Kicsi hazánk lenyűgöző várromjai, melyeket meg kell ismerj!

hirdetes

Csodaszép romvárak Hazánkban, melyeket látnod kell!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarországon számos vár található, melyek lenyűgözik az embert és évente ezrek látogatják. Kevés szól azonban kis hazánk gyönyörű romvárairól, melyek vagy túl magas helyen vannak, vagy épp el vannak dugva. Most azonban megmutatom a legszebb romvárainkat!

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

Apró Hazánkban számos vár található, melyek évente több ezer látogatót vonzanak magukhoz és ahonnan szuper panoráma nyílik a tájra. Kevés helyen említik azonban az eldugott ám mégis lenyűgöző romvárainkat, melyek kövei rengeteg dologról tudnának mesélni. Most Magyarország eldugott romvárai közül a legszebbeket mutatom meg nektek. :)

 

 


1. Odorvár

 

Erről a várról nem sokat tudni, sem azt hogy mikor építették sem azt, hogy milyen körülményei vannak, ám sokak szerint már a kőkorban lakták környékét. A Tatárjárás után lett valószínűleg vadászkastéllyá építve, mások azt állítják, katonai célokat szolgált.
Mikor a 15. században a husziták elvették tőlünk, Mátyás királyunk seregei elűzték őket, a vár ekkor lett lerombolva.

hirdetes


A feltárása még nem történt meg, a megmaradt falakat valószínűleg még az 1950-es években tehették a földdel egyenlővé.
Neve egyébként az „odor” szóból ered, mely odorjas, barlangos területet jelent, ez nem is véletlen, hiszen környéke számos barlangot rejt magában.


Odorvár a Bükki Nemzeti Parkban található meg egy meredek, mély hegyormon, 594 méteres magasságban, Cserépfalutól alig öt kilométerre.


Érdemes ide ellátogatni, hiszen akár bográcsozásra, szalonna sütésre is lehetőség van, valamint a panoráma is lenyűgöző!

 

 


 

hirdetes

 

 

2. Szarvaskő

 

1367-ben még Nagy Lajos király adta meg az engedélyt a kővár építésére Himfy Benedek ispánnak, aki Pozsonyból származott. Számos támadáson esett át az idők során, a mohácsi csatát követően megerősítették, ágyúkkal szerelték fel.

Arról, hogy mikor kezdett el pusztulni, csak sejtések vannak, talán a török időkben, romjait és köveit a környéken élő emberek hordták el építkezés céljából.


A feltárások megkezdődtek, romjainak egy része már javításra került, azonban a föld alatt rengeteg olyan lelet van, mely még nem lett felfedezve, ez valószínűleg később fog folytatódni.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek túra utazás

Szótár

Téli esküvő

A téli esküvő manapság fénykorát éli, hiszen egyre több pár kezdi felismerni a téli... Tovább

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.