notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rolex Middle Sea Race Valletta, Málta 2009. október 15-25.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Rolex Middle Sea Race Valletta, Málta 2008. október 15-25.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Rolex Middle Sea Race Valletta, Málta 2008. október 15-25.


2008/10/23

A 29. Rolex Middle Sea Race szoros végső küzdelme az ünnepléssel egybekötött eredményhirdetéssel ért véget, amelyet a nevezetes La Valette Hall épületében tartottak. 


 

Rolex Middle Sea Race Valletta

A bajnokság győzteseként a 40 láb hosszú, francia Spirit of Ad Hoc hajó került ki. A Pazar Rolex Middle Sea Race trófeát, illetve a Rolex Yacht Master kronométert Thierry Bouchard és csapata vette át a kiváló teljesítményük elismeréseként.

Rolex 2009A többi kisebb jachthoz hasonlóan a Spirit of Ad Hoc legénysége két napon keresztül csalódott és kiábrándult volt, mivel Szicília északi partjain szélcsend uralkodott, ennek eredményeképpen a legtöbb csapat elvesztette a türelmét és a higgadtságát. A 606 tengeri mérföld hosszúságú verseny megnyeréséhez azonban megfelelő lélekjelenlét szükséges, amely ezekben a napokban a csapatokból kiveszni látszott.
A verseny két utolsó napja tökéletes kontrasztban áll a korábbi szélmentes napokkal. A verseny végső szakaszát erős délkeleti szelek és jelentős hullámok jellemezték, amelyek kemény megpróbáltatásoknak vetették alá a résztvevőket. A hajók a fennmaradt szakaszokon erősen imbolyogtak a legénység minden erőfeszítése ellenére is. Thierry Bouchard és edzett legénysége azonban keményen küzdöttek, és a javított idejük alapján 40 perccel nyertek a Chestress 2 (ITA) jacht előtt.

 

Rolex Middle Sea Race Valletta Tirrén TengerA másik nagy küzdelem a Tirrén-tenger vizein folyt. Igen sok, 65 láb feletti hosszúságú jacht állt rajtvonalhoz, hogy megküzdjön egy dobogós helyért, azonban a végére csak 3 hajó maradt versenyben, a 68 Alegre (GBR), a Moneypenny (USA) és a Rosebud/Team DYT (USA). A küzdelem során a sorrend folyamatosan változott, miközben mindhárom hajó kitartóan haladt Messina és a Stromboli felé. A vulkanikus sziget és Trapani közötti szakaszon a Rolex Middle Sea Race trófea és a Rolex Yacht Master kronométer leendő tulajdonosa még egyáltalán nem dőlt el, a győzelemért mindhárom jacht eséllyel harcolt. Rosebud/Team DYT sajnálatos módon a Castallammare parti szakasz mellet hibázott, ott, ahol 2007-ben az ausztrál Loki hajó is elvesztette az akkori nyerő pozícióját. Ennek köszönhetően már csak az Alegre és a Moneypenny volt esélyes az első hely megszerzéséért, akik fej-fej mellett haladtak. A célvonalon Andy Soriano által irányított Alegre haladt át elsőként szerda reggel 07:20 órakor, akit Moneypenny követett közvetlenül mögötte..

Nyertes Rolex Middle Sea Race Valletta

A máltai hajók között sok rivális is akad. Már öt éve annak, hogy az összesített díjat folyamatos jelleggel máltai hajó nyeri, azonban jelenős számban állnak rajthoz résztvevők  azzal a szándékkal és reménnyel, hogy ezt a sorozatot megszakítják. Az idei évben sem volt ez másképp, a máltai versenyzők abszolút jelleggel tartották a fölényüket. A javított időt figyelembe véve Pantelleria melletti szakasznál 4 máltai résztvevő is bent volt az első tíz között - Ivan Mellia Windriven hajója, Arthur Podesta Elusive Medbank hajója, Jackie Scicluna Airmalta Falcon hajója, illetve John Ripard Jr Lazy Duck jachtja. A Windriven esélyei sajnos később elszálltak, amikor egy 55 csomó sebességű szélroham kapta telibe a flottát a szerdai napon. A végkifejletnél az Elusive Medbank igen jól teljesített, összesítettben a harmadik helyen végzett, csupán negyven perccel lemaradva a Spirit of Ad Hoc mögött. A Máltai Tengeri Trófea győztese egy máltai skipper, Jonas Diamantino által irányított Gasan Mamo Comanche Raider II volt.
A Máltai Tengeri Trófeát Dr. Austin Gatt közlekedési miniszter adta át, aki aktívan működik közre a Royal Malta Yact Club tevékenységében. Dr. Gatt nagyfokú tiszteletét fejezte ki a verseny és a résztvevők, illetve a klub tevékenysége iránt. Kifejtette a Rolex Middle Sea Race bajnokság fontosságát a máltai sportesemények körében, amire Málta mindig is büszke lehet.

A nyertesek mellett egyéb kitüntetett résztvevők is voltak, úgy, mint a 15 éves ír versenyző, Eugene Egan, a Legally Brunette (IRL) csapat tagja, aki az Ifjúsági Kupát, mint a legfiatalabb versenyző kapta. A kupát Bernard Vassallo, a Máltai Sporttanács elnöke adta át. Hans Nagel és High Q1hajója nyerte a Captain Morgan trófeát a Multihull osztályban. Tim Camilleri és legénysége a Vikesha hajóval (MLT) lett az olasz Ambassador Kupa díjazottja, amit tengeri jártasságukkal, és a verseny során mutatott sportszerűségükkel nyertek el.

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Óvózászló

Piros zászló, mellyel versenyen jelezzük az ellenünk szabálytalankodó hajó és a zsûri...

Cumulus

A cumulus egy 1-2 km magasan úszó gomolyfelhő. A zivataros idő előhírnöke. A vastagabb...

Blokk

A Blokk meghatározását lásd a csiga szótárszónál.

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

Puffer

Angolszász környezetben fender, magyarosan ütközőpárna, de mindenki egyszerűen csak...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!