Pünkösdi programok a Balaton parton

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Pünkösd a Balatonon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Pünkösd a Balatonon


2011/05/26

Forrás: www.gyereabalatonra.hu

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Ezen szokások egy része még a kereszténység előtti időkbe vezethető vissza, a római floráliákkal hozható kapcsolatba. A floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok istennőjét köszöntötték.
Ilyen, a Balaton-felvidéken is ismert népszokások: májusfaállítás, pünkösdölés, pünkösdi királyválasztás.
Pünkösd hétvégéjén számos családi program várja a Balatonra kirándulókat.

Balaton

Pünkösdi programok a Balatonnál

Pünkösd -Siófok

Minden évben pünkösdkor rendezi Siófok városa a Balatoni Szezonnyitót, amely a régió turizmusának hagyományos ünnepe, és gyökerei az 1880-as évektől Siófokhoz kötődnek.
Tudta-e? Sok ismert művészember választotta Siófokot az 19-20. században is nyaralóhelyéül. A fürdőtelep legrégibb és legszebb épülete előtt, a volt Vitéz-Panzió kerítésén fehér márványtábla jelzi Karinthy Frigyes egykori nyaralóhelyét.

Pünkösd Hévizen

A hévízi és balatonföldvári pünkösdi fesztiválon egyaránt számítanak a kicsik és nagyok látogatására, népművészeti és kézműves vásár, gyermekprogramok, zenés táncos produkciók színesítik a programot. A Pünkösdi Szezonnyitó egy olyan hétvége a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában, Gyenesdiáson is, amit kár lenne kihagyni!

Balatonboglári pünkösdi programok

Balatonboglár 20 éve büszkélkedhet néptáncos élettel. A hagyományosan Pünkösdkor megrendezendő Méta Fesztivál a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok koreográfia versenye. Érdekesség, hogy csak a megmérettetésre nevezett koreográfia címe kerül nyilvánosságra, sem a csoport vezetőit, sem a koreográfus nevét, sem pedig a csoport székhelyét nem tudhatja sem a zsűri, sem a közönség.

Pünkösd Badacsonyban

A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe különleges élményekkel kecsegtet Badacsony romantikus tájékán is! Pünkösdkor tripla ünnepet ülnek a híres bortermő vidék központjában, hiszen a legendás Rózsakőnél ünnepélyes eljegyzési ceremóniának lehetünk tanúi, majd részt vehetünk a táj inspirálta muzsikusok és művészek által prezentált Fiatal Művészek Fesztiválján is. Emellett pedig a „badacsonyicum” Kéknyelű virágzását is megünneplik a helyiek. A  programokhoz kötődő vásáron lehetőség nyílik különböző kézműves mesterségek kipróbálására úgy mint: fafaragás, szalmafonás, gyöngyfűzés, mézeskalács készítés, csuhézás…
Tudta-e? Badacsonyi újdonság a Rózsakő fajta, amely 1957-ben jött létre, a névválasztás mögött pedig egy helyi legenda rejlik. A Rózsakő egy intraspecifikus hibrid, amelynek szülőfajtái a Kéknyelű és Budai. Egyelőre leginkább csak a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéken termesztik.

Jó hír, a régiós buszjárat Pünkösdtől szeptember közepéig naponta menetrend szerűen közlekedik a Badacsony Régióban!

Szigligeti Pünkösd

A Szigligeti Várban idén harmadik alkalommal várják pünkösdi rendezvénnyel (is) a várhódítókat. A korhű programok mellett mindenki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket, a gyermekeket játszóház, apródavatás, udvari bolond, varázsló, zenés programok várják a felsővárban.

Balatonkenese büszkesége a Soós hegy lankáin pompázó tátorján (Cambre tataria), amely mára összefüggő kolóniában Európában csak itt tenyészik. Ezt az ételnek sem utolsó növényritkaságot ünneplejük pünkösdkor Kenesén.
Tudta-e? A növényritkaságot tanösvény mutatja be - az információs táblák segítségével megismerhetők a löszfal állatvilágának jellegzetes képviselői is, a területet költőhelyként használó parti fecskék és gyurgyalagok. A löszfalon több barlang is nyílik különböző magasságban: az emberi kéz vájta tatárlikak, amelyekben egykor laktak is.

De akár kerékpárra is pattanhatunk június 11-én, és Pünkösd hétvégéjén megkerülhetjük a Balatont 3 nap alatt! A 204 km-es túratáv során válogathatunk a számos Balaton parti Pünkösdi program közül!

Pünkösdi programok, időpontok és további információ:


-    Siófoki Szezonnyitó, 06.10-13. – www.siofokportal.com
-    Hévízi Pünkösdi Fesztivál, 06.10-13. – www.hevizmarketing.hu
-    Pünkösdölő Balatonföldváron, 06.11-12. – www.balatonfoldvar.info.hu
-    Pünkösdi Szezonnyitó Napok Gyenesdiáson, 06.11-13. – www.gyenesdias.info.hu
-    Méta Fesztivál, 06.11-13. – www.balatonboglar.hu
-    Pünkösdi Eljegyzés, Fiatal Művészek Fesztiválja, 06.11-13. - www.badacsony.com
-    Várfesztivál Szigligeten, 06.11-13. – www.szigliget.hu
-    Tátorján Fesztivál, 06.11-13. – www.balatonkenese.hu
-    Pünkösdi Balaton-kerülés, 06.11-13. – www.balatonbringa.hu
-    Kéknyelű Virágzás Ünnepe, 06.11-13. – www.badacsony.com
-    Csintalan Palacsinta Nap, Balatonkenese, 06.12-13. – www.balatonkenese.hu

 

Forrás : Magyar Turizmus Zrt. 
https://itthon.hu
https://gyereabalatonra.hu/index/

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Őszi wellness

Az őszi wellness egyre népszerűbb kis hazánkban is, hiszen számos előnye van. Ha az őszi...

Frühstart

A frühstart a korai rajt a versenyeken.

Top

Az árboc csúcsa.

Marás

A Balaton déli partján, a víz alatt húzódó keskeny, sekély zóna, amit úgynevezett...

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.