Egy város, ahol Colosseum és Diadalív is van, ráadásul közelebb, mint gondolnád- Pula fő nevezetességei

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy város, ahol Colosseum és Diadalív is van, ráadásul közelebb, mint gondolnád- Pula nevezetességei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy város, ahol Colosseum és Diadalív is van, ráadásul közelebb, mint gondolnád- Pula nevezetességei


2024/02/29

Ha Róma, akkor Colosseum, de ha Colosseum, akkor Róma? Ha Párisz, akkor Diadal ív, de ha Diadalív, akkor Párizs? Kevesen tudják, de van Colosseum, és Diadalív is az Isztrián is. Hogy hol? A szomszédos Horvátországban, egészen pontosan Pula városában. A városban, amit nemcsak tengerpartja miatt érdemes meglátogatni, hanem a sok-sok történelmi kincs miatt is.

Pulai Colosseum

Pula a római kincsek birodalma

Pula városkája, nemcsak a csodás tengerpartjáról ismert, hanem onnan is, hogy itt áll a világ egyik legnagyobb római kori építménye, az impozáns Amfiteátrum, más néven az Aréna, a hatodik legnagyobb római amfiteátrum a világon, ami ráadásul rendkívül jó állapotban van. Ahhoz, hogy tudjuk, miért ilyen különleges, és varázslatos a város, fontos kicsit megnéznünk a történelmét, hiszen csupa-csupa történelem a hely. Pulát még Kr.e. 177-ben foglalta el a Római Birodalom, s római gyarmatvidékké vált, ennek nyomai pedig elég erőteljesen érvényesülnek még ma is. Julius Cézár uralkodása alatt érte csak igazán a fénykorát a város. Egymás után épültek a szebbnél, szebb paloták, díszes épületek s jelentős római kikötő lett Pula, ezek pedig még a mai napig elvarázsolnak minket, hiszen nagyon sok minden maradt meg szinte eredeti állapotában. Története a római kor után is kalandosan alakult, amiről szintén legendás épületek mesélnek nekünk. 

 

 

Pula kincsei

A horvátországi Pulán tehát nagyon sok római kincset lehet felfedezni, érdemes itt barangolni egyet, nyaralási célként választani a várost. Nemcsak Colosseum van hanem Diadalív és sok-sok más érdekesség. Ha a tengerparton unnátok a napozást, akkor irány az óváros, mert látnivalóból nincsen itt hiány! Erőd, várfal, római kori színházak, izgalmas múzeumok, mesés parkok, de még római Fórum, azaz főtér is van. Igazi mediterrán hangulat sok-sok látnivalóval. Mindezek mellett van székesegyház, és természetesen mesés strandok és öblök is. 

 

 

A Pula Anfiteátrum

A Pulai Amfiteátrum időszámításunk előtt 37 és időszámításunk előtt 68 közötti időszakban épült, Vespanius uralkodása idejében, pontosan akkor, amikor a római nagytestvére. Annak idején a római birodalom 5 legnagyobb aréája közé tartozott. A legnagyobb rejtély ezzel az épülettel kapcsolatban, pontosan az, hogy vajon egy 5000 lakosú római városban miért kellett egy 22 000 nézőt befogadó arénát építeni?! A pulai amfiteátrum eliptikus alaprajzú, a hosszabbik szélessége 130 méter, míg a rövidebb 100 méter. Az Aréna fénykorában gladiátorok, valamint vadállatok küzdöttek egymással, ahogyan az akkoriban lenni szokott. Az alagsorban voltak a gladiátorok fülkéi, az állatok ketrecei és itt tárolták a különféle díszleteket a nagyszabású küzdelmekhez. Miután betiltották az efféle mulatságokat a helyiek előszeretettel vitték a köveket saját házaik építéséhez, de a XIII. században betiltották ezt is, szerencsére. 1583-ban a Velencei Köztársaság idejében az egész pulai amfiteátrumot szét akarták szedetni, hogy Velencébe szállítsák, és ott építsék fel újra, de szerencsére ezt is megakadályozták. 

 

 

A Pulai Diadalív

A Segius diadalívet (horvátul: Slavoluk Sergijevaca, 9. pont a térképen) i.e. 29 és 27 között a Segius család a saját pénzén építette, ezért is róluk kapta a nevét. Annak idején ez a városfal szerves része volt, de a fala a terjeszkedés miatt el kellett bontani, de a kapu maradt eredeti helyén. A kapu előtti téren igazi nyüzsgő élet van, vendéglátóegységek, szuvenírárusok, és minden, ami egy ilyen helyre kell.  Sokszor még külön műsorokat, programokat is szerveznek ide. 
 


érdekesség kultúra tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vidéki csapatépítő tréning

Egy vidéki csapatépítő tréning számtalan lehetőséget nyújt a cég munkatársai számára,...

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor szül.hely/idő Székesfehérvár, 1986. április 26.   Berecz...

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes...

Sydney Hobart

Sydney Hobart Yacht Race Rolex   Rolex Sydney Hobart versenytáv A Rolex Sydney...

A turbó meghibásodásának okai

A turbó élettartalma nagyban függ az autót használó vezetési szokásaitól. Sokkal nagyobb...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.