notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ leghíresebb országútja, ami keresztülszeli az Egyesült Államokat: Route 66

hirdetes

A legendás 66-os út

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A világ egyik leghíresebb és leghosszabb országútja keresztülszeli az Egyesült Államokat kelet-nyugati irányba, Chicagótól Los Angelesig. Az útra nem viccből mondják azt, hogy hosszú: ha valaki át akar kelni rajta, annak legalább 5 napig kell vezetnie, közben pedig nem egy államon és nem egy időzónán kell áthaladnia.

Route 66

A 66-os út nemcsak a világ egyik leghíresebb országútja, de még történelmi múltja is van. Ma már az egész szakasz, a csaknem 4000 kilométeres út járható, de ez nem volt mindig így. Aki van olyan kalandvágyó, hogy meg akarja tenni ezt a hosszú utat, annak komolyan fel kell kötnie a gatyáját! Először is ne számítson túl nagy társaságra, ugyanis ezt az utat manapság már többnyire csak a turisták látogatják. Az út megtétele, mint ahogy a 4 ezer kilométeres hosszúságból ki lehet következtetni, nem egy, hanem öt napig tart, már ha legalább a fél napodat vezetéssel töltöd – vagyis minimum 8-9 órát, mert valamikor aludni is kell. Az út nem egy államon és legalább 8 időzónán halad végig.

 

A 66-os út eredetileg azt a célt szolgálta, hogy összekösse az Egyesült Államok keleti és nyugati részét. Az országút Los Angelessel kezdődik és Chicagóval ér véget. 1926-ban kezdték el építeni és mindössze 11 év alatt sikerült befejezni. 1938-ban már át is adták az autósoknak. Viszont ez a végtelenül hosszú útszakasz mégsem okozott annyi örömöt a rajta átkelő sofőröknek, mint hitték, mert nem egy baleset történt itt. Sőt, mondhatni, ez az út kifejezetten veszélyes volt, különösen az Arizona állambeli Oatman környékén, ahol egy éles hajtűkanyar várta a gyanútlan autósokat. A másik tényező, ami miatt nem volt biztonságos az utazás, az a 160 km/h-s sebesség, ami egy időben megengedett volt. El is nevezték az utat Véres 66-nak, ami nem egy biztató becenév.

 

Route 66

Az országút azonban a 60-as években kezdett elnéptelenedni, mivel megjelentek az államközi autópályák. Próbálták visszacsalogatni ide az autósokat, de hiába újították fel ezt a néptelen útszakaszt, még így se jött szinte senki. El is nevezték a Veteránok útjának. Viszont hiába lett néptelen ez a hosszú országút, mégse merült a feledés homályába.

 

Mivel a 60-as években kezdett teljesen kihalni, ezért úgy tűnt, hogy végleg el is tűnik ez az akkor még rövid életű országút. Az út mentén megépült étkezdék és motelek sorban mondtak csődöt, mivel nem volt kit vendégül látni és az útszakasz egyes részeit fel is osztották az államok között, vagy kereskedelmi útszakaszokká nyilvánították őket. Persze ez nem jelenti azt, hogy végleg feladták volna a küzdelmet a 66-os út életben tartásáért, de szinte minden kísérlet kudarcba fulladt, amivel vissza akarták ide csalogatni az utasokat. Ami a legnagyobb pofon volt, az az I-40 autópálya megjelenése, mert az emberek inkább azt használták. A 66-os út pedig olyan elhanyagolt lett, hogy inkább csak a balesetek számát növelte, mint a forgalomét. Az oszágút végül összeolvadt az I-40-es autópályával.

 

Route 66

De ez még nem a vég! Az utat a 90-es években elkezdték felújítani, aminek az lett eredménye, hogy ma már teljes szakaszában járható. Sőt, még vissza is sorolták az állami országutak közé 2007-ben. Bár nem járnak arra valami sokan, többnyire csak turisták, akik autós-és motorostúrákat szerveznek, mégiscsak megérte megmenteni; mert szegényebb lenne a világ enélkül az országút nélkül.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock). Tovább

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 153

Átlagos értékelés: 4.8

túra