Raffica - Kékszalag 2009 2010

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Raffica - Kékszalag 2009 beszámoló

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Raffica - Kékszalag 2009 beszámoló


2009/12/12

Forrás: vitorlazas.hu

 

Raffica - Kékszalag 2009. A Raffica Libera Team beszámolója a 2009-es Kékszalag vitorlás versenyről.

Raffica - Kékszalag 2009 2010

Raffica - Kékszalag 2009 beszámoló

A közmondás szerint a szerencse forgandó!

Így gondoltuk mi is, és ennek szellemében készültünk az idei Kékszalagra. Lelkesedésben, hajóban, csapatban nem volt hiány és ez komoly alapot adott a várakozásainknak. Ám Litkey Farkasék ebben az évben sem sokat foglakoztak a közmondásokkal és mi újra a második helyre szorultunk.

Raffica Libera Team - felkészülés a 2009-es Kékszalagra

Ebben az évben a továbbfejlesztettet Sponsor Wanted-del majd az alaposan átépített Rafficával készültünk a szalagra. A Sponsor Wanted-re új vitorlák is kerültek, ám a Raffica-ra továbbra is a már kinyúlt, sok éves vitorlák jutottak. Sok versenyre elmentünk a Kékszalag előtt, sokat megnyertünk, hol az egyik, hol a másik hajóval. Legnagyobb sikerünk a Rund Um megnyerése volt a Bodeni tavon, ettől nekünk is megnőtt az önbizalmunk.

Raffica Libera Team - Király Zsolt

Király Zsolti is nyugodtabb ebben az évben, határozott kézzel vezeti a hajó és irányítja a most már nem kis létszámú csapatunkat. Így várható, de legalább is remélhető volt, hogy szorosabb meccset tudunk majd vívni a Farkyékkal, sőt akár meg is nyerhetjük a Kékszalagot.
Persze ott volt erősebb szél esetén Sopi az Avatarral és az RC 44 is mint lehetséges ellenfél, ám mi a Lisa ellen készültünk. Volt még egy fontos kártya a kezünkben, mégpedig hogy a csapatunk másik hajója a Sponsor Wanted is nagyon jó teljesítményt mutatott a korábbi versenyek és edzések során, így ettől a csapatunktól is jó eredményt vártunk. Ám a meglepetések idén is elmaradtak. 

Raffica Sailing Team - Kékszalag 2009 rajt

A rajt szépen sikerül és a Kenesei bójáig gyönyörűen vezetünk. Raumos-bliszteres szakasz, a hajó erre lett kitalálva. A rajtnál jól jöttünk el, Farky a közelünkben, Szponzor Wanted lent délen, Sopiék középen próbálkoztak.
Hamar kiléptünk a több mint 600 hajó alkotta falból, lassan de határozottan hagyjuk le a Lisát is, ami persze nagyon jó érzés volt. Hosszú takk, majd néhány gyors halzolás a pálya tengelyében, elsőként érjük el Kenesét. A csapat nyugodt, mindenki teszi a dolgát, semmi felesleges mozdulat, Zsolti könnyedén vezeti a hajót.

Raffica Sailing Team - Kékszalag 2009, a kenesei bójánál

A bójánál előnyünk 5 perc, ez nem túl sok és a szél is folyamatosan erősödik. Mögöttünk Farky veszi a bóját, majd a Sponsor Wanted érkezik. Siófoki bója felé éles menet, és a szél egyre erősebb, Beaufort 2-3-as már. Túlnyitjuk a nagyvitorlát, ám ez is kevés, reffelnünk kell hogy ne dőljünk le feleslegesen. Lassul a hajónk, innentől már csökken a köztünk és a Litkey csapat közötti távolság. Az esélyeink rohamosan csökkennek, bár a Siófoki bóját még elsőként vesszük. Siófok után továbbra is kreuzolunk, ám most már egyértelmű, hogy reffelt vitorlákkal lassabbak vagyunk. Farkyék beérnek minket, majd fölénk igazítanak és határozottan elmennek felettünk.  Gyorsabbak és élesebbek is az új vitorlázatukkal. Próbálunk futtatni, kicsit nyitjuk a vitorlákat, ejtünk, ám térben folyamatosan hátrányba kerülünk. Sok mindent nem tudunk csinálni, próbáljuk minimalizálni a hátrányunkat, így érjük el a csövet. 

Raffica Libera Team - Kékszalag 2009, a tihanyi cső

Csövön átmegyünk, nem jelentős a hátrányunk, ez még simán behozható. Rövid tanakodás a cső után, majd irány az északi part. Ez a taktika múlt évben is jól fizettet és az időjárás előrejelzések most is északról ígérték a szelet. Ezzel a döntéssel el is ássuk magunkat.

A szél továbbra is déli marad, így Farkyék, akik inkább vízközépen maradnak, folyamatosan haladnak, szinte fordulás nélkül. Mi bekeveredünk az északi part alá, csak negatív takkok árán tudunk újra a pálya tengelyébe jutni, a szél is jóval gyengébb itt. Farkyék előnye markánsá válik, lassan több kilométerre nő.
Térben folyamatosan fognak minket, bár sok dolguk nincs, hisz előnyük olyan nagy, hogy innen nehéz tévedni. Keszthelyi bóját közel fél óra előnnyel veszik Farky-ék, vastagon szembe jönnek, amikor mi még csak odafele vitorlázunk.

 

Raffica Libera Team - Kékszalag 2009, Keszthely után

Keszthely után végleg eldől a meccs. Nem akarunk hinni a szemünknek, mikor látjuk, hogy a keszthelyi bólyavétel után a szél iránya nem tart ki, sőt szinte velünk együtt fordult. Ahelyett, hogy bő szélben indulhattunk volna vissza, szélváltó következik és visszafelé is kreuzolnunk kell.  Sakk-matt.

Ezzel nem tudunk mit kezdeni, maradunk az északi parton és bár szinte egy csapáson, de kreuzolunk visszafelé, vitorlázgatunk. Innentől kezdve szinte egyhangúvá válik a verseny, kivéve persze kormányosnak és a shottosoknak.  A hangulat meglepő módon továbbra is jó, csüggedésnek, fáradságnak jelét sem látni a csapaton, Zsolti sem adja fel.  Az edzések megtették a hatásukat, a hajó is egyben van, ám teendő ettől függetlenül nem sok akad. Hajas Laszló figyelme sem lankad, biztat minket, innen szép nyerni fiuk! Többször is megtorpanni látjuk Farkyékat, míg mi élénkebb szélben, gyorsabban vitorlázunk a északi part közelében, de mégis éles menetben ledolgozhatatlan ez a hátrány. Dörög, villámlik az ég fölöttünk, de szerencsére semmi nem jön le belőle.

 

Raffica Libera Team - Kékszalag 2009, Tihany visszafelé

Tihanyi cső visszafelé szintén eseménytelen, bár azt látható, hogy folyamatosan közeledünk az élen haladó hajóhoz.Kireffelünk, újra élni kezd a hajó, sebességünk most határozottan nő, a távolság pedig látványosan csökken, de még mindig súlyos kilométerekben lehet azt mérni. A tihanyi partok mentén megyünk Füred felé, erre élénkebb a szél, Farkyék lejjebb haladnak nálunk, jóval lassabban.  Persze nem kell félteni az ellenfelet, Farkyék lassan, de határozottan visszazárnak a vonalunkra, innen már meg is tartják az előnyüket és 10 perc előnnyel befutnak előttünk és újra megvédik a címüket.

 

Raffica Libera Team - Kékszalag 2009, ováció a parton

Parton óriási ováció és gratulálók sora fogad minket. A minimális célunk, a második hely meglett, ám a fényesebb érem újra a másik csapathoz került.

Gratulálunk nekik, szép volt!

Csapatunkon nem lett úrrá a csüggedés, szó szerint már a befutás napján nekiálltunk tervezni a 2010-es Kékszalagot, hiszen az arany érem azért csak jobban csillog, és szeretnénk már egyszer a saját nyakunkban látni.


Raffica Sailing Team
 

 

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

A turbó meghibásodásának okai

A turbó élettartalma nagyban függ az autót használó vezetési szokásaitól. Sokkal nagyobb...

Cleat

Ugyanaz a jelentése, mint a Clemmnek: kötélszorító.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.