notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pfeningberger Andrást kérdeztük hogyan készült az idei Kékszalag versenyre

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Pfeningberger András a Kékszalagról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Pfeningberger András a Kékszalagról


2010/06/29

Riportsorozatunkban a Kékszalagonon induló, a  vitorlás világ legeredményesebb versenyzőit kérdeztük. Célunk a nagyközönségnek, a vitorlázás szerelmeseinek, azt amatőr szinten űzőknek bemutatni a versenyzőket, a versennyel kapcsolatos céljaikat, várakozásukat, tapasztalataikat. Interjúalanyunk Pfeningberger András volt.

Pfeningberger András Kékszalag

Riportalanyunk: Pfeningberger András


Pfeningberger András 18 lábas szkiffel már 2 alkalommal indult, 8 MOD-ban pedig már győzni is tudott a Kékszalagon. Idén 18 lábas szkiffel vág neki a 42. Tókerülő Kékszalag Versenynek.

„Kékszalag szempontjából, ami érdekes lehet, hogy én két fajta vitorlással versenyzek egy 8 MOD-al valamint egy 18 lábas szkiffel. A 18 lábas szkiffel 2 évente lehet indulni, ez egy trapézos hajó. Gyors, látványos, de nyilvánvalóan nem tud versenyezni a katamaránokkal.”

 

A katamaránok indulása megosztja az indulókat. Ezúttal egy pozitív, és lelkes véleményt hallhattunk ezzel kapcsolatban.

„A katamaránok indulása a versenyen, színesebbé teszi a Kékszalagot. Nagyon sokan, és sokat invesztáltak ezekbe a hajókba. Neves versenyzők is béreltek ilyen típusú vitorlásokat. Úgy gondolom, a többtestűek részvételével felfrissül a mezőny. Aki az abszolút győzelemre tör, annak fejlődni kell, be kell fektetnie egy ilyen, vagy ehhez hasonló fejlett hajóba. Úgy gondolom, a sportágnak mindenféleképpen jót tesz ez az újítás.”

 

A csapat nem készült külön edzéstervvel a Kékszalagra. Természetesen kihívás részt venni ezen a megmérettetésen, de ezzel együtt nem törekszik mindenki a dobogó legfelső fokára állni.

„Alapvetően a mi vitorlázásunk nem Kékszalag orientált vitorlázás, nem a győzelmet tűztük ki célul. Mi inkább a nemzetközi versenyeken a 18 lábasok között szeretnénk helyt állni, de úgy gondolom kis hajóval indulni ezen a versenyen mindenféleképpen kihívás, komoly megterhelés trapézon állva körbevitorlázni a Balatont.”

 

Hatalmas pénzösszegeket emészthet fel a felkészülés egy ilyen rangos versenyre. Vannak csapatok, akik nem költenek milliós nagyságrendű összegeket, és mégis, magabiztosan, a tőlük telhető legjobb tudásuk szerint vágnak neki a versenynek. Az időjárási körülmények kiszámíthatatlanok, nagyban befolyásolhatja a végeredményt.

„Mi nem invesztáltunk a versenybe, a hagyományos szereléssel próbálunk részt venni a Kékszalagon, inkább ezzel vonjuk bele magunkat a versenybe. Reméljük az erőfeszítések meghozzák  gyümölcsét, de a szélviszonyoknak ki vagyunk szolgáltatva mi is. Nekünk gyakorlatilag egy 3-as 4-es szél lenne a legmegfelelőbb, az optimális.”

 

Az esélyes befutókról egységesen vélekednek a megkérdezettek. Sokak gondolják úgy, hogy egyértelmű katamarán győzelmet várhatunk. András által említett Petrányi Zoltán  a szeszélyes balatoni időjárás miatt egyből két hajót is nevez, egyet gyengébb, egyet erősebb szélviszonyokra.

„Litkey Farkassal mindenféleképpen kell számolni, valamint sokat lehet hallani a Petrányi-féle két csapatról is. Nem ismerem őket mélyebben, de hát nyílván őket is az esélyesek közé sorolnám.”


Köszönjük az interjút Pfeningberger Andrásnak, és sok sikert kívánunk a Kékszalaghoz!
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják.

Világ körül

Ha szereted a szép képeket, a külföldi országok nevezetességeit, érdekességeit,...

Árboccsúcs

Az árboccsúcs az árboc felső vége, mely speciális fémveret segítségével lehetővé...

Sunfish vitorlás hajó

            ...

Groupama 3

Groupama 3 vitorlás hajó bemutatása A Groupama 3 maxi trimarán 2004 decemberében...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!