Kicsi hazánk lenyűgöző várromjai, melyeket meg kell ismerj!

Csodaszép romvárak Hazánkban, melyeket látnod kell!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Magyarországon számos vár található, melyek lenyűgözik az embert és évente ezrek látogatják. Kevés szól azonban kis hazánk gyönyörű romvárairól, melyek vagy túl magas helyen vannak, vagy épp el vannak dugva. Most azonban megmutatom a legszebb romvárainkat!

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

Apró Hazánkban számos vár található, melyek évente több ezer látogatót vonzanak magukhoz és ahonnan szuper panoráma nyílik a tájra. Kevés helyen említik azonban az eldugott ám mégis lenyűgöző romvárainkat, melyek kövei rengeteg dologról tudnának mesélni. Most Magyarország eldugott romvárai közül a legszebbeket mutatom meg nektek. :)

 

 


1. Odorvár

 

Erről a várról nem sokat tudni, sem azt hogy mikor építették sem azt, hogy milyen körülményei vannak, ám sokak szerint már a kőkorban lakták környékét. A Tatárjárás után lett valószínűleg vadászkastéllyá építve, mások azt állítják, katonai célokat szolgált.
Mikor a 15. században a husziták elvették tőlünk, Mátyás királyunk seregei elűzték őket, a vár ekkor lett lerombolva.

hirdetes


A feltárása még nem történt meg, a megmaradt falakat valószínűleg még az 1950-es években tehették a földdel egyenlővé.
Neve egyébként az „odor” szóból ered, mely odorjas, barlangos területet jelent, ez nem is véletlen, hiszen környéke számos barlangot rejt magában.


Odorvár a Bükki Nemzeti Parkban található meg egy meredek, mély hegyormon, 594 méteres magasságban, Cserépfalutól alig öt kilométerre.


Érdemes ide ellátogatni, hiszen akár bográcsozásra, szalonna sütésre is lehetőség van, valamint a panoráma is lenyűgöző!

 

 


 

hirdetes

 

 

2. Szarvaskő

 

1367-ben még Nagy Lajos király adta meg az engedélyt a kővár építésére Himfy Benedek ispánnak, aki Pozsonyból származott. Számos támadáson esett át az idők során, a mohácsi csatát követően megerősítették, ágyúkkal szerelték fel.

Arról, hogy mikor kezdett el pusztulni, csak sejtések vannak, talán a török időkben, romjait és köveit a környéken élő emberek hordták el építkezés céljából.


A feltárások megkezdődtek, romjainak egy része már javításra került, azonban a föld alatt rengeteg olyan lelet van, mely még nem lett felfedezve, ez valószínűleg később fog folytatódni.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
A hét tenger története

2018-08-11

A hét tenger története

A „hét tenger” – mint ahogy azt már említettük – gyakran hallható tengerészek (vagy kalózok) szájából, de hogy melyik hétről van szó, abban nem mindenki ért egyet feltétlenül (vagy egyáltalán arról, hogy mindig ugyan azt a hetet jelzi, vagy lehet szó másokról is).

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

2018-07-25

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

A céges rendezvényszervezés nagy falat lehet egy kezdő számára, főleg ha nem is a rendezvényszervezés a szakterülete! A teher megkönnyítése érdekében cikkünkben összegyűjtöttünk 3 és 1 bónusz tippet igazán kezdő rendezvényszervezőknek, amelyek betartásával elkerülheted a kalamajkát!

Utazási tippek, amik nélkül nem szabad útra kelni

2018-02-28

Utazási tippek, amik nélkül nem szabad útra kelni

Az utazás telis tele van izgalmakkal, kihívásokkal, lehetőségekkel, és olykor félelmetes helyzetekkel. Ha először vágsz neki egy nagyobb utazásnak életedben, akkor temérdek olyan érzéssel találod majd szembe maga, amiket nem feltétlenül tudsz majd hová tenni, mert sosem gondoltad volna, hogy egyáltalán léteznek ilyenek.

Íme, a Symphony of the Seas, a világ legnagyobb luxus tengerjáró hajója

2018-07-23

Íme, a Symphony of the Seas, a világ legnagyobb luxus tengerjáró hajója

Három évnyi építkezés után idén először tengerre szállhatott a világ legnagyobb luxushajója, a Symphony of the Seas („A tengerek szimfóniája”). A hajó Spanyolországban, Barcelonában indult első útjára, amely során több állomást is érintett a Földközi-tengeren.

hirdetes
érdekességek túra utazás

Szótár

Nereus Hotel Kikötője

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Nereus Hotel kikötője. A... Tovább

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.