nagy hideg, megfagyott, jégvarázs

hirdetes

Plitvicei jégvarázs

BB
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mesebeli látvány fogadja a Horvátországba látogatókat a Plitvicei tavak és vízesések, amelyek a nagy hidegek miatt egybefüggő jégvilággá fagytak meg.

 

Horvátország, Plitvice Nemzeti Park

 

Mario Maindl osztrák fotósnak köszönhetően megtekinthetjük a következő oldalakon keresztül, hogy ez egy igazi természeti csoda, aminek látványát érdemes legalább egyszer személyesen átélni. 

 

 

Plitvice 16 tóból álló tórendszer, mely a Dinári-hegység közötti völgyben helyezkedik el. Horvátország legnagyobb nemzeti parkja és 1979-től pedig az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. A turisták által is az egyik leglátogatottabb vonzerő az országban.

Horvátország, Plitvice Nemzeti Park

 

Gyakran előfordul téli időben a hótakaró, viszont az ekkora mértékű fagyás egy igazán ritka látványosság. Nyáron türkizkékben pompázó tavak szépségét a zöldellő növényzet hatványozza, ezért mindenképp érdemes különböző évszakokban is felkeresni. 

Téli időszakban a látogatással arra kell figyelni, hogy hamarabb megy le a nap, viszont nem annyira zsúfolt ez az időszak, mint nyáron. Novembertől márciusig általában hó fedi a térséget, a vízesések csodálatos kristály díszítést nyújtanak a természetnek.

hirdetes

 

Horvátország, Plitvice Nemzeti Park

A tavak összfelülete 2 km2, amiket 190-200 vízesés köt össze, a vízesések száma a vízmennyiségtől függ. A 636 m tengerszint feletti magasságból 8,2 km hosszú bonyolult tólépcsőzet után 133 m tengerszint feletti magasságba jut. Horvátország legnagyobb vízesése a 78 méteres Nagy-vízesés is itt található, az Alsó tavak végén. A második legnagyobb vízesés a Galovački buk, amely 25 méteres.

 

A tudósok ismerete szerint körülbelül 1300 növényfaj él ezen a környéken. Legfőképp a mohák és algák találhatóak meg nagy számban, viszont a nedves részeken találkozhatunk akár különleges orchidea fajokkal, boglárkával és harangvirággal. Rendkívül különleges növényvilágot tudhat magáénak, olyannyira, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) is a vörös listáján tartja. Az állatok közül a leghíresebb a barna medve, amely szerencsére nem zavarja meg az oda látogatókat. Közel 200 madárfaj, 20 denevérfaj, 50 emlős, 350 féle lepke őshonos itt. A legszembetűnőbb állat a pisztráng, amelynek majdnem minden fajtája megtalálható itt.

hirdetes

 

Horvátország, Plitvice Nemzeti Park

 

A Plitvicei tavak körülbelül 500 km-re fekszik Budapesttől, autóval viszonylag gyorsan megközelíthető. Mivel nagyon sokan felkeresik, korlátozzák a létszámot, így érdemes időpontot foglalni előtte akár interneten. A tavak látogatása egy teljes napot igénybe vesz, így ajánlott egy ilyen kirándulást több napra tervezni és tovább folytatni. Ha délebbre szeretnénk menni, másfél óra és Zadarba érünk, illetve a Plitvicei tavak pontosan egy olyan úti cél, amely közel fekszik Magyarországhoz, s innen már csak egy lépés a mindig napos Dalmácia.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

érdekességek kreatív túra utazás

Szótár

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet   Tovább

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes