Vegyek új laptopot, vagy javítsam meg a régit- régi laptop bővítése, vagy cseréje éri-e meg jobban?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Régi laptop: Bővíteni, vagy cserélni éri meg inkább?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Régi laptop: Bővíteni, vagy cserélni éri meg inkább?


2019/11/11
VN

Sokaknak érthető módon nagy dilemmát okoz, hogy mit is kezdjenek régi laptopjukkal. A két egyértelmű opció természetesen cserélni egy új modellre, vagy megpróbálni életben tartani a régit új alkatrészek vásárlásával (már ha egyáltalán bővíthető az adott készülék). Ilyenkor mérlegelni kell, hogy egyáltalán megéri-e vesződni a bővítéssel, hogy melyik a gazdaságosabb megoldás, és hogy egyáltalán szükséged van-e arra, hogy foglalkozz ezzel. Nézzük meg, hogy milyen megoldásokat próbálhatsz ki a leggyakoribb laptopokkal kapcsolatos problémákra!

Laptop javítás vagy laptop csere

„Túl lassú a laptopom”

Egy számítógép (legyen az asztali PC, vagy laptop) sebességét első sorban a CPU (processzor) és a RAM (memória) határozzák meg. Ezeket nehéz beszerezni a laptopokhoz, és sokukban nem is cserélhetők. Éppen ezért, ha a CPU vagy a RAM fogja vissza a készülék teljesítményét, akkor a legegyszerűbb megoldás egy gyorsabbat vásárolni. A RAM az egyszerűbben cserélhető tartozék a kettő közül (ha a gyártó ezt nem tette lehetetlenné).

 

Mielőtt azonban szétszednéd laptopodat, vagy megszabadulnál tőle, mert lassú, vess egy pillantást az alábbi tippekre, mert ezek is visszafoghatják a készülék teljesítményét, és gyakran több kisebb szempont a ludas.

 

Nézd meg, hogy mennyi szabad tárhelyed van

Ha laptopod kezd kifutni a tárhelyből, akkor az is súlyosan lelassíthatja működését. A programok lassabban indulnak be, a fájlok lassabban nyílnak meg, vagy sokáig kell menteni őket, és így tovább. A legelső és legegyszerűbb lépés ellenőrizni tehát, hogy mennyi szabad tárhelyed van a készüléken.

 

Első sorban a C: meghajtóra figyelj oda, ugyanis a Windowst futtató laptopokon ezen fut a rendszer, és mindig érdemes legalább a meghajtó teljese kapacitásának legalább 20-25%-át szabadon hagyni, hogy a programok megfelelően tudjanak működni. Érdemes időnként ellenőriztetni a számítógép tárhelyét egy olyan szoftverrel, mint például a CCleaner, hogy egyszerűen megtisztíthasd laptopodat a felesleges fájloktól (habár érdemes odafigyelni, hogy ez a konkrét program hajlamos néhány szükséges fájlt is törölni, ezért érdemes inkább egyéni beállításokkal ellenőriztetni vele a tárhelyet).

 

Töröld a felesleges fájlokat

Számos program használ úgynevezett átmeneti fájlokat a munkavégzéshez, amelyek idővel rengeteg tárhelyet emészthetnek fel, ráadásul sok esetben nincs is szükség rájuk, miután a munka befejeződik. Ilyen például a webböngészők gyorsítótára, ami idővel nem csak a böngésző, hanem a laptop általános teljesítményét is lassíthatják.

 

Időnként érdemes rápillantani a Windows (vagy az adott rendszer) által használt átmeneti mappára is. Windows rendszereket ezt legegyszerűbben úgy hozhatod elő, hogy lenyomod a Windows gomb + R billentyűkombinációt, majd beírod a megjelenő kis ablakba, hogy %tmp% végül pedig rákattintasz az OK-ra. A megjelenő mappában olyan fájlok és mappák szerepelnek, amiket a programok a működésükhöz használnak vagy használtak. Ezeket nyugodt szívvel törölheted – a Windows nem fogja engedni, hogy olyan dolgokat törölj, amiket éppen használnak a programok.

 

Futtass le egy lemeztöredezettség-mentesítést

Ahogy egyre több fájl kerül laptopodra, ezek a merevlemez más-más részeire íródnak, és az olvasófejnek ezen részek között kell ugrálnia, míg összeszedi a fájlok töredékeit, hogy olvasni tudja őket. Ez egyrészt lassítja a készülék működését, másrészt felesleges helyet is foglalhatnak a szétszóródott „törmelékek”. Egy lemeztöredezettség-mentesítéssel a számítógép sorba rendezi ezeket a fájlokat a gyorsabb elérés (és némi helymegtakarítás) céljából.

 

Fontos, hogy ha SSD meghajtó van laptopodban, akkor egyrészt nincs szükség a töredezettség-mentesítésre, másrészt nem is tesz jót az ilyen típusú meghajtóknak. Erről a rendszer, vagy az általad választott lemezkarbantartó szoftver valószínűleg figyelmeztetni is fog, ha megpróbálkozol vele.

 

Ha több tárhelyre van szükséged

Ha a fenti műveletekkel nem sikerült elegendő tárhelyet felszabadítanod, akkor sincs veszve minden. Ilyen helyzetekre kínálnak megoldást az egyre olcsóbbá váló külső merevlemezek, amelyeket egy USB-kábellel a laptopodhoz csatlakoztatva drasztikusan megnövelheted a rendelkezésre álló szabad helyet.

 

Az ilyen külső, hordozható merevlemezek előnye, hogy nem kell beszerelni őket laptopodba, ráadásul más számítógépekkel is használhatók, tehát nem függenek semmilyen készüléktől. Ezeket a „külső alkatrészeket” sokkal olcsóbb beszerezni és egyszerűbb használni, mint azokat, amiket bele kell építened laptopodba (ha egyáltalán bővíthető a tárhely).

 

Futtass le egy víruskeresést

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mi köze lehet a vírusoknak a döntésedhez, hogy lecseréld-e laptopodat, vagy bővítsd azt. Az igazság az, hogy a különböző rosszindulatú szoftverek (malware) drasztikusan lelassíthatják egyébként teljesen jól működő készülékedet.

 

Szerezz be egy elismert, megbízható ingyenes vírusirtó programot (pl. Avast), vagy használd a rendszer beépített eszközét erre, és vizsgáltasd át vele laptopodat az esetleges bajkeverőkért.

 

Takarítsd meg laptopodat kívülről is

A laptop ventillátorainak nyílásai idővel eldugulhatnak az összeszedett portól, hajszálaktól, és egyéb kosztól. Ez csökkenti a hűtés teljesítményét, és a belső alkatrészek hamarabb elérhetik a kritikus hőfokot, amikortól a készülék szándékosan csökkenteni kezdi a teljesítményt a túlmelegedés elkerülése végett. A laptopoknak ilyenkor extra erőfeszítéssel kell dolgozniuk, ami se rövid, se hosszú távon nem tesz jót az alkatrészeiknek.

 

Tartsd tehát tisztán laptopodat kívülről is, hogy elkerülhesd az ebből adódó problémákat. Továbbá lehetőleg ne használd olyan felületeken, ahol sok koszt és szőrszálakat vehet fel (pl. takarókon).

 

A laptop merevlemeze nem működik

Általában elég csak kicserélned rosszul működő merevlemezedet laptopodban, ahelyett, hogy teljesen újat vásárolnál. Azonban csak akkor érdemes megtenned ezt a lépést, ha biztosan meggyőződtél róla, hogy jelenlegi HDD-t már tényleg menthetetlen.

 

Ha úgy érzed, hogy laptopod merevlemezének cserére van szüksége, először is futtass le rajta egy tesztet (ezt számos ingyenes szoftver elvégzi neked), hogy kiderítsd, tényleg van-e valami baj vele.

 

Néhány HDD teljesen jól működik, csak valamiért hibaüzenetet küldenek a rendszernek, amik miatt megáll a boot (bekapcsolás) folyamata, és emiatt úgy tűnik, hogy valami bajuk van. Elképzelhető, hogy a laptop úgy lett konfigurálva, hogy USB-ről bootoljon, és hagyja figyelmen kívül belső meghajtót, és ezért nem tudod elérni az operációs rendszert.

 

Persze a merevlemezek idővel elfáradnak, és ha a laptop véletlenül leesik, vagy csak sokat rázkódik, a HDD mozgó alkatrészei tönkremehetnek. Ha semmiképpen nem tudod életre kelteni, akkor talán ideje tényleg újat venned, de ne várd meg, amíg beüt a baj, mert jó eséllyel ez után már el sem éred rajta fájljaidat, amik fontosak lehetnek számodra.

 

Tönkrement a kijelző

Egy hibás, vagy törött kijelző képes ellehetetleníteni (vagy legalább is zavaróvá, élvezhetetlenné tenni), a laptop használatát, de szerencsére cseréje egyszerűbb, mint a legtöbb belső alkatrészé, és általában olcsóbb, mint új készüléket venni. Nézz szét, hogy milyen opcióid vannak.

 

Ha nem ragaszkodsz a laptop hordozhatóságához, akkor egy külső képernyőt is alkalmazhatsz monitornak – egy HDMI kábellel például valószínűleg TV-dre is rákötheted, hogy azzal használhasd tovább.

 

A laptop nem akar tölteni

Általában teljesen felesleges laptopot cserélni csak azért, mert nem akar megfelelően tölteni, ugyanis valószínűleg vagy csak az akkumulátorral, vagy magával a töltőkábellel van a baj. Ezek az alkatrészek/tartozékok egyszerűen és sokkal olcsóbban cserélhetők, mint az egész készülék.

 

Letesztelheted, hogy az akkumulátor-e a probléma, ha úgy dugod bele a tápkábelt, hogy előtte kiveszed az akkut. Ha elindul, és megfelelően működik, akkor az akkumulátor a hibás.

 

Az akkumulátorra rá kell legyen írva a modell neve, habár hogy ezt láthasd valószínűleg ki kell venned a készülékből (ami rendkívül egyszerű). Emellett érdemes kipróbálni egy másik, de természetesen az adott laptophoz készült kábelt is, hogy ellenőrizhesd, nem-e azzal van a baj.

 

Ha ezekkel sem kerülsz közelebb az igazsághoz, próbáld meg másik konnektorba vagy elosztóba dugni, mert elképzelhető, hogy egyszerűen az a hibás.

 

Elavult az operációs rendszer

Általában nincs szükség teljesen új laptopot venni csak azért, hogy frissítsd rajta az operációs rendszert. Habár az újabb modellek általában a legújabb OP rendszerrel érkeznek gyárilag, általában egy régebbi készülékre is gond nélkül feltelepítheted ezt anélkül, hogy bármit ki kellene cserélned. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy adataidról a frissítést előtt készíts egy biztonsági másolatot (például egy külső merevlemezre), és hogy meglévő laptopod elég erős-e az új OP rendszer futtatásához.

 

Ha egy nagyon régi készüléked van, akkor meglehet, hogy ugyan feltelepítheted rá a legújabb operációs rendszert, de az nem fog rajta elég jól működni, mert több erőforrásra lesz szüksége ahhoz, hogy emellett konkrét feladatokat végezzen el (böngészés, szövegszerkesztés, stb.)
 


technológiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a...

Route du Rhum

Route du Rhum vitorlás verseny történet A Route du Rhum egy transzatlanti, egykezes...

Jolle

A jolle uszonyos(svert), kabin nélküli sportvitorlás. Például: 420,470, Finn Dinghi, Cadet.

Cápafog

A cápafog az árbocra szerelt fogas fémszerelvény, mely a vitorlafelhúzók fémcsatjának...

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.