notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A 2017-18-as Volvo Ocean Race az egyik legmegpróbáltatóbb széria volt

hirdetes

Robert Greenhalgh a Volvo Ocean Race-ről mesélt

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Robert Greenhalgh a MAPFRE fedélzetén vett részt a 2017-18-as Volvo Ocean Race-en. A tengerész még az utolsó szakasz megkezdése előtt adott interjút a versenyről, a MAPFRE és a Helly Hansen közötti kapcsolatról és a Volvo Ocean Race jövőjéről.

Robert Greenhalgh

Ez a legszorosabb versenyük

 

A 2017-18-as verseny minden egyes szakasszal egyre szorosabbá vált a csapatok között. „Ez az eddigi legszorosabb versenyünk” – mesélte Greenhalgh. „Minden idei csapat ügyes, a hajók kiegyenlítettek és mindenkinek sikerül rájönnie, hogy hogyan hozhatja ki belőlük a legtöbbet. A verseny elején volt némi eltérés a hajók sebességében, de már minden kiegyenlítődött.”

 

 

Robert szerint az egységes dizájnú hajók kiegyenlítettebbé tették a versenyt. „A fordulások és perdülések megerőltető manőverek, amelyek során nagyon sok súlyt kell mozgatnunk a hajó körül, és általában mire egy ilyet befejezünk, máris jön egy következő, és ez egyáltalán nem történhetne meg a 70-es évek Volvójában. Most, hogy csak egy design van, ha észreveszel egy kisebb szélirányváltozást, és nem teszel egy 10 fokos fordulót, le is maradsz. A 70-es években még megúsztad volna annyival, hogy ráfogod a másik csapat hajója jobban teljesít egy bizonyos szögben – el lehetett bújni a hajók közötti különböségek mögött – de ha most nem váltasz időben, akkor elcsúszol.”

 

„Egy klasszikus példa erre a Déli-Óceán volt, ahol mindenki a kivételi zóna szélén hajózott mert csak egy kevés szelet lehetett megfogni mélyen délen, és akiknek nem jött össze, azok lemaradtak. Ha egy csapatnak összejött, akkor a többieknek ezt kellett leutánozniuk.”

hirdetes

 

Extrém körülmények uralkodnak egy-egy versenyen

 

hirdetes

Az ilyen extrém körülmények közepette a csapat Helly Hansens felszerelésének bírnia kell a gyűrődést a hideg és a meleg környezetekben is, hiszen a manőverek minden esetben izzasztóak, de néhány pillanat múlva újra átjárhatja a csapattagokat a hideg. „Sokban különbözik attól, amink tíz éve volt, és elengedhetetlen, hogy jó felszerelés legyen a fedélzeten és szárazak maradhassunk.”

 

Akik látták a képeket a Déli-ócenánon készült helyzetekről, azok láthatták, hogy szárazon maradni szinte lehetetlen ilyen körülmények között.

 

 

Greenhalgh elmondása szerint a hajóorral megbízott tengerésznek van a legnehezebb dolga ilyen helyzetekben: „ott kell állniuk bedugdosniuk a vitorlákat amikor a hajó orra a víz alá merül. Egy normál műszakban mindenkit rendszeresen térdig belep a víz, és ha éppen a hajót kormányzod akkor a víz folyamatosan csapkodja a csuklóvédődet és folyamatosan véded a fejedet az egésztől. Jó felszerelésre van szükség és egy Volvo Ocean Race során általában többet használjuk a miénket, mint egy átlagember egész életében. Napi 6-8 alkalommal le- és felvesszük a felszerelésünket a műszakváltások vitorlacserék és más manőverek során éjjel-nappal. A Volvo Ocean Race kétségtelenül a legkeményebb megpróbáltatás ezeknek a felszereléseknek.”

 

A Volvo Ocean Race jövőjéről

 

A Volvo Ocean Race jövőjéről már a legutóbbi verseny befejezte előtt sok elmélkedést lehetett hallani, ami főleg az új formátumról és az új tulajdonosokról szólt. Greenhalgh a következőképpen vélekedett a jövőről: „Örömmel fogadnék egy egységes dizájnú, 68 lábas, nagy fóliás versenyt, egy olyan hajóval, ami 40 csomóra is képes egy 8-10 fős legénységgel. Nem tudjuk, hogy milyen lesz a fóliázás a Déli-óceánon, ezért a hajónak szépen kell tudnia vitorláznia a fólia nélkül is, ha esetleg leszakadna vagy egyszerűen csak túl veszélyes lenne vele menni – tudnunk kell nélküle is hajózni.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Sholtz 34+2

Scholtz 34+2 lábas túra jacht   Széles fedélzet, extra méretű cockpit, 2... Tovább

Fonyód Lighting ZRt. Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a GE Lightning Zrt. fonyódi ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 165

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek hajó sport tenger,óceán verseny Vitorlázás