notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Társasházat építenek Fonyódon, végleg eltűnik a 110 éves nyaraló.

hirdetes

Lerombolják a Lajos lakot, társasház épül a helyére

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A századfordulón is számtalan turistát vonzott a Balaton, nem csoda, hogy az ország egyik legszebb villanegyede Fonyódon épült ki. A ma is méltán híres nyaralók és otthonok közül sok eredeti, vagy közel eredeti pompáját őrzi. A bélatelepi villasor egyik, több mint 100 éves épületétől búcsúznak a környékbeliek.

Gyönyörű, több mint 100 éves villát bontanak Fonyódon

A fonyódi villasor Bélatelepen

 

A béaltelepi villasor az 1800-as évek végén kezdett virágozni Fonyódon, a Várhegy oldalában. Kezdetekben közel 30 telek került kialakításra, amikre a fényűző, 5-10 szobás nyaralók épültek és kerültek értelmiségiek, orvosok, jogászok birtokába. A területen a Törley családnak, Ripka Ferenc budapesti főpolgármesternek is volt nyaralója. Az épületek megjelenése a fürdőkultúra nyitóepizódjának is köszönhető, a villasor előtt húzódó sétányról magával ragadó kilátás nyílik a Balatonra. A nagy múlttal rendelkező területen ma is árulnak villákat, amiket nem kevés összegért vehetnek birtokba az új tulajdonosok, ha arra kerül a sor. A fonyódi Bélatelepen több épület műemléki védelem alatt áll.

 

Bontják a Lajos lakot

 

Természetesen elsőként a környékbelieknek szúrt szemet, hogy Fonyódon bontanak egy régi, impozáns épületet Bélatelepen. A Múzeummal szemben helyezkedett el egykor teljes pompájában, Velics Antal orientalista tudós és orvos tulajdona, a Lajos lak. A nyaraló 1906-ban épült, Szinyei Merse Pál is üdült itt családjával 10 évvel később. Az átlósan elhelyezkedő szálloda Velics Antal fiáról, Lajosról kapta a nevét. 24 szobával várta a Fonyódra nyaralni érkezőket. Az idők során, ahogy az lenni szokott, számos szerepet betöltött. Nem csupán egyes szobákat, de az egész épületet is bérelték, iskolai üdülőtelepként is szolgált.

hirdetes

 

Az I. világháború után a Budapest Székesfővárosi Gázgyár is bérelte azt alkalmazottai számára, de a Szent József Hospitium Egyesület kezében is volt, majd a II. világháború után kollégiumként üzemelt. A budapesti Hofherr gyár dolgozóinak, majd a Tingsram üdülője volt. 2012-ben a Sysco Lux Kft. vásárolta meg, üzemeltette hotelként majd étteremként.

 

Bár az épület helyi védettségi besorolást kapott, Fonyód Város Önkormányzata megszüntette azt.  Az épület műszaki állapota nem adott lehetőséget az átalakításra, ráadásul az évek során, a számos átépítés következtében alig maradt eredeti része a villának. Helyére egy 51 lakásos társasház kerül majd, amely a tervek szerint legkevésbé sem sérti a városképet.

hirdetes

 

Lapozz tovább a cikk folytatásáért!

Gyönyörű, több mint 100 éves villát bontanak Fonyódon

Magyarország káprázatos villanegyedei

 

Nem csupán a Balaton partján állnak még ma is pompás villák. A mátyásföldi villanegyedben Budapest legizgalmasabb épületei közül tekinthetünk meg néhányat, de Leányfalu is büszkélkedhet lenyűgöző épületekkel. A villák egy része jelenleg is új tulajdonosára vár, aki talán az épületek történetéhez és múltjához méltón kezeli majd ezeket a valódi kincseket. Az épületekben egykor olyan híres, nagy nevű emberek éltek, akiknek emlékét ma is őrzik a történelemkönyvek. Bár a balatoni Lajos lak is egy közülük, rengeteg jó állapotban, gyakran majdhogynem eredeti szépségüket megőrizve maradtak meg.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fövenyes Hajóállomás BH ZRt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt.... Tovább

Fogyás

A fogyás gyakran fontos lehet a vitorlázó számára is, hiszen a vitorlázás mégis csak egy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 153

Átlagos értékelés: 4.8