Nincs elég Balatoni vitorlás kikötő: petíciót indítottak, írd alá te is!- új balatoni kikötők építése támogatás

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nincs elég Balatoni vitorlás kikötő: petíciót indítottak, írd alá te is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nincs elég Balatoni vitorlás kikötő: petíciót indítottak, írd alá te is!


2022/03/18
Nincs elég Balatoni vitorlás kikötő: petíciót indítottak, írd alá te is!
Új Balatoni kikötők építésének támogatása

2. Sokan a környezetvédelemmel indokolják a kikötők tiltását. Mit gondolsz, elkerülhető a környezetterhelés növekedése új kikötők létrejöttének esetén is?

Szögezzük le, nem ellenzem a környezetvédők törekvéseit. Én sem szeretnék természetpusztítást, környezetrombolást. Még akkor is szeretem a természetet, ha így elbánt velem. Félre téve a viccet, mert persze komoly téma ez, természetesen maximálisan szem előtt tartom az élővilág védelmét. Hisz amiért küzdök az egy olyan sport, ami csak a természetben űzhető. Ehhez, nem egy önös érdekű nyaraló, hanem egy hobbi, sport, természetjárást támogató, azt elősegítő létesítmény szükséges. Azért, hogy más is élvezhesse a Balaton szépségét, pihenjen, kikapcsolódjon, űzze ezt a hajós sportot úgy, ahogyan szeretné (hobbiként, túrázva, vagy akár versenyszerűen). Nem hinném, hogy ki kéne rekeszteni őket, el kéne venni tőlük ezt a lehetőséget. Azonban valljuk be, sokszor a környezetterhelés egy mondva csinált indok, hogy el lehessen gáncsolni egy beruházást (legtöbbször valójában pusztán irigységből, tájékozatlanságból, vagy kompromisszumképtelenségből, önzésből). Ennek most „nagy divatja” lett. Tudjuk miért. Ezért aztán mindenféle környezetvédelmi beadványokkal támadják meg a különféle engedélyeket, mint; „A kikötőben a vitorlások árbocainak kolompolása zavarja majd a vízi kesnyőce nászénekét és a zen szerinti költést.“

 

Kizártnak tartom, hogy ne létezne olyan partszakasz jelenleg, ahol komoly pusztítás nélkül is kivitelezhető volna egy ilyen beruházás. Persze minden épített környezet megváltoztatja a természetes környezetet. De egyrészt, ezt meglátásom szerint lehet a természettel összhangban is tenni. A földvári kikötőt is oly „sokan gyűlölik”, hogy 2000-et meghaladó tagja van a Szeretem a Balatonföldvári Kikötőt Facebook csoportnak. Vajon miért? Mert szép, sőt csodás! Azaz egy kikötő szép, és környezetbe illő, sokkal inkább, mint valami luxus apartmanház betonból a tó partján. Másrészt nem egy önző létesítmény, ahogy ezt fent már kifejtettem, hanem egy hobbi, sport, természetjárást, turizmust elősegítő szükséges hely, nem csak hajósoknak, hanem kirándulóknak, horgászoknak egyaránt. Utoljára, de egyáltalán nem utolsósorban a korábban már „körbe lebetonozott”, lekövezett partszakaszok, vagy a BAHART személyhajózás által nemrég elhagyott (megszűnt személyhajó forgalmú) félkarú kikötők valamelyikén megvalósítható volna bővítéssel, átalakítással a környezet minimális megbolygatásával.


3. A vitorlás társadalmat is megosztja a balatoni vitorlázás fejlődése, főleg a nagy hajók elterjedése. Jó magyar szokás szerint megy a mutogatás, a kishajósok, akik kiszorulnak a kikötőkből a nagy, drága hajók megjelenését nevezik meg a kikötőhiány indokaként. Szerinted hogyan lehetne feloldani ezt a feszültséget?

Mi nem megosztott ebben az országban?! Azért bevallom ekkora megosztottságra én sem számítottam. Gondoltam, azért a hajósok ebben a témában „összezárnak”, ha nem is mindenben egyetértve. Nos, tévedtem! Hajós hajósnak farkasa. Sajnos a legtöbb esetben mindez az irigységből is fakadhat. Irigy, önző és kompromisszumképtelen megnyilvánulásokat láthatunk a tiltakozásokban. Na nyilván nem fogják ezt bevallani, de zömében ezek a csúnya emberi tulajdonságok vezérlik a hajós körből is származó ellenérzéseket az új kikötőkkel kapcsolatban. Persze a kívülállók még keményebben nyomják ezt, megfűszerezve valami kreált környezetvédelmi aggállyal, de erről már korábban beszéltem. A hajós körökből származó kifogásokat pedig, mindenfajta saját véleményükből fakadó berögzült elképzelésekkel magyarázzák; a régen jó volt, mert csak kisebb hajók voltak, a nem való a Balatonra nagyobb hajó (persze nem szerencsés, de kínlódjon vele a tulajdonosa), a nagyobb hajók kiszorítják a kicsiket, a Balaton csak jolléknak való (na persze ez is egy másik óriási probléma, a sólyázóhelyek és kis jollék tárolóhelyének hiánya), stb. Mind, mind megannyi súlyosan demagóg, általánosító, és csak részigazságokat tartalmazó állítás.

 

Elenyésző a valós, és megalapozott kifogás az ügyben. Szomorú, de a hajós társadalom sem más, mint a teljes társadalom, csak egy kisebb része, egy szelete, ugyanazzal társadalmi problémákkal.
Faramuci helyzetben vagyunk, ugyanis ennek a helyhiány problémának az egyetlen megoldása a kikötők építése volna, ami meg még a hajós társadalmat is megosztja. Mindenfajta egyéb szabályozással, tiltással, korlátozással csak rövidtávú és csak részeredmény érhető el. Ráadásul nem egy demokratikus megoldás. Nem jó szájíze lesz az embernek tőle. Azok az évek már szerencsére rég elmúltak, mikor a „gondoskodó állam” mondta meg mit szabad, vagy mit kell tennünk, vagy éppen mi jár nekünk, mert az állampolgár nem elég felnőtt az ilyen döntés meghozatalára, ezért aztán „gyámság alá kell helyezni” és helyettük kell megmondani mi nekik a jó.

 

Meggyőződésem, hogy a helyhiány megoldása, egy csapásra, ha nem is szüntetné meg teljesen, de csökkentené az ellentéteket is. Legalább 800 hajónyi hely kéne, akár azonnal. Egy ideiglenes, aztán elképzelhető, hogy végleges alternatíva kidolgozása is elkezdődött a Balatonon, mégpedig a hajók bóján tartása. Már 200 ilyen hajóstársunk van, akiket komolyan érdekel ez a megoldás. Minden bizonnyal 100 ilyen hely már idén tavasztól, a nyár elejéig megvalósul. Tudom, mostanában új kikötőhelyek is készülnek (nem teljesen új kikötők, hanem meglévők bővítése átalakítása), azonban sajnos szinte ugyanennyi meg is szűnt. Így aztán egy fikarcnyit sem lett jobb a helyzet. A mostanában tervezett összes új kikötő egyelőre megtorpedózásra került. Nem tudom megvalósulhat-e végül közülük bármelyik. Pedig jó volna!
 

 

Mi a helyzet a gyors motoros hajókkal? Mi lesz a petíció sorsa, ha aláírod? Lapozz még egyet! 


Balaton érdekesség hajó hír sport utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz...

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

Fall

lásd: felhúzókötél

achterstag

A hátsó szimpla árboc merevítő, anyaga drótkötél az árbocot előredőlés ellen tartja....

Fux

A fux az orrkabin neve.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.