notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Október 14-én egy ritka üstökös súrlhatja a Marsot

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Egy ritka üstökös súrlhatja a Marsot vasárnap

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy ritka üstökös súrlhatja a Marsot vasárnap


2014/10/16
Petra

Vasárnap este egy olyan esemény fog bekövetkezni a világűrben, ami igencsak ritkaságszámba megy, ugyanis 1 millió évenként jelenik meg ez az üstökös a Naprendszerünkben. Most a Mars mellett fog elhaladni, azonban ez a találkozás nem lesz teljesen veszélytelen, mert hogyha véletlenül súrolja a Mars felszínét, vagy esetleg be is csapódik, az milliószor több energiát szabadítana fel, mint eddig bármelyik nukleáris fegyver a Földön.

Siding Spring üstökös
Október 19-én, este fél 9 körül – vagyis pontosan 8 óra 27 perckor – egy ritka, 1 millió évenként felbukkanó üstökös, nevezetesen a Siding Spring olyan közel fog elhaladni a Marshoz, hogy akár súrolhatja is. Éppen emiatt a NASA igyekszik biztonságba helyezni azokat az űrszondákat, amik segítségével megfigyelhetik a szomszédos bolygót. Azon kívül viszont még nem is egy űrhajó kering az űrben a Marshoz közel, így van miért aggódni. Ha szerencsénk van, talán mi is láthatjuk ezt a jelenséget a Földről, viszont az is előfordulhat, hogy csak távcsővel lehet megfigyelni. Azért érdemes tenni egy próbát. Azonban a tévét, vagy a rádiót érdemes bekapcsolni estefelé, mert biztos hallani fogunk erről a hihetetlenül ritka jelenségről, ami a Mars bolygóra nézve sajnos nem veszélytelen. Ugyanis a mérések szerint fennáll az a veszély, hogy az üstökös hatalmas pusztításokat végez a vörös bolygón, mert olyan közel halad el a Marshoz. Ha az üstökös esetleg belecsapódna a bolygóba, az milliószor nagyobb pusztítást végezne, mint eddig bármilyen nukleáris fegyver, amit az emberiség bevetett. Viszont ez egyáltalán nem biztos, hogy meg fog történni, csak benne van a pakliban és éppen ezért tartanak tőle.

Siding Spring üstökös

Ez az esemény azért különleges, mert 1 millió évenként ismétlődik. Amikor 4,6 milliárd évvel ezelőtt megszületett a Naprendszer, a törmelékanyagok egy része bekerült az Oort-felhőbe, ahol azóta is üstökösként keringenek. Ez az üstökös ebből a távoli külső tartományból jött, ami fél 9 felé olyan közel lesz a Mars bolygóhoz, ami a Föld és a Hold közötti távolságnak a fele, vagyis 139 ezer kilométer.

 

Az üstököst egyébként tavaly januárban fedezte fel Robert McNaught Ausztráliában; az üstökös éppen akkor haladt el a Jupiter mellett. Az obszervatórium, ahol felfedezték ezt a csodát, a Siding Spring nevű hegy oldalában található 1165 méter tengerszint feletti magasságban. Az üstökös méretét viszont elég nehéz volt meghatározni, ráadásul nem is egy szabályos gömb alakról van szó, így körülbelül 1 és 50 kilométer közöttre teszi az átmérőjét. Már akkor is tudták a felfedezők, hogy ez a ritkán felbukkanó üstökös 2014 október 19-én fog elhaladni a Mars mellett és már ott is felmerült az aggodalom, hogy mindez hogyan fogja érinteni a szomszéd bolygót.

Siding Spring üstökös

A NASA-ban is izgatottan várják az üstökös felbukkanását, mert valóban egy nagyon ritka jelenségről van szó, ami csak 1 millió évenként jelenik meg. Viszont mivel az üstökös nagyon közel fog járni a Marshoz,  ami tele van űrszondákkal, ezért a NASA ezeket igyekszik védelembe helyezni őket, hogy ne érje őket túl nagy károsodás. Abban is reménykednek, hogy a bolygó légköre megóvja az űrszondákat. Viszont úgy néz ki, hogy még ha nem is okoz komolyabb károkat az üstökös, akkor is nyomot fog hagyni a megjelenése, mert a belőle leszakadó törmelékek megzavarhatják a bolygót megfigyelő űrszondákat.

Siding Spring üstökös

Az üstökös 56 kilométert tesz meg másodpercenként, ami azt jelenti, hogy kicsit több mint 4 másodperc alatt jutna el Budapesttől Nyíregyházáig. A szakemberek úgy számolták, hogy október 25-én fogja elhagyni a naprendszerünket és onnantól kezdve ismét 1 millió évnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra megjelenjen ugyanitt.kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dobókörte

Dobókörte: fából vagy kötélbõl készült kolonc, segítségével könnyebb, pontosabb a dobás

Hangjelzések

Bár a vitorlázók többsége nem használ hangjelzéseket, a géphajók jelzéseinek...

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező...

Flieger

Flieger – speciális orrvitorla, a normál orrvitorla felett helyezkedik el

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.