notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Október 14-én egy ritka üstökös súrlhatja a Marsot

hirdetes

Egy ritka üstökös súrlhatja a Marsot vasárnap

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Vasárnap este egy olyan esemény fog bekövetkezni a világűrben, ami igencsak ritkaságszámba megy, ugyanis 1 millió évenként jelenik meg ez az üstökös a Naprendszerünkben. Most a Mars mellett fog elhaladni, azonban ez a találkozás nem lesz teljesen veszélytelen, mert hogyha véletlenül súrolja a Mars felszínét, vagy esetleg be is csapódik, az milliószor több energiát szabadítana fel, mint eddig bármelyik nukleáris fegyver a Földön.

Siding Spring üstökös

Október 19-én, este fél 9 körül – vagyis pontosan 8 óra 27 perckor – egy ritka, 1 millió évenként felbukkanó üstökös, nevezetesen a Siding Spring olyan közel fog elhaladni a Marshoz, hogy akár súrolhatja is. Éppen emiatt a NASA igyekszik biztonságba helyezni azokat az űrszondákat, amik segítségével megfigyelhetik a szomszédos bolygót. Azon kívül viszont még nem is egy űrhajó kering az űrben a Marshoz közel, így van miért aggódni. Ha szerencsénk van, talán mi is láthatjuk ezt a jelenséget a Földről, viszont az is előfordulhat, hogy csak távcsővel lehet megfigyelni. Azért érdemes tenni egy próbát. Azonban a tévét, vagy a rádiót érdemes bekapcsolni estefelé, mert biztos hallani fogunk erről a hihetetlenül ritka jelenségről, ami a Mars bolygóra nézve sajnos nem veszélytelen. Ugyanis a mérések szerint fennáll az a veszély, hogy az üstökös hatalmas pusztításokat végez a vörös bolygón, mert olyan közel halad el a Marshoz. Ha az üstökös esetleg belecsapódna a bolygóba, az milliószor nagyobb pusztítást végezne, mint eddig bármilyen nukleáris fegyver, amit az emberiség bevetett. Viszont ez egyáltalán nem biztos, hogy meg fog történni, csak benne van a pakliban és éppen ezért tartanak tőle.

Siding Spring üstökös

Ez az esemény azért különleges, mert 1 millió évenként ismétlődik. Amikor 4,6 milliárd évvel ezelőtt megszületett a Naprendszer, a törmelékanyagok egy része bekerült az Oort-felhőbe, ahol azóta is üstökösként keringenek. Ez az üstökös ebből a távoli külső tartományból jött, ami fél 9 felé olyan közel lesz a Mars bolygóhoz, ami a Föld és a Hold közötti távolságnak a fele, vagyis 139 ezer kilométer.

 

Az üstököst egyébként tavaly januárban fedezte fel Robert McNaught Ausztráliában; az üstökös éppen akkor haladt el a Jupiter mellett. Az obszervatórium, ahol felfedezték ezt a csodát, a Siding Spring nevű hegy oldalában található 1165 méter tengerszint feletti magasságban. Az üstökös méretét viszont elég nehéz volt meghatározni, ráadásul nem is egy szabályos gömb alakról van szó, így körülbelül 1 és 50 kilométer közöttre teszi az átmérőjét. Már akkor is tudták a felfedezők, hogy ez a ritkán felbukkanó üstökös 2014 október 19-én fog elhaladni a Mars mellett és már ott is felmerült az aggodalom, hogy mindez hogyan fogja érinteni a szomszéd bolygót.

Siding Spring üstökös

A NASA-ban is izgatottan várják az üstökös felbukkanását, mert valóban egy nagyon ritka jelenségről van szó, ami csak 1 millió évenként jelenik meg. Viszont mivel az üstökös nagyon közel fog járni a Marshoz,  ami tele van űrszondákkal, ezért a NASA ezeket igyekszik védelembe helyezni őket, hogy ne érje őket túl nagy károsodás. Abban is reménykednek, hogy a bolygó légköre megóvja az űrszondákat. Viszont úgy néz ki, hogy még ha nem is okoz komolyabb károkat az üstökös, akkor is nyomot fog hagyni a megjelenése, mert a belőle leszakadó törmelékek megzavarhatják a bolygót megfigyelő űrszondákat.

Siding Spring üstökös

Az üstökös 56 kilométert tesz meg másodpercenként, ami azt jelenti, hogy kicsit több mint 4 másodperc alatt jutna el Budapesttől Nyíregyházáig. A szakemberek úgy számolták, hogy október 25-én fogja elhagyni a naprendszerünket és onnantól kezdve ismét 1 millió évnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra megjelenjen ugyanitt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport... Tovább

Nautic 330 Club vitorlás hajó

A Nautic 330-as 2005-ben megjelent, még inkább családközpontú koncepciója. A hajótest 15... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 5.0

kreatív