Társasházat építenek Fonyódon, végleg eltűnik a 110 éves nyaraló.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Lerombolják a Lajos lakot, társasház épül a helyére

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Lerombolják a Lajos lakot, társasház épül a helyére


2018/03/02
CZs

A századfordulón is számtalan turistát vonzott a Balaton, nem csoda, hogy az ország egyik legszebb villanegyede Fonyódon épült ki. A ma is méltán híres nyaralók és otthonok közül sok eredeti, vagy közel eredeti pompáját őrzi. A bélatelepi villasor egyik, több mint 100 éves épületétől búcsúznak a környékbeliek.

Gyönyörű, több mint 100 éves villát bontanak Fonyódon

A fonyódi villasor Bélatelepen

A béaltelepi villasor az 1800-as évek végén kezdett virágozni Fonyódon, a Várhegy oldalában. Kezdetekben közel 30 telek került kialakításra, amikre a fényűző, 5-10 szobás nyaralók épültek és kerültek értelmiségiek, orvosok, jogászok birtokába. A területen a Törley családnak, Ripka Ferenc budapesti főpolgármesternek is volt nyaralója. Az épületek megjelenése a fürdőkultúra nyitóepizódjának is köszönhető, a villasor előtt húzódó sétányról magával ragadó kilátás nyílik a Balatonra. A nagy múlttal rendelkező területen ma is árulnak villákat, amiket nem kevés összegért vehetnek birtokba az új tulajdonosok, ha arra kerül a sor. A fonyódi Bélatelepen több épület műemléki védelem alatt áll.

 

Bontják a Lajos lakot

Természetesen elsőként a környékbelieknek szúrt szemet, hogy Fonyódon bontanak egy régi, impozáns épületet Bélatelepen. A Múzeummal szemben helyezkedett el egykor teljes pompájában, Velics Antal orientalista tudós és orvos tulajdona, a Lajos lak. A nyaraló 1906-ban épült, Szinyei Merse Pál is üdült itt családjával 10 évvel később. Az átlósan elhelyezkedő szálloda Velics Antal fiáról, Lajosról kapta a nevét. 24 szobával várta a Fonyódra nyaralni érkezőket. Az idők során, ahogy az lenni szokott, számos szerepet betöltött. Nem csupán egyes szobákat, de az egész épületet is bérelték, iskolai üdülőtelepként is szolgált.

 

Az I. világháború után a Budapest Székesfővárosi Gázgyár is bérelte azt alkalmazottai számára, de a Szent József Hospitium Egyesület kezében is volt, majd a II. világháború után kollégiumként üzemelt. A budapesti Hofherr gyár dolgozóinak, majd a Tingsram üdülője volt. 2012-ben a Sysco Lux Kft. vásárolta meg, üzemeltette hotelként majd étteremként.

 

Bár az épület helyi védettségi besorolást kapott, Fonyód Város Önkormányzata megszüntette azt.  Az épület műszaki állapota nem adott lehetőséget az átalakításra, ráadásul az évek során, a számos átépítés következtében alig maradt eredeti része a villának. Helyére egy 51 lakásos társasház kerül majd, amely a tervek szerint legkevésbé sem sérti a városképet.

 

Magyarország káprázatos villanegyedei

Nem csupán a Balaton partján állnak még ma is pompás villák. A mátyásföldi villanegyedben Budapest legizgalmasabb épületei közül tekinthetünk meg néhányat, de Leányfalu is büszkélkedhet lenyűgöző épületekkel. A villák egy része jelenleg is új tulajdonosára vár, aki talán az épületek történetéhez és múltjához méltón kezeli majd ezeket a valódi kincseket. Az épületekben egykor olyan híres, nagy nevű emberek éltek, akiknek emlékét ma is őrzik a történelemkönyvek. Bár a balatoni Lajos lak is egy közülük, rengeteg jó állapotban, gyakran majdhogynem eredeti szépségüket megőrizve maradtak meg.


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Szigliget - Hajóállomás BH Zrt.

Szigliget Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók A Balaton...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Fuxolás

A fuxolás, bandázsolás, babázás két kötél tartós összefonása, egymáshoz való tartós rögzítése.

Vantni

A vantnik (=csarnak) az árbocot oldalra merevítő drótkötelek.

Salona 40

Salona 40 vitorlás hajó bemutatása A Salona 40 a második vitorlás hajó a Salona...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.