizsban főként gyerekeknek


2019/09/18
VN

Lehet bármilyen jól nevelt egy gyerek, a Louvre előtti sorban állás minden kiskorúból kihozza a kisördögöt. Szerencsére Párizs és közvetlen vonzáskörzete több mint 200 múzeummal bír, amelyek közül néhány kifejezetten fiatalabb látogatókat és családjaikat várja kiállításaira. A következőkben öt olyan kevésbé ismert múzeumot sorolunk fel, ahol a gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetnek zenés előadásokat, antik körhintákat, és egyéb izgalmas, emlékezetes élményeket. 

A legjobb 5 múzeum Párizsban gyerekeknek

1. Muséum national d'Histoire naturelle

Nemzeti Természettudományi Múzeum

A Jardin des Plantes-t körülvevő múzeum galériái között földrajzi termeket, és különböző éghajlatokból összegyűjtött növényeket felsorakoztató botanikai üvegházakat találunk. Ne hagyjátok ki a Paleontológiai és Összehasonlító Anatómiai Galériát, és a Nagy Evolúciós Galériát se!

 

A paleontológiai épületben kiállított csontvázak mellett a mai napig azokat a kézzel írott címkéket olvashatjuk, amelyeket a XIX. század végén készültek a kiállításokhoz. A kiállított maradványokat persze nem szabad megérinteni, de aki mégis veszélytelenül szeretne megülni egy kihalt vagy védett állatot, az felpattanhat egyre a múzeum előtt található „Dodo Manège” körhintán.

 

A Nagy Evolúciós Galéria egy gyönyörű vas- és üvegépületben kapott helyet, ami valamikor az 1880-as években húztak fel. Eredetileg a zoológiai épületként szolgált, majd 1994-ben, több évtizednyi hanyagolás után újra megnyitotta kapuit. A múzeumban több mint 9000 megőrzött állati és rovarmaradványt láthatunk, a kiállítások pedig nemcsak az evolúció kalandos történetét mutatják be, hanem felhívják a figyelmet arra is, hogy az emberek milyen hatással voltak és vannak az egyetlen bolygóra, amit otthonunknak nevezhetünk.

 

2. Musée de la MusiqueZenei múzeum

Ez a múzeum a Párizsi Filharmónia épülete mellett található. Gyűjteménye több évszázadnyi klasszikus európai zenei eszközt és hangszert sorakoztat fel, köztük aprólékosan díszített zongorákkal, számtalan kürttel, és vonós hangszerrel (például egy 3 méteres oktobasszussal, amelyen egyszerre kézzel és lábbal kell játszani).

 

Minden nap élő koncerteket tekinthetünk meg, amelyeket vagy az eredeti hangszereken, vagy azok hű másain adják elő a fellépő művészek. A múzeum kisebb szakaszaiban elektromos gitárokat, és más kontinensről származó, illetve XX. századi kísérleti hangszereket láthatunk.

 

3. Musée des Arts Forains

Vásári Művészetek Múzeuma

Az egykor borraktárakként szolgáló épületek ma már temérdek antik körhintának és különféle vásári játéknak adnak otthont, amelyeket felnőttek és gyerekek egyaránt kipróbálhatnak. A túravezetők Európa vándorkarneváljainak történetéről mesélnek, és megmagyarázzák többek között, hogy miről lehet felismerni, hogy melyik országból származik egy körhintaló.

Egy igazán különleges brit darabot is láthatunk itt a XX. század fordulójáról, amely az Éjfélkor Párizsban című filmben is megjelenik. Ezen a körhintán kerékpárok sorakoznak, amelyek tekerésével lehet működtetni magát a szerkezetet. Ha mindenki elég gyorsan hajt, akkor akár 56 km/órás sebességgel is foroghat.

A látogatóknak időpontot kell foglalniuk a múzeum webhelyén, angol nyelvű vezetett túrák azonban csak a nyári hónapokban elérhetők (míg a francia nyelvűek egész évben).

 

4. Musée des Arts et Métiers

Művészeti és Iparművészeti Múzeum

Az eredetileg francia forradalom során alapított Művészeti és Iparművészeti Konzervatórium (amely az akkoriban csúcsnak számító művészeti és technológiai újítások bemutatására szolgált) fennállása óta számos újításon esett át, és mára már a neve is megváltozott.

Régi, a plafonról lelógatott repülőket láthatunk itt, köztük azt is, amely elsőként repülte át a La Manche csatornát. Itt lóg Foucault ingája is, az első eszköz, amellyel vizuálisan is bebizonyították a Föld forgását a XIX. század közepén. A kollekció érdekességeit órákig lehetne sorolni: régi autók, korai motorok, tudományos kellékek, és sok egyéb várja az iparművészetek szerelmeseit. A kiállításon még egy Sony Walkman is megjelenik, amely láttán nem egy szülő érezheti öregnek magát.

 

5. Musée de la Magie

Varázsmúzeum

A varázsmúzeum minden látogatása egy egyszerű, de látványos varázsmutatványokból álló bemutatóval kezdődik, amelyet egy vezetett túra követ a XVI. századi pincék falai között. A túrák jelenleg csak francia nyelven érhetők el, de a bejáratnál angol útmutatókat is kapni, amivel felfegyverkezve akár túrán kívül is nekivághatunk e varázslatos világ felfedezésének.

Külön említést érdemel a tükrök játszóháza, a régi házi bűvészmutatvány-csomagok gyűjteménye, az első doboz, amiben egy amerikai bűvész kettéfűrészelt egy nőt, és egy egyiptomi szarkofág, amiben eltűntek az emberek. Egy másik, még kisebb galéria több tucatnyi mechanikus, robotszerű figurát tár elénk, amelyek egy gombnyomásra elvégeznek valamilyen egyszerű feladatot.

 
érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó

Születésnapi buli helyszín Budapest

Igényes, elegáns, exkluzív születésnapi buli helyszín Budapesten? Megtaláltad! A...

Takk

A takkot csapásnak is hívjuk. Egy csapás lehet jobb, bal, pozitív illetve negatív. Ha...

Ahoi

Az ahoi egy régi hajós üdvözlés. pl: Nemere, ahoi!

Denevér

A Denevér a nagyvitorla hátsó ívelt része.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!