Kicsi hazánk lenyűgöző várromjai, melyeket meg kell ismerj!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Csodaszép romvárak Hazánkban, melyeket látnod kell!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Csodaszép romvárak Hazánkban, melyeket látnod kell!


2016/04/30

Magyarországon számos vár található, melyek lenyűgözik az embert és évente ezrek látogatják. Kevés szól azonban kis hazánk gyönyörű romvárairól, melyek vagy túl magas helyen vannak, vagy épp el vannak dugva. Most azonban megmutatom a legszebb romvárainkat!

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

Apró Hazánkban számos vár található, melyek évente több ezer látogatót vonzanak magukhoz és ahonnan szuper panoráma nyílik a tájra. Kevés helyen említik azonban az eldugott ám mégis lenyűgöző romvárainkat, melyek kövei rengeteg dologról tudnának mesélni. Most Magyarország eldugott romvárai közül a legszebbeket mutatom meg nektek. :)

 

 


1. Odorvár

 

Erről a várról nem sokat tudni, sem azt hogy mikor építették sem azt, hogy milyen körülményei vannak, ám sokak szerint már a kőkorban lakták környékét. A Tatárjárás után lett valószínűleg vadászkastéllyá építve, mások azt állítják, katonai célokat szolgált.
Mikor a 15. században a husziták elvették tőlünk, Mátyás királyunk seregei elűzték őket, a vár ekkor lett lerombolva.


A feltárása még nem történt meg, a megmaradt falakat valószínűleg még az 1950-es években tehették a földdel egyenlővé.
Neve egyébként az „odor” szóból ered, mely odorjas, barlangos területet jelent, ez nem is véletlen, hiszen környéke számos barlangot rejt magában.


Odorvár a Bükki Nemzeti Parkban található meg egy meredek, mély hegyormon, 594 méteres magasságban, Cserépfalutól alig öt kilométerre.


Érdemes ide ellátogatni, hiszen akár bográcsozásra, szalonna sütésre is lehetőség van, valamint a panoráma is lenyűgöző!

 

 


 

 

 

2. Szarvaskő

 

1367-ben még Nagy Lajos király adta meg az engedélyt a kővár építésére Himfy Benedek ispánnak, aki Pozsonyból származott. Számos támadáson esett át az idők során, a mohácsi csatát követően megerősítették, ágyúkkal szerelték fel.

Arról, hogy mikor kezdett el pusztulni, csak sejtések vannak, talán a török időkben, romjait és köveit a környéken élő emberek hordták el építkezés céljából.


A feltárások megkezdődtek, romjainak egy része már javításra került, azonban a föld alatt rengeteg olyan lelet van, mely még nem lett felfedezve, ez valószínűleg később fog folytatódni.

 

 

 

Ismerd meg kis Hazánk legszebb várromjait te is!

3. Fehérkő

 

A vár romjai egy majdnem háromszáz méter magas csúcson állnak, Kereki községben, Somogy dombjai között.
Nem tudjuk, mikor építették pontosan, talán Anjou Károly parancsára indultak meg a munkálatok, célja az akkori uradalmi központ szolgálata volt.


Nem egyszer lerombolták, 1403-ban Zsigmond király követői kezdték ostromolni, ezután évekig hozzá sem nyúltak, a helyreállítása csak 1408-ban kezdődött meg.


Miután a keresztény végvárak megijedtek a töröktől, 1543-ban felrobbantották, pusztulása ekkor indult el, köveit elhordták, melyből egy vadászkastély és egy plébániatemplom épült.

 

 

 

 

 

 

4. Esseg-vár

 

Bánd községben lelhetünk rá a vár romjaira, mely Veszprém megyében található, a Séd patak mellett lévő mészkőből álló hegyszirt nyugati részén.


Alaprajza elég szabálytalan, még a 13. században építették, kővár csak egy évszázaddal később lett, a Szent György várkápolna is ekkor lett hozzáépítve.


A Lőrinte család tulajdonába az 1300-as években került, azonban folyamatos harcok során elvesztették, később Zsigmond király elkobozta, a család mégis visszaszerezte.
Azonban az akkori várúr házasságot kötött, így Esseg-vára üresen maradt.


Feltehetőleg a törökök zúzták széjjel, köveiből a környéken élők itt is házakat építhettek.
Feltárása, valamint helyreállítása 2003-ban történt meg.

 

 

 


érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dinamikus dőlés

Az oldalt csúszó hajón a tőkesúly vagy az uszony a menetiránnyal szöget zár be, emiatt a...

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál.

Fonyód - Keresztes György Kikötő (Hajóállomás BH Zrt)

A Fonyódi Keresztes György Kikötő tudnivalói: A Balaton nyugati medencéjének déli...

Balatonföldvár - Hajóállomás BH Zrt.

A Balatonföldvári Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók: A Balaton nyugati...

Üzleti rendezvényhelyszín

Az üzleti rendezvényhelyszín megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen a rendezvény...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.