notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A rejtélyes Szfinx - Titkos egyiptomi leletek

hirdetes

A rejtélyes Szfinx

Rédei Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A híres egyiptomi Szfinx alatt valóban titkos alagútrendszer található, mely rejtélyes, ősi titkokat őriz? Ha ez igaz, akkor vajon miért nem tárják a nyilvánosság elé?

 

Egyiptomi leletek

1798-ban Napóleon katonái újra felfedezték az Egyiptomban található Szfinx-et. Ekkor vált igazán nagy szenzációvá a nyugati emberek számára. Azóta rengetegen látogátták már meg a misztikus helyszínt, és mindig nagy ámulattal tölti el az odalátogatókat a rejtélyes műemlék.

Napjainkban az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó kutatók rengeteget kutakodnak a Szfinx valódi korán és jelentésén.

rejtélyes Szfinx

 

A Szfinx akár tízezer éves is lehet

 

A Gízai-fennsíkon, Kairótól 10 kilométerre nyugatra, a három híres nagy piramistól nem messze található Szfinx kelet felé néz. A Gízai-fennsíkról származó, viszonylag puha természetes mészkőből faragták ki, és eddig úgy hitték, hogy valamivel i. e. 2540 után készítették.

Az ismert geológus, Robert Schock és John Anthony West egyiptológus kutatásaik során arra jutottak, hogy a szobron található mintázatot nem a szél és a homok formálta, hanem inkább a víz eróziójának eredménye lehet.

Körülbelül tízezer évvel ezelőtt volt a vidéken annyi víz, mely ezt a munkát elvégezhette, akkoriban Egyiptom éghajlata régen még mérsékelt és a mainál csapadékosabb volt. Nem meglepő módon az elméletet, mely szerint a Szfinx akár tízezer éves is lehet, az ortodox egyiptológusok rögtön meg is támadták.

Egyiptomi leletek

Az a tény, hogy a régészeti intézet megpróbálja eltitkolni a bizonyítékokat, nem az egyetlen ok arra, hogy a Szfinxszel kapcsolatban összeesküvés-elméletek szülessenek.

Számos titkos társaság - mint például a szabadkőművesek - úgy tartják, hogy a Szfinx mellső lába alatt titkos termek találhatók, ezek közül az egyik a Levéltári terem, melyben egy régebbi civilizáció túlélőinek jegyzetei lehetnek.

Az összeesküvés-elméletekkel foglalkozók természetesen lázba jöttek, amikor a Szfinx restaurálása közben a munkások oldalt találtak egy bejáratot. 1995-ben egy csoport a Szfinx közelében egy terület rendbehozatalán dolgozott, és a munkálatok során felfedeztek egy olyan alagútrendszert, mely feltehetően a Szfinx alá vezet.

John Anthony West csapata szeizmográfos technológia segítségével üregeket talált, olyan szabályos alakú termeket, melyek a mancsok és a Szfinx oldalai között, néhány méterrel a föld alatt húzódnak. Az összeesküvés-elméletekkel foglalkozók teóriája, mely szerint egyes titkos társaságok tudatában voltak annak, hogy Gízában több évszázada létezik egy föld alatti komplexum, beigazolódni látszott.

Az egyiptomi hatóságok nem engedélyezik a termek feltárását, de még a további távérzékelési módszerekkel végzett vizsgálatokhoz sem járulnak hozzá, sőt, a felfedezést igyekeznek titkolni a közvélemény elől.

 

Összeesküvés-elmélet

 

Számos összeesküvés-elmélet született, miszerint azért próbálják eltitkolni az alagútrendszer meglétét, mert az atlantiszi tudás, melyet az őriz, nem lenne jó, ha a világ tudomására jutna.

Mások szerint több kutató, akik részt vettek a Szfinxszel kapcsolatos nyomozásban, szoros kapcsolatban állnak a NASA-val.

Megmagyarázhatatlan, hogy a tízezer éves Szfinxet egy olyan civilizáció építhette, melynek még a létezésére sincsenek bizonyítékok, ráadásul pont egy hatalmas föld alatti komplexum fölött áll.

Az is gyanússá teszi a helyzetet, hogy dr. Hawass, az Egyiptomi Régészeti Tanács igazgatója a legvakmerőbb régészeket, közöttük Westet kitiltotta a Gízai-fennsíkról.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Frontális vihar

A frontális vihar a hidegfronttal érkező, gyakran zivatarral együttjáró vihar, mely több... Tovább

Karabíner

A karabíner rugós csat, elengedhetetlen felszerelés a hajósok és túrázók számára.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 5.0

utazás