Rolls-Royce Phantom: már 90 éve

hirdetes

Rolls-Royce Phantom: 90 éve az utakon

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

1925-ben úgy tűnt, hogy befejeződött a legenda pályafutása. Legutoljára utódja, a Silver Ghost gurult ki a műhelyek ajtaján. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a Rolls-Royce-nak vége, hisz nincs olyan ember, aki ne ismerné. Ha valakit arról kérdeznének, hogy mik a felső tízezer kiváltságai, az biztos, hogy a Rolls-Royce benne lenne a felsorolásban.

Rolls-Royce Phantom

2015. májusában a D’Este Grand Hotel Villa főépülete előtt nagy események zajlottak. Hat darab Rolls-Royce Phantom állt szép sorban egymás mellett tökéletes elrendezésben az első szériától a hatodikig. Mondhatni, idén májusban Olaszországban újra együtt volt a család.

A Silver Ghost volt az exkluzív luxusautók első nagykövete. Először „New Phantomként” emlegették, majd később lett belőle Phantom I. A motor volt a legnagyobb erőssége. Tökéletesen újonnan kifejlesztett, 6 hengeres, 7668 köbcentis löktérfogatos és négy forgatónyomatékkal rendelkezik. A szakemberek és újságírók szerint aki ilyen autó birtokában van, az a lehető legnagyobb luxust élvezheti négy keréken.

Rolls-Royce Phantom

A „New Phantom" utódját, a Phantom II-t 1931-ben mutatták be. Három különböző módon élvezhették a sebességet a tulajdonosok: teljesen nyitott tetővel, félig nyitottal és zárttal. Ebből a példányból összesen 1680-at gyártottak Angliában és az USA-ban, Springfieldben. A Phantom II-nél annyi változás történt, hogy megrövidült a tengelytáv, ami inkább az olyan sofőröket vonzotta, akik rajongtak a sportosabb darabokért. A Phantom II ugyanolyan pozitív kritikákat kapott annak idején, mint az I.

Rolls-Royce Phantom

A Phantom III 1936-ban lépett a luxusautók dobogójára. A motorháztető alatt 12 henger foglal helyet. Amikor a kocsit megmérték, a súlya 1850 és 3500 kiló között mozgott. Különlegessége, hogy sikerült az akkoriban valaha létezett legnagyobb sportolói teljesítményt elérni, ami 140 kilométer per óra. Mivel ez a példány meglehetősen összetett technológiával rendelkezett és magas volt a fenntartási költsége is, ezért nem adtak el valami sokat belőle, csak 727 példányban.

Rolls-Royce Phantom

Soha nem gyártottak még a Phantom IV-nél különlegesebb és exkluzívabb Rolls-Royce-t. A motorháztető alatt egy nyolchengeres motorsor dolgozik. Ez a példány a leggazdagabbak között is a leghatalmasabbak kiváltsága volt: államfők és uralkodói családok rendelték meg. Ebből a példányból összesen 18 darab készült, abból viszont csak 16 volt rendelhető: az első prototípust lebontották, a másodikat pedig kiselejtezték. Az egyik példányt a brit királyi család vette meg 1959-ben és egészen 1980-ig használták, de csak különleges alkalmakkor.

Rolls-Royce Phantom

1959 és 1968 között gyártották a Phantom V-öt, ez volt a luxuslimuzinok utolsó bástyája. Ekkor tájt a luxuslimuziniokra szakosodott vállalatok lassan a végük felé közeledtek, ami egy korszak lezárását jelentette. A Phantom V egy új mérföldkő volt a brit autógyártásban. Hatalmas tengelytávval rendelkezett, amihez egy könnyű V8 párosult; ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően kiemelkedően jó teljesítménye volt. Ilyennel járt II. Erzsébet is.

Rolls-Royce Phantom

A Phantom VI-ot gyártották a leghosszabb ideig, ami viszont nagyon érdekes, mert mindössze csak 374 példány készült belőle. II. Elizabeth két IV-t használt szolgálati autóként. Ez volt az „ezüst jubíleumi autó”. Magas tetővel és emelt hátsó ülésekkel rendelkezett, hogy aki hátul ül, a legnagyobb kényelemben gyönyörködhessen a tájban.

 

The Goodwood Phantom a BMW-től

 

Amikor a BMW vette át a gyeplőt a Rolls-Roycenál, Goodwoodba költöztek, ami Dél-Angliában található és a mai napig gyártják az új fejlesztésű Phantomokat. 2013-ban mutatták be a Phantomok második szériáját, amik annyiban változtak, hogy az első lámpákat kicsit átalakították és kicserélték a motort egy V12-re.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Üzleti rendezvényhelyszín

Az üzleti rendezvényhelyszín megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen a rendezvény... Tovább

Bavaria 44

Bavaria 44 vitorlás hajó történet,leírás A Bavaria 44 vitorlás hajót 2002 és 2004... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 4.8

autó