notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kicsi hazánk lenyűgöző várromjai, melyeket meg kell ismerj!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Csodaszép romvárak Hazánkban, melyeket látnod kell!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Csodaszép romvárak Hazánkban, melyeket látnod kell!


2016/04/30
Ilyés Zsófi

Magyarországon számos vár található, melyek lenyűgözik az embert és évente ezrek látogatják. Kevés szól azonban kis hazánk gyönyörű romvárairól, melyek vagy túl magas helyen vannak, vagy épp el vannak dugva. Most azonban megmutatom a legszebb romvárainkat!

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

Apró Hazánkban számos vár található, melyek évente több ezer látogatót vonzanak magukhoz és ahonnan szuper panoráma nyílik a tájra. Kevés helyen említik azonban az eldugott ám mégis lenyűgöző romvárainkat, melyek kövei rengeteg dologról tudnának mesélni. Most Magyarország eldugott romvárai közül a legszebbeket mutatom meg nektek. :)

 

 


1. Odorvár

 

Erről a várról nem sokat tudni, sem azt hogy mikor építették sem azt, hogy milyen körülményei vannak, ám sokak szerint már a kőkorban lakták környékét. A Tatárjárás után lett valószínűleg vadászkastéllyá építve, mások azt állítják, katonai célokat szolgált.
Mikor a 15. században a husziták elvették tőlünk, Mátyás királyunk seregei elűzték őket, a vár ekkor lett lerombolva.


A feltárása még nem történt meg, a megmaradt falakat valószínűleg még az 1950-es években tehették a földdel egyenlővé.
Neve egyébként az „odor” szóból ered, mely odorjas, barlangos területet jelent, ez nem is véletlen, hiszen környéke számos barlangot rejt magában.


Odorvár a Bükki Nemzeti Parkban található meg egy meredek, mély hegyormon, 594 méteres magasságban, Cserépfalutól alig öt kilométerre.


Érdemes ide ellátogatni, hiszen akár bográcsozásra, szalonna sütésre is lehetőség van, valamint a panoráma is lenyűgöző!

 

 


 

 

 

2. Szarvaskő

 

1367-ben még Nagy Lajos király adta meg az engedélyt a kővár építésére Himfy Benedek ispánnak, aki Pozsonyból származott. Számos támadáson esett át az idők során, a mohácsi csatát követően megerősítették, ágyúkkal szerelték fel.

Arról, hogy mikor kezdett el pusztulni, csak sejtések vannak, talán a török időkben, romjait és köveit a környéken élő emberek hordták el építkezés céljából.


A feltárások megkezdődtek, romjainak egy része már javításra került, azonban a föld alatt rengeteg olyan lelet van, mely még nem lett felfedezve, ez valószínűleg később fog folytatódni.

 

 

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

3. Fehérkő

 

A vár romjai egy majdnem háromszáz méter magas csúcson állnak, Kereki községben, Somogy dombjai között.
Nem tudjuk, mikor építették pontosan, talán Anjou Károly parancsára indultak meg a munkálatok, célja az akkori uradalmi központ szolgálata volt.


Nem egyszer lerombolták, 1403-ban Zsigmond király követői kezdték ostromolni, ezután évekig hozzá sem nyúltak, a helyreállítása csak 1408-ban kezdődött meg.


Miután a keresztény végvárak megijedtek a töröktől, 1543-ban felrobbantották, pusztulása ekkor indult el, köveit elhordták, melyből egy vadászkastély és egy plébániatemplom épült.

 

 

 

 

 

 

4. Esseg-vár

 

Bánd községben lelhetünk rá a vár romjaira, mely Veszprém megyében található, a Séd patak mellett lévő mészkőből álló hegyszirt nyugati részén.


Alaprajza elég szabálytalan, még a 13. században építették, kővár csak egy évszázaddal később lett, a Szent György várkápolna is ekkor lett hozzáépítve.


A Lőrinte család tulajdonába az 1300-as években került, azonban folyamatos harcok során elvesztették, később Zsigmond király elkobozta, a család mégis visszaszerezte.
Azonban az akkori várúr házasságot kötött, így Esseg-vára üresen maradt.


Feltehetőleg a törökök zúzták széjjel, köveiből a környéken élők itt is házakat építhettek.
Feltárása, valamint helyreállítása 2003-ban történt meg.

 

 

 


érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által...

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál.

Csáklya

A csáklya egy rúdra erősített kampó.

Szélbeállás

A hajó orrát szél felé kormányozzuk, majd hagyjuk, hogy a vitorlák lobogjanak és a hajó...

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!