Pfeningberger Andrást kérdeztük hogyan készült az idei Kékszalag versenyre

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Pfeningberger András a Kékszalagról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Pfeningberger András a Kékszalagról


2010/06/29

Riportsorozatunkban a Kékszalagonon induló, a  vitorlás világ legeredményesebb versenyzőit kérdeztük. Célunk a nagyközönségnek, a vitorlázás szerelmeseinek, azt amatőr szinten űzőknek bemutatni a versenyzőket, a versennyel kapcsolatos céljaikat, várakozásukat, tapasztalataikat. Interjúalanyunk Pfeningberger András volt.

Pfeningberger András Kékszalag

Riportalanyunk: Pfeningberger András


Pfeningberger András 18 lábas szkiffel már 2 alkalommal indult, 8 MOD-ban pedig már győzni is tudott a Kékszalagon. Idén 18 lábas szkiffel vág neki a 42. Tókerülő Kékszalag Versenynek.

„Kékszalag szempontjából, ami érdekes lehet, hogy én két fajta vitorlással versenyzek egy 8 MOD-al valamint egy 18 lábas szkiffel. A 18 lábas szkiffel 2 évente lehet indulni, ez egy trapézos hajó. Gyors, látványos, de nyilvánvalóan nem tud versenyezni a katamaránokkal.”

 

A katamaránok indulása megosztja az indulókat. Ezúttal egy pozitív, és lelkes véleményt hallhattunk ezzel kapcsolatban.

„A katamaránok indulása a versenyen, színesebbé teszi a Kékszalagot. Nagyon sokan, és sokat invesztáltak ezekbe a hajókba. Neves versenyzők is béreltek ilyen típusú vitorlásokat. Úgy gondolom, a többtestűek részvételével felfrissül a mezőny. Aki az abszolút győzelemre tör, annak fejlődni kell, be kell fektetnie egy ilyen, vagy ehhez hasonló fejlett hajóba. Úgy gondolom, a sportágnak mindenféleképpen jót tesz ez az újítás.”

 

A csapat nem készült külön edzéstervvel a Kékszalagra. Természetesen kihívás részt venni ezen a megmérettetésen, de ezzel együtt nem törekszik mindenki a dobogó legfelső fokára állni.

„Alapvetően a mi vitorlázásunk nem Kékszalag orientált vitorlázás, nem a győzelmet tűztük ki célul. Mi inkább a nemzetközi versenyeken a 18 lábasok között szeretnénk helyt állni, de úgy gondolom kis hajóval indulni ezen a versenyen mindenféleképpen kihívás, komoly megterhelés trapézon állva körbevitorlázni a Balatont.”

 

Hatalmas pénzösszegeket emészthet fel a felkészülés egy ilyen rangos versenyre. Vannak csapatok, akik nem költenek milliós nagyságrendű összegeket, és mégis, magabiztosan, a tőlük telhető legjobb tudásuk szerint vágnak neki a versenynek. Az időjárási körülmények kiszámíthatatlanok, nagyban befolyásolhatja a végeredményt.

„Mi nem invesztáltunk a versenybe, a hagyományos szereléssel próbálunk részt venni a Kékszalagon, inkább ezzel vonjuk bele magunkat a versenybe. Reméljük az erőfeszítések meghozzák  gyümölcsét, de a szélviszonyoknak ki vagyunk szolgáltatva mi is. Nekünk gyakorlatilag egy 3-as 4-es szél lenne a legmegfelelőbb, az optimális.”

 

Az esélyes befutókról egységesen vélekednek a megkérdezettek. Sokak gondolják úgy, hogy egyértelmű katamarán győzelmet várhatunk. András által említett Petrányi Zoltán  a szeszélyes balatoni időjárás miatt egyből két hajót is nevez, egyet gyengébb, egyet erősebb szélviszonyokra.

„Litkey Farkassal mindenféleképpen kell számolni, valamint sokat lehet hallani a Petrányi-féle két csapatról is. Nem ismerem őket mélyebben, de hát nyílván őket is az esélyesek közé sorolnám.”


Köszönjük az interjút Pfeningberger Andrásnak, és sok sikert kívánunk a Kékszalaghoz!
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rék

Rék: Az árbóc hátradőlésének mértéke.

Centomiglia

Centomiglia vitorlás verseny történet Az első Centomigliát a Circolo Vela Gargnano...

Blokk

A Blokk meghatározását lásd a csiga szótárszónál.

Wellness hotel a Bükkben

Csodás wellness hotel a Bükkben Érdemes útra kelni vidékről is, ha hazánk természeti...

Özni

 Kötélvezetõ karika.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.