A világ egyik legnagyobb vitorlás versenye - Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Rolex Sydney Hobart Yacht Race


2018/12/12

92 jacht (9,2 és 30,5 méter között) indul útra idén a világ legáhítottabb díjaiért. A Rolex Sydney Hobart Yacht Race nyertesei (mind az elsőként célba érők, mind pedig a handicap rendszer alapján) legendás Rolex órákkal gazdagodhatnak.

A világ egyik legnagyobb vitorlás versenye - Rolex Sydney Hobart Yacht Race

A Rolex és vitorlázás szoros kapcsolatban állnak

A Rolex már hat évtizede szoros kapcsolatban áll a jachtversenyzéssel. A világhírű óramárka a legkiválóbb jachtklubok egyesítésével és regatták megszervezésével sokat tett már azért, hogy megőrizze az olyan versenyek szellemét, mint amilyen a Rolex Sydney Hobart is. A 628 tengeri mérföldes (1162 km) utazást Sydney-ből a tasmaniai Hobartig először a Cruising Yacht Club of Australia (CYCA) rendezte meg 1945-ben, a Rolex pedig már 2002 óta névadó partnere a rendezvénynek.

 

Az első befutók

Nincs még egy olyan kaliberű, vagy olyan hosszú távot lefedő verseny, amire ilyen sok gyűlik össze a világ legerősebb 30,5 méteres egytörzsű hajóiból. Természetesen minden tengeri jármű fedélzetén egy-egy tapasztalt legénység dolgozik.

 

Izgalmasra sikeredett ez a vitorlás verseny is

A 2018-as versenyben öt 30,5 méteres (100 lábas) Maxi jacht küzd majd az első befutónak járó díjért. A Wild Oats XI, fedélzetén az Oatley családdal és Mark Richards kapitánnyal a kilencedik győzelemre hajt majd.

 

A Comanche Jim Cooney és Samantha Grant keze alatt igyekszik majd megismételni tavalyi sikereit, amikor is új napi versenyrekordot állítottak fel vele 9 órával, 15 perccel, és 24 másodperccel.

 

Az InfoTrack idén Christian Beckre, a Black Jack pedig Peter Harburgra lesznek bízva idén, és habár nincsenek a favoritok között, korábban már más néven (és más legénységgel) megízlelhették a győzelmet. Végezetül – de nem utolsósorban – ott lesz még Seng HUang Lee Scallywagje Hong Kongból. 

 

A „valódi” győztesek

Egy 628 tengeri mérföldes versenybe nem lehet csak úgy belevágni – az előzetes fázis minden résztvevőtől rengeteg előkészületet, tervezést követel meg, és persze egy jó adag bátorságot is. A Rolex Sydney Hobart legjelentősebb részei a rajt, a Bass-szoros keleti éle, és a hírhedten trükkös Derwent-folyó lesznek.

 

A vitorlás verseny nyertesének Rolex óra jár

Nem csak tapasztalatra és képességre lesz itt szükség, hanem rengeteg kitartásra is, azonban a győzelmet még ez sem garantálja, hiszen a versenyzők egytől egyig az időjárásra lesznek bízva. Matt Allennek, a CYCA egyik volt sorhajókapitányának, és az ausztráliai vitorlás egyesület jelenlegi igazgatójának 28 próbálkozás után sikerült csak megnyernie ezt a versenyt, és felmarkolnia a Tattersall kupát, és persze a nyertesnek járó Rolex órát. 

A Rolex Sydney Hobart egy premier esemény. Mindenki követi és mindenki ismeri a győztesek nevét” mondta Allen, miután 2017-ben az Ichi Ban fedélzetén nyerte meg a futamot. „Egész életemben erre készültem. Minden vitorlázó álma, hogy megnyerje.” A 92 induló között ausztrál, kínai, francia, német, magyar, Hong Kong-i, lengyel, orosz, egyesült királysági és amerikai hajókat is találunk.

 

Új hajók, régi elvek

50 évvel ezelőtt, 1968 novemberében Sir Robin Knox-Johnson a világkörüli egyszemélyes tengeri útja során kelt át a Bass-szoroson. Mire a Sydney Hobart elrajtolt abban az évben, már a Horn-fok felé tartott. Azóta egészen átalakult a vitorlázás világa. A jachtok készítéséhez használt anyagok, és a navigációs technológia gyökeres változásokat eredményezett, azonban a természet elemei ugyan annyi tiszteletet érdemelnek ma, mint évtizedekkel ezelőtt.

Akár nyernek, akár csak sikeresen célba érnek, minden résztvevő egy olyan sportág hagyományait képviseli majd, amely továbbra is sokaknak biztosít inspirációt és lehetőségeket, hogy próbára tegyék önmagukat mind fizikailag, mind pedig szellemileg. 

                                                                                                                    


hajó sport versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor szül.hely/idő Székesfehérvár, 1986. április 26.   Berecz...

Avatar

Avatar vitorlás hajó bemutatása Az Avatar egy 2007-es évjáratú, Nautic 12 Racer...

Fenékdeszka

A fenékdeszka, vagy trepni a kajüt és a cockpit kiemelhető egységekből álló deszkázata.

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.