notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Raiffesen Private Banking Kupa 2009 - Detre Szabolcs, Asso 99 beszámoló, 2010

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Raiffesen Private Banking Kupa 2009 - Detre Szabolcs, Asso 99 beszámoló

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Raiffesen Private Banking Kupa 2009 - Detre Szabolcs, Asso 99 beszámoló


2009/06/30
Detre Szabolcs

Forrás: vitorlazas.hu

A 2009-es Raiffeisen Private Banking Kupa vitorlás versenyről Detre Szabolcs, az Asso 99 osztály győztese, az Erste kormányosa írt beszámolót.

Balatonföldvár, 2009. június 27-28.

Raiffesen Private Banking Kupa 2009 - Detre Szabolcs, Asso 99 beszámoló

Földváron a Sparisok versenyrendezésben kiválóak. Igyekeznek jó versenyt csinálni, nem beszélve az egyéb dolgokról: esti program, márkás versenytrikók stb., egy igazi profi club.

Üde látvány volt a rajtra készülődő 8 Asso, legtöbbjük új vitorlázattal, új, vastag genuával.

A szél is végre megfelelő volt; szombaton egy nagyon stabil könnyű de 3 trapézos délnyugati fújt, igaz a nap végére eltűnt, de akkor mi Assosok már a sörözőben voltunk. 
A pálya egy kicsit nagyra sikerült, még Assos léptékkel is nézve, de a külön telepített, egymáshoz közeli cél-rajtnak köszönhetően, pár perc szünet után lehetett lőni a következő rajtot, így simán lement a 3 futam. A lassúbb osztályú hajók bajlódtak amíg körbe értek a betétbója nélküli pályán.

Az első futamban azonnal az élre álltunk, balra a part felé nyitva nagy előnyünk lett. Meglepően gyors volt a BDO hajó az új vastag genuával és a beragadt rajt után ki tudta magát tisztázni egy meglepő, lehalzolásos kifordulással. A kreuz végén nagyon fizetett a parti oldal, így a BMW szorosan vette mögöttünk a bóját, mivel mi a vízről érkeztünk. Viszont a hátszélben egyértelmű volt, hogy a víz felé kell felkapaszkodni, ott sokkal több szél kerekedett. A BMW ejtegetett, így 4 hajó átfutott felette. 

Teljesen stabil volt a szél iránya, de hol vízi-, hol parti-oldalon jött egy-egy frissülés és ezeken nagyokat lehetett fogni. Általában a part felöli kaput volt érdemes lent venni, és húzni hosszan a parti takkot. Hátszélben is nagyok voltak a különbségek a két oldal között. A vízi oldal volt a csábító, mivel jöttek a frissülések, de a Pikabo egyszer nagyot fogott a másik oldalról, és bejött a második helyen.
A BDO tudott velünk lépést tartani ezekben a futamokban, de a korai rajtja ( nagyon közel a rajtvonalon gyorsított, így kicsúszott a vonal fölé) miatt, nagyon nyílt verseny zajlott a 2. helyért, az első nap után hárman álltak 14 ponttal.
A szombat estét is szerencse övezte, mert mindenütt leszakadt az ég csak itt nem.

Vasárnap köd, szélcsend, reménytelenség, óriási büfé forgalom, de 11 kor egy pillanat alatt megjött az ÉK szél és egy ragyogó futam lement. Jó ötlet volta rendezőktől, hogy a kikötő közelébe tették a pályát, ahol a legjobb a Csőből fújó szél.

A lee bójánál, egy balcsapásos rajttal rögtön megbízható előnyünk támadt, amelyet végig tartani tudtunk. Nem volt egyértelmű kihúzni nagyon a parti oldalt, mivel a borongós időben, többször a vízi oldalon több szél volt. Így történt a 2. kreuzban, ahol a vízről beelőzött a Proligy és feljött a 2. helyre. A BDO és Fmc hátszeles csatáját végül az Fmc nyerte fél hajóhosszal, így a Proligy, mint nevető harmadik lett a 2. összetettben.
Szép háttere volt a díjkiosztónak! Körben tinta fekete, dörgő ég, csak a Spari felett volt tiszta az ég.


Detre Szabolcs

Erste Sailing Team


 

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Turbófeltöltő azonosítása

A turbófeltöltők azonosítása fontos pontja a szervizelésnek, mivel a turbófeltöltők ára...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesület Kikötője

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Keszthely iVizimentő Egyesület...

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.

Keszthely - BAHART Vitorláskikötő

Keszthely BAHART Vitorláskikötő bemutatása A Keszthelyi Vitorláskikötő a Balaton egyik...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!