Balaton környéki legszebb falvak, a nyugodt kikapcsolódáshoz

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Romantikus kis faluk a Balatonnál, ahova érdemes idén ellátogatnod 3. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Romantikus kis faluk a Balatonnál, ahova érdemes idén ellátogatnod 3. rész


2022/03/29
ZH

Azt hiszem minden magyar nevében mondhatjuk, hogy imádjuk a Balatont. Mi lehet ennek az oka? Talán az a különleges balatoni életérzés, amitől felszabadultak leszünk. A strandolás mellett számos lehetőségünk van még a Balaton környékén jól érezni magunkat. Cikksorozatomban olyan különleges Balaton környéki falucskákat mutatok be neked, ahol nem kell tömegre számítanod és egy nyugodt, kikapcsolódásra tökéletes hétvégét tölthettek el. A 3. részben, Hegymagas és Vászoly után lássuk hova érdemes még ellátogatnunk!

Szólád, a Balaton eldugott kis borfaluja

A lankás Szólád


Szólád a Balatonboglári borvidék részét képezi és mindössze 4 kilométerre délre található Balatonszárszótól és a Külső-Somogyi-dombság északnyugati lankái között fekszik. A lankás területe teljesen különbözik a tőle délre fekvő Belső-Somogy tájegységtől, mind éghajlatilag, mind szerkezetileg, növényzeti és talajviszonyait tekintve. Ebből kifolyólag önálló tájképi vonásokkal rendelkezik és középtájnak minősíthető. A falut Balatonőszöd, Teleki, Kötcse, Kereki, Kőröshegy és Balatonszárszó határolja.

Szólád neve először 1229-ben szerepelt egy oklevélben, mint a székesfehérvári káptalan birtok területe. Idilli falusi hangulatát azóta is megőrzi, így a Balaton környéki területek kincsesládikájának lehet nevezni. A világháborúk a községen is meghagyták nyomukat, de elmondhatjuk, hogy a megye községeihez képest Szólád átlagos szinten tudott maradni, így számos látnivaló maradt fent a régi korokból.

 

Szólád fennmaradt nevezetességei


A község központjában lévő református templom Szólád szíve. 1896-ban épült és azóta tölti be központi szerepét a faluban. Az egytornyos, egyhajós, eklektikus teremtemplom egy kisebb kert közepén helyezkedik el, amit a helyiek próbálnak idilli hangulatában megőrizni. Itt őrzik az Első Világháborús Emlékművet, ami a falu 48 hősi halottjának emlékeként készítette Meggyesi Ferenc szobrászművész 1925-ben. Szintén itt található egy második világháborús emlékmű is, ami az odaveszett 22 katonának őrzi emlékét. A község nagyon összetartó, amit ezek az emlékművek is kifejeznek.

 

 

 

Ha kíváncsi vagy mit rejteget még számodra Szólád és a környéke, lapozz a következő oldalra, ahol felsorolom milyen nevezetességekkel és látnivalókkal találkozhatsz még, ha a környéken jársz.
 


Balaton érdekesség gasztronómia utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árboc

Az árboc a vitorlázat tartóoszlopa.

Michel Desjoyeaux

Michel Desjoyeaux vitorlázó életrajz   Nemzetiség: Francia Születési idő:...

Rendezvénytermek Budapesten

A tökéletes rendezvénytermek Budapesten olyan helyszínen helyezkednek el, ami távol esik a...

Jorge Zarif

Jorge Zarif A fiatal Junior reménység Jorge Zarif mindössze 16 éves, mégis az egyik...

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.