notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Társasházat építenek Fonyódon, végleg eltűnik a 110 éves nyaraló.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Lerombolják a Lajos lakot, társasház épül a helyére

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Lerombolják a Lajos lakot, társasház épül a helyére


2018/03/02
CZs

A századfordulón is számtalan turistát vonzott a Balaton, nem csoda, hogy az ország egyik legszebb villanegyede Fonyódon épült ki. A ma is méltán híres nyaralók és otthonok közül sok eredeti, vagy közel eredeti pompáját őrzi. A bélatelepi villasor egyik, több mint 100 éves épületétől búcsúznak a környékbeliek.

Gyönyörű, több mint 100 éves villát bontanak Fonyódon

A fonyódi villasor Bélatelepen

 

A béaltelepi villasor az 1800-as évek végén kezdett virágozni Fonyódon, a Várhegy oldalában. Kezdetekben közel 30 telek került kialakításra, amikre a fényűző, 5-10 szobás nyaralók épültek és kerültek értelmiségiek, orvosok, jogászok birtokába. A területen a Törley családnak, Ripka Ferenc budapesti főpolgármesternek is volt nyaralója. Az épületek megjelenése a fürdőkultúra nyitóepizódjának is köszönhető, a villasor előtt húzódó sétányról magával ragadó kilátás nyílik a Balatonra. A nagy múlttal rendelkező területen ma is árulnak villákat, amiket nem kevés összegért vehetnek birtokba az új tulajdonosok, ha arra kerül a sor. A fonyódi Bélatelepen több épület műemléki védelem alatt áll.

 

Bontják a Lajos lakot 

Természetesen elsőként a környékbelieknek szúrt szemet, hogy Fonyódon bontanak egy régi, impozáns épületet Bélatelepen. A Múzeummal szemben helyezkedett el egykor teljes pompájában, Velics Antal orientalista tudós és orvos tulajdona, a Lajos lak. A nyaraló 1906-ban épült, Szinyei Merse Pál is üdült itt családjával 10 évvel később. Az átlósan elhelyezkedő szálloda Velics Antal fiáról, Lajosról kapta a nevét. 24 szobával várta a Fonyódra nyaralni érkezőket. Az idők során, ahogy az lenni szokott, számos szerepet betöltött. Nem csupán egyes szobákat, de az egész épületet is bérelték, iskolai üdülőtelepként is szolgált.

 

Az I. világháború után a Budapest Székesfővárosi Gázgyár is bérelte azt alkalmazottai számára, de a Szent József Hospitium Egyesület kezében is volt, majd a II. világháború után kollégiumként üzemelt. A budapesti Hofherr gyár dolgozóinak, majd a Tingsram üdülője volt. 2012-ben a Sysco Lux Kft. vásárolta meg, üzemeltette hotelként majd étteremként.

 

Bár az épület helyi védettségi besorolást kapott, Fonyód Város Önkormányzata megszüntette azt.  Az épület műszaki állapota nem adott lehetőséget az átalakításra, ráadásul az évek során, a számos átépítés következtében alig maradt eredeti része a villának. Helyére egy 51 lakásos társasház kerül majd, amely a tervek szerint legkevésbé sem sérti a városképet.

 

Lapozz tovább a cikk folytatásáért!

Gyönyörű, több mint 100 éves villát bontanak Fonyódon

Magyarország káprázatos villanegyedei

 

Nem csupán a Balaton partján állnak még ma is pompás villák. A mátyásföldi villanegyedben Budapest legizgalmasabb épületei közül tekinthetünk meg néhányat, de Leányfalu is büszkélkedhet lenyűgöző épületekkel. A villák egy része jelenleg is új tulajdonosára vár, aki talán az épületek történetéhez és múltjához méltón kezeli majd ezeket a valódi kincseket. Az épületekben egykor olyan híres, nagy nevű emberek éltek, akiknek emlékét ma is őrzik a történelemkönyvek. Bár a balatoni Lajos lak is egy közülük, rengeteg jó állapotban, gyakran majdhogynem eredeti szépségüket megőrizve maradtak meg.Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni

Ágy

Ágy

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek...

Elliott 6m

  Elliott 6m - Debütálás a Kieler Woche-n Az első nyolc hajót Kínában a...

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!