Nincs elég Balatoni vitorlás kikötő: petíciót indítottak, írd alá te is!- új balatoni kikötők építése támogatás

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nincs elég Balatoni vitorlás kikötő: petíciót indítottak, írd alá te is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nincs elég Balatoni vitorlás kikötő: petíciót indítottak, írd alá te is!


2022/03/18

A Balatoni kikötők nem megfelelő száma már egy ideje problémát okoz a vitorlásoknak, és sajnos egyre égetőbb problémává nőtte ki magát, amit biztosan nagyon sokan tapasztalnak. Sem állandó, sem pedig vendégkikötőből nincsen elég a Balatonnál. Bár egy komoly problémáról beszélünk, eddig valahogyan senki nem akadt, aki hangosabban szólt volna a megoldás mellett, egészen mostanáig. Szentandrási-Szabó Attila indított el egy petíciót, amit te is aláírhatsz, amennyiben egyetértesz vele, velünk. Ennek kapcsán pedig meg is kérdeztük néhány dologról a petícióval, a kikötőépítésekkel kapcsolatban. Olvasd el mit gondol erről az egészről, miért emelte fel a hangját! De a legfontosabb, hogy ne felejtsd el te is aláírni az online petíciót!

Új Balatoni kikötők építésének támogatása

1. A minap egy petícióra lettünk figyelmesek, mely a Te nevedhez kötődik. Egy nagyon aktuális és égető problémát karoltál fel: a balatoni kikötőhiány problémáját. Összefoglalnád röviden, mi motivált a petíció elindításában?

Jó kérdés! Még magam sem tudom… De talán mélyebbről fakad ez a tettvágy, szeretett sportunk és annak terjesztése, népszerűsítése érdekében. Megpróbálom röviden elmondani, azonban ez más esetben sem nagyon sikerült. Ebben a hajózás, vitorlázás, túrázás témában igen komoly belső késztetésem van, ami lehet csak akkor lesz igazán érthető, ha kicsit hosszan, de részletesen leírom azt.

Nem ma kezdtem vitorlázni, sőt nem is tegnap, már 5 éves korom óta, azaz több mint 40 éve. Persze akkor még nem egyesületi keretek között, hanem egy nagyon jó baráti viszonyban lévő családdal együtt, édesapám szervezésében, aki minket is elvitt, minden évben bátyámmal együtt, vitorlázni, túrázni. Édesapánk tanított meg minket hajózni, ismertette meg velünk a természet szeretetét és a természetjárást (hajóval is). Tehát a ‘80-as évek elején már túravitorláztam. Azután olyan ‘85, ‘86 környékén, 10-11 éves koromtól már egyesületi formában is vitorláztam bátyámmal, az édesapánk által szervezett és ‘67-ben alapított KFKI vitorlástáborban, Szántódon. ‘91-ben, 15 évesen korkedvezménnyel vizsgáztam először, akkor még B kategóriás kishajóra, majd ‘94-ben 18 évesen A kategóriás „nagyhajó”-ra. Ekkortájt a Széchenyi Emléktúrák lelkes résztvevőiként is, minden évben, több mint tíz hajóval kerültük körbe a Balatont, ami mára a vendéghelyek hiánya miatt lehetetlen volna főidényben, de lehet már azon kívül is. A Szántódi Vitorlástáborban ‘92-től segédoktató, majd ‘94-től oktató lettem, vagyok. Korábban hébe-hóba mentünk egy-egy versenyre, majd a 2000-es években vált ez rendszeresebbé, azonban igazán komoly versenyző sosem voltam, mert nem érdekelt annyira a versenyszerű sport, de minden évben sokat vitorláztam; oktattam, túráztam, azért időnként versenyeztem is.

Aztán édesapánk halála után bátyámmal teljesen átvettük a vitorlástábor szervezését és lebonyolítását, melyet a mai napig csinálunk, nagyon nagy sikerrel. Ma már nem ritka a 100 fős, tanulós vitorlástábor. Egy vitorlás fesztivállá nőtte ki magát pár év alatt. Apai örökségként visszük ezt tovább. Ez a küldetésünk! Mára, a sok külső körülmény miatt, teljesen önállósodva, az általunk alapított Szántódi Vitorlás Egyesület keretein belül tesszük mindezt. A táborunkba jönnek már 6-7 éves kortól kisgyerekek, nagy gyerekek, fiatalok, ifjúfelnőttek, és komoly felnőttek is, akiknek akár túratábort is ajánlunk és szervezünk. Mindezt gyakorlatilag társadalmi munkában, nem profitorientált vállalkozásként, hanem önköltséges áron nyújtjuk a zömében visszatérő érdeklődőknek. Sokszor olyanoknak, akiknek nincs más lehetőségük erre a sportra, vagy éppen csak ennyit szeretnének belőle, esetleg ennyit tudnak rá áldozni. A vitorlástáborunk effajta “szociális érzékenysége” a kezdetek óta elkísér minket és kitartóan visszük is ezt tovább. Persze mindezt, már csak nagyon sok hasonlóan gondolkodó sporttársunk segítségével tudjuk megtenni, hisz leírhatatlan, hogy ez mennyi munka, energia, sokszor saját költség is. Mindössze annyi bevételt kell előteremtenünk, hogy a megnövekedett hajóparkot fenn tudjuk tartani. Zömében sajátkezűleg, a szintén elhivatott társaink segítségével tudjuk rendbe hozni azokat, nem ritkán teljes felújítással, valamint kisebb fejlesztésekre is, ha a szűkös költségvetésünkből futja rá. Vitorlástáboraink alkalmával sajnos sokszor szembesülünk azzal, hogy visszatérő vendégeink, tanítványaink és tagjaink egy jelentős részének csak ennyi vitorlázás jut egy évben, amely persze sok különböző okból fakadhat.

Szóval, ebben a szellemben felnőve, ezt a szemléletet továbbadva folytatjuk rendületlenül. Azt hiszem ez elég magyarázat a tenni akarásra, szeretett sportunk, küldetésünk érdekében. Ehhez jött adalékként most, az évek óta eluralkodott lehetetlen helyzet, hogy se kikötőhely se vendéghely nincsen és minden új beruházási próbálkozást valamivel megtorpedóznak, zátonyra futtatnak. A szezonban ezt az áldatlan állapotot sajnos nap mint nap kénytelenek vagyunk megtapasztalni.
 

Miért nem építenek új kikötőket? Mi gátolja, hogy sikkerre lehessen vinni ezt az ügyet, mit vár a petíciótól, és milyen más fontos változásokra van szükség a magyar vitorlás életben? Lapozz és folytatjuk!


Balaton érdekesség hajó hír sport utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

MTB kerékpár

MTB kerékpár

Latni

Vitorlamerevítõ vékony léc vagy mûanyag lap.

Sloop vitorlás

            ...

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.

Caleb Paine

Caleb Paine Caleb Paine Jorge Zariffal együtt napjaink Junior Finnes...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.