notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pünkösdi programok a Balaton parton

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Pünkösd a Balatonon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Pünkösd a Balatonon


2011/05/26
Magyar Turizmus Zrt.

Forrás: www.gyereabalatonra.hu

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Ezen szokások egy része még a kereszténység előtti időkbe vezethető vissza, a római floráliákkal hozható kapcsolatba. A floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok istennőjét köszöntötték.
Ilyen, a Balaton-felvidéken is ismert népszokások: májusfaállítás, pünkösdölés, pünkösdi királyválasztás.
Pünkösd hétvégéjén számos családi program várja a Balatonra kirándulókat.

Balaton

Pünkösdi programok a Balatonnál

Pünkösd -Siófok

Minden évben pünkösdkor rendezi Siófok városa a Balatoni Szezonnyitót, amely a régió turizmusának hagyományos ünnepe, és gyökerei az 1880-as évektől Siófokhoz kötődnek.
Tudta-e? Sok ismert művészember választotta Siófokot az 19-20. században is nyaralóhelyéül. A fürdőtelep legrégibb és legszebb épülete előtt, a volt Vitéz-Panzió kerítésén fehér márványtábla jelzi Karinthy Frigyes egykori nyaralóhelyét.

Pünkösd Hévizen

A hévízi és balatonföldvári pünkösdi fesztiválon egyaránt számítanak a kicsik és nagyok látogatására, népművészeti és kézműves vásár, gyermekprogramok, zenés táncos produkciók színesítik a programot. A Pünkösdi Szezonnyitó egy olyan hétvége a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában, Gyenesdiáson is, amit kár lenne kihagyni!

Balatonboglári pünkösdi programok

Balatonboglár 20 éve büszkélkedhet néptáncos élettel. A hagyományosan Pünkösdkor megrendezendő Méta Fesztivál a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok koreográfia versenye. Érdekesség, hogy csak a megmérettetésre nevezett koreográfia címe kerül nyilvánosságra, sem a csoport vezetőit, sem a koreográfus nevét, sem pedig a csoport székhelyét nem tudhatja sem a zsűri, sem a közönség.

Pünkösd Badacsonyban

A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe különleges élményekkel kecsegtet Badacsony romantikus tájékán is! Pünkösdkor tripla ünnepet ülnek a híres bortermő vidék központjában, hiszen a legendás Rózsakőnél ünnepélyes eljegyzési ceremóniának lehetünk tanúi, majd részt vehetünk a táj inspirálta muzsikusok és művészek által prezentált Fiatal Művészek Fesztiválján is. Emellett pedig a „badacsonyicum” Kéknyelű virágzását is megünneplik a helyiek. A  programokhoz kötődő vásáron lehetőség nyílik különböző kézműves mesterségek kipróbálására úgy mint: fafaragás, szalmafonás, gyöngyfűzés, mézeskalács készítés, csuhézás…
Tudta-e? Badacsonyi újdonság a Rózsakő fajta, amely 1957-ben jött létre, a névválasztás mögött pedig egy helyi legenda rejlik. A Rózsakő egy intraspecifikus hibrid, amelynek szülőfajtái a Kéknyelű és Budai. Egyelőre leginkább csak a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéken termesztik.

Jó hír, a régiós buszjárat Pünkösdtől szeptember közepéig naponta menetrend szerűen közlekedik a Badacsony Régióban!

Szigligeti Pünkösd

A Szigligeti Várban idén harmadik alkalommal várják pünkösdi rendezvénnyel (is) a várhódítókat. A korhű programok mellett mindenki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket, a gyermekeket játszóház, apródavatás, udvari bolond, varázsló, zenés programok várják a felsővárban.

Balatonkenese büszkesége a Soós hegy lankáin pompázó tátorján (Cambre tataria), amely mára összefüggő kolóniában Európában csak itt tenyészik. Ezt az ételnek sem utolsó növényritkaságot ünneplejük pünkösdkor Kenesén.
Tudta-e? A növényritkaságot tanösvény mutatja be - az információs táblák segítségével megismerhetők a löszfal állatvilágának jellegzetes képviselői is, a területet költőhelyként használó parti fecskék és gyurgyalagok. A löszfalon több barlang is nyílik különböző magasságban: az emberi kéz vájta tatárlikak, amelyekben egykor laktak is.

De akár kerékpárra is pattanhatunk június 11-én, és Pünkösd hétvégéjén megkerülhetjük a Balatont 3 nap alatt! A 204 km-es túratáv során válogathatunk a számos Balaton parti Pünkösdi program közül!

Pünkösdi programok, időpontok és további információ:


-    Siófoki Szezonnyitó, 06.10-13. – www.siofokportal.com
-    Hévízi Pünkösdi Fesztivál, 06.10-13. – www.hevizmarketing.hu
-    Pünkösdölő Balatonföldváron, 06.11-12. – www.balatonfoldvar.info.hu
-    Pünkösdi Szezonnyitó Napok Gyenesdiáson, 06.11-13. – www.gyenesdias.info.hu
-    Méta Fesztivál, 06.11-13. – www.balatonboglar.hu
-    Pünkösdi Eljegyzés, Fiatal Művészek Fesztiválja, 06.11-13. - www.badacsony.com
-    Várfesztivál Szigligeten, 06.11-13. – www.szigliget.hu
-    Tátorján Fesztivál, 06.11-13. – www.balatonkenese.hu
-    Pünkösdi Balaton-kerülés, 06.11-13. – www.balatonbringa.hu
-    Kéknyelű Virágzás Ünnepe, 06.11-13. – www.badacsony.com
-    Csintalan Palacsinta Nap, Balatonkenese, 06.12-13. – www.balatonkenese.hu

 

Forrás : Magyar Turizmus Zrt. 
http://itthon.hu
http://gyereabalatonra.hu/index/

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Programok Eger

Programok Eger közelében? Nem nehéz a választás, hiszen ebben a gyönyörű városban minden...

ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM

  ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM Az élelmiszert...

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál.

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul...

Borda

Borda – a hajótest keresztirányú eleme, merevítõje
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!