notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Felejthetetlen gasztronómiai élmény Provenceben

hirdetes

A provence-i konyha

Kerekes Orsolya
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Franciaországban számzalan fantasztikus, kulináris élmény vár ránk, amit nem érdemes kihagyni annak, aki megteheti, hogy elmegy oda.

Francia konyha

Valami igazán jó ajándékot keres szerettének karácsonyra? Ide kattintva az elérhető legjobb árú, sportosan elegáns Nautica karórák közül válogathat!

 

A helyi konyha valójában egyszerű: könnyű, egészséges zöldségvariációk végtelen sora, nem beszélve a halak és a tenger gyümölcseiről meg az elmaradhatatlan zöldfűszerek ízletes kombinációjáról.  Azért a palettáról a zsenge bárányhús, a kecskegida húsa és a kecske tejéből készülő mennyei sajtok sem maradhatnak el.

 

Előételként szeretnék szárnyasból készül májpástétomot kínálni, roston sült zöldségeket, kagylót vagy hagymával kevert túrót (cervelle de canut), esetleg fűszeres pástétomot leveles tésztában (caillettes) vagy sajtot valamilyen tésztára rásütve.

 

Francia konyha

Főfogásként gyakran kerül főleg a tengerpartok mentén a halakból és a tenger gyümölcseiből ételek, tálak, ám sok helyen találkozhatunk a magyar pörkölthöz hasonló ételekkel is. Érdemes megkóstolni többek között a paradicsom-krémlevest, a marhapörköltet (estouffade de taureau a la provençale), a marharagut, a homárt fokhagymamártással (aioli) vagy az aszpikos bárányragut.

 

Desszertjeikre, mint a francia konyha más régiójában is jellemző, hogy hangsúlyos szerepet kapnak benne a különféle sajtok, amelyek mellett kandírozott gyümölcsöket is feltálalnak. A másik világhírű édességük a nugát (nougat), amely Montélimar specialitása, és a Provence-ból hazatérő turisták bőröndjeiből sem hiányozható souvenire. Ez egy cukorból és mézből összefőzött sűrű massza, amelyet megszilárdulása előtt pirított mandulával gazdagítanak.

Francia konyha

Természetesen itt is megtalálható a levendula. Levendulából is készítenek mézet meg különféle süteményeket is. Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb dessert pl a kecskesajt és a levendulaméz házasságából született finomság.

 

Kenyérként a "szokásos" baguette mellett gyakran készítenek paprikás kenyeret, és fougasse-t is. A fougasse egy finom, levél alakú lapos kenyérke.

 

Az egyszerűbb ételeket is szeretik, így pl minden régióban megtalálható a ratatouille, mely a mi lecsónkhoz nagyon hasonlító - de sokkal gazdagabb ízű egytálétel - melyet a dél ízének is hívhatunk.

 

Aki teheti, látogasson el erre a vidékre és kóstolja meg ezeket a jellegzetes francia ízeket. Különlegességük magával ragad!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 167

Átlagos értékelés: 5.0

gasztronómia