notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ leghíresebb országútja, ami keresztülszeli az Egyesült Államokat: Route 66

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A legendás 66-os út

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legendás 66-os út


2014/05/28
Petra

A világ egyik leghíresebb és leghosszabb országútja keresztülszeli az Egyesült Államokat kelet-nyugati irányba, Chicagótól Los Angelesig. Az útra nem viccből mondják azt, hogy hosszú: ha valaki át akar kelni rajta, annak legalább 5 napig kell vezetnie, közben pedig nem egy államon és nem egy időzónán kell áthaladnia.

Route 66
A 66-os út nemcsak a világ egyik leghíresebb országútja, de még történelmi múltja is van. Ma már az egész szakasz, a csaknem 4000 kilométeres út járható, de ez nem volt mindig így. Aki van olyan kalandvágyó, hogy meg akarja tenni ezt a hosszú utat, annak komolyan fel kell kötnie a gatyáját! Először is ne számítson túl nagy társaságra, ugyanis ezt az utat manapság már többnyire csak a turisták látogatják. Az út megtétele, mint ahogy a 4 ezer kilométeres hosszúságból ki lehet következtetni, nem egy, hanem öt napig tart, már ha legalább a fél napodat vezetéssel töltöd – vagyis minimum 8-9 órát, mert valamikor aludni is kell. Az út nem egy államon és legalább 8 időzónán halad végig.

 

A 66-os út eredetileg azt a célt szolgálta, hogy összekösse az Egyesült Államok keleti és nyugati részét. Az országút Los Angelessel kezdődik és Chicagóval ér véget. 1926-ban kezdték el építeni és mindössze 11 év alatt sikerült befejezni. 1938-ban már át is adták az autósoknak. Viszont ez a végtelenül hosszú útszakasz mégsem okozott annyi örömöt a rajta átkelő sofőröknek, mint hitték, mert nem egy baleset történt itt. Sőt, mondhatni, ez az út kifejezetten veszélyes volt, különösen az Arizona állambeli Oatman környékén, ahol egy éles hajtűkanyar várta a gyanútlan autósokat. A másik tényező, ami miatt nem volt biztonságos az utazás, az a 160 km/h-s sebesség, ami egy időben megengedett volt. El is nevezték az utat Véres 66-nak, ami nem egy biztató becenév.

 

Route 66

Az országút azonban a 60-as években kezdett elnéptelenedni, mivel megjelentek az államközi autópályák. Próbálták visszacsalogatni ide az autósokat, de hiába újították fel ezt a néptelen útszakaszt, még így se jött szinte senki. El is nevezték a Veteránok útjának. Viszont hiába lett néptelen ez a hosszú országút, mégse merült a feledés homályába.

 

Mivel a 60-as években kezdett teljesen kihalni, ezért úgy tűnt, hogy végleg el is tűnik ez az akkor még rövid életű országút. Az út mentén megépült étkezdék és motelek sorban mondtak csődöt, mivel nem volt kit vendégül látni és az útszakasz egyes részeit fel is osztották az államok között, vagy kereskedelmi útszakaszokká nyilvánították őket. Persze ez nem jelenti azt, hogy végleg feladták volna a küzdelmet a 66-os út életben tartásáért, de szinte minden kísérlet kudarcba fulladt, amivel vissza akarták ide csalogatni az utasokat. Ami a legnagyobb pofon volt, az az I-40 autópálya megjelenése, mert az emberek inkább azt használták. A 66-os út pedig olyan elhanyagolt lett, hogy inkább csak a balesetek számát növelte, mint a forgalomét. Az oszágút végül összeolvadt az I-40-es autópályával.

 

Route 66

De ez még nem a vég! Az utat a 90-es években elkezdték felújítani, aminek az lett eredménye, hogy ma már teljes szakaszában járható. Sőt, még vissza is sorolták az állami országutak közé 2007-ben. Bár nem járnak arra valami sokan, többnyire csak turisták, akik autós-és motorostúrákat szerveznek, mégiscsak megérte megmenteni; mert szegényebb lenne a világ enélkül az országút nélkül.

 túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balaton 295

A Balaton 295 vitorlás hajó bemutatása: A Balaton 295 a közkedvelt és sikeres Balaton...

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni

Háromnegyedszél

Háromnegyedszél - a menetirány és látszólagos szél által bezárt szög nagyobb 90 foknál

Algagátló festék

Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely megakadályozza a vízi...

Diabétesz

 diabétesz
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.