notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kicsi hazánk lenyűgöző várromjai, melyeket meg kell ismerj!

hirdetes

Csodaszép romvárak Hazánkban, melyeket látnod kell!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarországon számos vár található, melyek lenyűgözik az embert és évente ezrek látogatják. Kevés szól azonban kis hazánk gyönyörű romvárairól, melyek vagy túl magas helyen vannak, vagy épp el vannak dugva. Most azonban megmutatom a legszebb romvárainkat!

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

Apró Hazánkban számos vár található, melyek évente több ezer látogatót vonzanak magukhoz és ahonnan szuper panoráma nyílik a tájra. Kevés helyen említik azonban az eldugott ám mégis lenyűgöző romvárainkat, melyek kövei rengeteg dologról tudnának mesélni. Most Magyarország eldugott romvárai közül a legszebbeket mutatom meg nektek. :)

 

 


1. Odorvár

 

Erről a várról nem sokat tudni, sem azt hogy mikor építették sem azt, hogy milyen körülményei vannak, ám sokak szerint már a kőkorban lakták környékét. A Tatárjárás után lett valószínűleg vadászkastéllyá építve, mások azt állítják, katonai célokat szolgált.
Mikor a 15. században a husziták elvették tőlünk, Mátyás királyunk seregei elűzték őket, a vár ekkor lett lerombolva.


A feltárása még nem történt meg, a megmaradt falakat valószínűleg még az 1950-es években tehették a földdel egyenlővé.
Neve egyébként az „odor” szóból ered, mely odorjas, barlangos területet jelent, ez nem is véletlen, hiszen környéke számos barlangot rejt magában.


Odorvár a Bükki Nemzeti Parkban található meg egy meredek, mély hegyormon, 594 méteres magasságban, Cserépfalutól alig öt kilométerre.


Érdemes ide ellátogatni, hiszen akár bográcsozásra, szalonna sütésre is lehetőség van, valamint a panoráma is lenyűgöző!

hirdetes

 

 


 

 

 

2. Szarvaskő

 

1367-ben még Nagy Lajos király adta meg az engedélyt a kővár építésére Himfy Benedek ispánnak, aki Pozsonyból származott. Számos támadáson esett át az idők során, a mohácsi csatát követően megerősítették, ágyúkkal szerelték fel.

Arról, hogy mikor kezdett el pusztulni, csak sejtések vannak, talán a török időkben, romjait és köveit a környéken élő emberek hordták el építkezés céljából.


A feltárások megkezdődtek, romjainak egy része már javításra került, azonban a föld alatt rengeteg olyan lelet van, mely még nem lett felfedezve, ez valószínűleg később fog folytatódni.

 

 

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

3. Fehérkő

 

A vár romjai egy majdnem háromszáz méter magas csúcson állnak, Kereki községben, Somogy dombjai között.
Nem tudjuk, mikor építették pontosan, talán Anjou Károly parancsára indultak meg a munkálatok, célja az akkori uradalmi központ szolgálata volt.


Nem egyszer lerombolták, 1403-ban Zsigmond király követői kezdték ostromolni, ezután évekig hozzá sem nyúltak, a helyreállítása csak 1408-ban kezdődött meg.

hirdetes


Miután a keresztény végvárak megijedtek a töröktől, 1543-ban felrobbantották, pusztulása ekkor indult el, köveit elhordták, melyből egy vadászkastély és egy plébániatemplom épült.

 

 

 

 

 

 

4. Esseg-vár

 

Bánd községben lelhetünk rá a vár romjaira, mely Veszprém megyében található, a Séd patak mellett lévő mészkőből álló hegyszirt nyugati részén.


Alaprajza elég szabálytalan, még a 13. században építették, kővár csak egy évszázaddal később lett, a Szent György várkápolna is ekkor lett hozzáépítve.


A Lőrinte család tulajdonába az 1300-as években került, azonban folyamatos harcok során elvesztették, később Zsigmond király elkobozta, a család mégis visszaszerezte.
Azonban az akkori várúr házasságot kötött, így Esseg-vára üresen maradt.


Feltehetőleg a törökök zúzták széjjel, köveiből a környéken élők itt is házakat építhettek.
Feltárása, valamint helyreállítása 2003-ban történt meg.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Paul Elvström

Paul Elvström életrajz és eredmények Született: 1928. februér 25., Koppenhága,... Tovább

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 113

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek túra utazás