Mit ki nem lehet hozni a pörköltből! Itt van két nagyszerű ötlet - recept

hirdetes

Mit ki nem lehet hozni a pörköltből! Itt van két nagyszerű ötlet

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nálunk nagyon sokszor pörkölt a menü, ami őszintén megmondom, a könyökömön jön már ki. Viszont egész más íze van a pörköltnek, ha megsütöd egy zsemlében, vagy cukkiniben. Megéri kipróbálni:)

Pörkölt

A cukkininek nagy a vitamintartalma. Szerencsére dögivel nőnek a kertemben ezek a szép, hosszúkás, zöld vitaminbombák, úgyhogy több formában is fogyasztjuk.

 

Ez az elkészítési módja nem bonyolult, sőt. Egyszerű és finom! Lássunk túl azon, hogy kirántjuk a cukkini karikákat. :)

 

1 ek sertészsír

1 közepes cukkini

30 dkg darált hús

15 dkg sajt

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors, pirosarany

1 paradicsom

 

25 dkg paradicsompüré

friss, aprított bazsalikom

 

A cukkinit megmossuk és hosszában ketté vágjuk.

 

kép forrása

 

A belsejét egy kanállal kivájjuk, de körben maradjon húsa, nehogy szétessen a csónakunk.

A kivájt részt felkockázzuk és besózzuk.

 

kép forrása

 

A tölteléket elkészítjük.

A hagymár apró kockákra vágjuk és a zsíron megfonnyasztjuk.

A fokhagymát is hozzákeverjük, picit sózzuk, így a hagyma könnyebben levet ereszt.

Ha megpuhult, mehet rá a darabolt paradicsom, megvárjuk, míg összeesik.

Ezután mehet rá a darált hús.

Fehéredésig pirítjuk a hagymával, majd felöntjük a paradicsommal.

Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg megpuhul a hús.

A cukkini besózott belsejéből kinyomkodjuk a vizet és a húsos alaphoz keverjük.

Picit még főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot.

A bazsalikomot felaprítjuk.

 

A felezett cukkiniket egy tepsibe tesszük, majd ezt a ragut belekanalazzuk a mélyedéseikbe, megszórjuk bazsalikommal és reszelt sajttal.

 

kép forrása

 

180 fokon sütjük kb. 20 percen át, míg szép színt kap a sajt. Ez idő alatt a cukkini is megpuhul.

 

Nagyon finom, idény finomság 2-4 fő részére.

Forrás

Pörkölt

A maradékok felhasználásának is kitűnő módja, ugyanis tölteni szinte bármivel lehet.

Akár gyros hússal, akár maradék sült hússal, amit felcsíkozol, akár pörkölttel….

 

Megkenheted belülről körbe mustárral, tormával, bármivel.

 

Én próbaképpen 4 zsemlét készítettem.

A zsemle felső harmadát levágjuk. Kissé kiszedjük a belsejét, hogy férjen bele anyag. :)

 

Az aljukra mindnek kis reszelt sajtot tettem,

kép forrása

 

majd ráhalmoztam a maradék pörköltet. Tettem rá egy karika paradicsomot és egy kis paprikát is,

kép forrása

 

majd ismét sajttal zártam le.

kép forrása

A lényeg, hogy a sipkája tökéletesen illeszkedjen, ne tartsa el a töltelék, mert úgy sütés közben bejut az olaj, mivel nem tudod rendesen bepanírozni.

A művelet a szokásos egy pici apróságot kivéve: a zsemléket kívülről nedvesítsük meg.

Egy tálba tegyünk vizet és a belemártott kezünkkel simítsuk át a zsemléket körbe. Ez segít ugye a lisztnek, hogy megtapadjon.

Innentől már minden a hagyományos úton zajlik. Liszt, tojás, zsemlemorzsa.

 

kép forrása

 

Jó bő, forró olajban sütjük ki. Nem fog szétnyílni, pedig én is nagyon féltem a sütésétől.

Szép barnára sütjük őket egyesével, majd a papírtörlővel leitatjuk a felesleges zsiradékot.

Látjátok, az alsónál eltartotta a töltelék a sipkát, be is jutott az olaj a belsejébe kicsit.

 

Hagyjuk picit hűlni és már ehetjük is. Ropogós, laktató, sokféleképp variálható, két szóval: NAGYON FINOM! :)

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

Equator

Equator - (lat.=egyenlítõ) az egyetlen magyar tervezésû és építésû óceáni vitorlás,... Tovább

360

360o büntetésnek nevezzük azt, amikor egy hajó valamilyen szabálytalanságot követ el és... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes