notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ egyik legnagyobb vitorlás versenye - Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Rolex Sydney Hobart Yacht Race


2018/12/12
Sz.F.

92 jacht (9,2 és 30,5 méter között) indul útra idén a világ legáhítottabb díjaiért. A Rolex Sydney Hobart Yacht Race nyertesei (mind az elsőként célba érők, mind pedig a handicap rendszer alapján) legendás Rolex órákkal gazdagodhatnak.

A világ egyik legnagyobb vitorlás versenye - Rolex Sydney Hobart Yacht Race

A Rolex és vitorlázás szoros kapcsolatban állnak

A Rolex már hat évtizede szoros kapcsolatban áll a jachtversenyzéssel. A világhírű óramárka a legkiválóbb jachtklubok egyesítésével és regatták megszervezésével sokat tett már azért, hogy megőrizze az olyan versenyek szellemét, mint amilyen a Rolex Sydney Hobart is. A 628 tengeri mérföldes (1162 km) utazást Sydney-ből a tasmaniai Hobartig először a Cruising Yacht Club of Australia (CYCA) rendezte meg 1945-ben, a Rolex pedig már 2002 óta névadó partnere a rendezvénynek.

 

Az első befutókNincs még egy olyan kaliberű, vagy olyan hosszú távot lefedő verseny, amire ilyen sok gyűlik össze a világ legerősebb 30,5 méteres egytörzsű hajóiból. Természetesen minden tengeri jármű fedélzetén egy-egy tapasztalt legénység dolgozik.

 

Izgalmasra sikeredett ez a vitorlás verseny is

A 2018-as versenyben öt 30,5 méteres (100 lábas) Maxi jacht küzd majd az első befutónak járó díjért. A Wild Oats XI, fedélzetén az Oatley családdal és Mark Richards kapitánnyal a kilencedik győzelemre hajt majd.

 

A Comanche Jim Cooney és Samantha Grant keze alatt igyekszik majd megismételni tavalyi sikereit, amikor is új napi versenyrekordot állítottak fel vele 9 órával, 15 perccel, és 24 másodperccel.

 

Az InfoTrack idén Christian Beckre, a Black Jack pedig Peter Harburgra lesznek bízva idén, és habár nincsenek a favoritok között, korábban már más néven (és más legénységgel) megízlelhették a győzelmet. Végezetül – de nem utolsósorban – ott lesz még Seng HUang Lee Scallywagje Hong Kongból. 

 

A „valódi” győztesek

Egy 628 tengeri mérföldes versenybe nem lehet csak úgy belevágni – az előzetes fázis minden résztvevőtől rengeteg előkészületet, tervezést követel meg, és persze egy jó adag bátorságot is. A Rolex Sydney Hobart legjelentősebb részei a rajt, a Bass-szoros keleti éle, és a hírhedten trükkös Derwent-folyó lesznek.

 

A vitorlás verseny nyertesének Rolex óra jár

Nem csak tapasztalatra és képességre lesz itt szükség, hanem rengeteg kitartásra is, azonban a győzelmet még ez sem garantálja, hiszen a versenyzők egytől egyig az időjárásra lesznek bízva. Matt Allennek, a CYCA egyik volt sorhajókapitányának, és az ausztráliai vitorlás egyesület jelenlegi igazgatójának 28 próbálkozás után sikerült csak megnyernie ezt a versenyt, és felmarkolnia a Tattersall kupát, és persze a nyertesnek járó Rolex órát. 

A Rolex Sydney Hobart egy premier esemény. Mindenki követi és mindenki ismeri a győztesek nevét” mondta Allen, miután 2017-ben az Ichi Ban fedélzetén nyerte meg a futamot. „Egész életemben erre készültem. Minden vitorlázó álma, hogy megnyerje.” A 92 induló között ausztrál, kínai, francia, német, magyar, Hong Kong-i, lengyel, orosz, egyesült királysági és amerikai hajókat is találunk.

 

Új hajók, régi elvek

50 évvel ezelőtt, 1968 novemberében Sir Robin Knox-Johnson a világkörüli egyszemélyes tengeri útja során kelt át a Bass-szoroson. Mire a Sydney Hobart elrajtolt abban az évben, már a Horn-fok felé tartott. Azóta egészen átalakult a vitorlázás világa. A jachtok készítéséhez használt anyagok, és a navigációs technológia gyökeres változásokat eredményezett, azonban a természet elemei ugyan annyi tiszteletet érdemelnek ma, mint évtizedekkel ezelőtt.

Akár nyernek, akár csak sikeresen célba érnek, minden résztvevő egy olyan sportág hagyományait képviseli majd, amely továbbra is sokaknak biztosít inspirációt és lehetőségeket, hogy próbára tegyék önmagukat mind fizikailag, mind pedig szellemileg. 

                                                                                                                    
hajó sport versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Sudár Regatta vitorlás hajó

Sudár Regatta Skandináv vonalvezetésű egységes osztályhajó. Magyarországon 1985 óta...

Almádi Öreghegy Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Öreghegyi kikötő....

A turbófeltöltő javítása

Amennyiben gépjárműve üzemeltetése során turbófeltöltőjének működésében hibát...

Látnivalók a Városligetben

A Városliget az egyik legkedveltebb helye azoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a szürke...

Lee oldal

A hajó szél alatti oldala.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!