notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Royal Clipper, a legnagyobb vitorlás hajó a világon

hirdetes

A legnagyobb vitorlás hajó a világon: a Royal Clipper

Gyuris Lilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Bizonyára már láttatok képet a Star Clippers hajótársaság három legnagyobb vitorlás hajójáról. Megmutatjuk nektek a legnagyobbat, amely egyben a legnépszerűbb is az utazók körében. Ez a hajó a Royal Clipper.

A Royal Clipper hajó

A Royal Clipper nevű hajó a világ legnagyobb vitorlás hajója. Hossza 134 méter, magassága 60 méter. A legénysége 106 főből áll, ezen kívül 227 vendéget tudnak elszállásolni rajta.

A Royal Clipper hajó

A svéd cég által épített hajót a világ legnagyobb vitorlás hajója cím illeti meg, azonban a világ legmagasabbja a két testvére a Star Clipper és a Star Flyer, amelyeknek a magassága 68,88 méter a víz szintje felett. A Royal Clippert 2000-ben keresztelte meg a svéd királynő, Silvia. 1902 óta nem építettek ilyen nagy 5 árbocos hajót. Felépítésében nagyon hasonlít Preußen nevű legendás német zászlós hajóra, amely teljesen megbízható és biztonságos volt. A Royal Clipper is ugyanúgy megfelel a nemzetközi tengerészeti hatóságok előírásainak a biztonságra vonatkozóan.

A Royal Clipper hajó

Árbocok: 5

Oszlop magassága: 54 méter

Vitorlák száma: 42

Vitorla terület: 5200 négyzetméter
Hossza: 134 méter
Szélessége: 16 méter
Merülés: 5,6 m
Utas fedélzet: 4
Kabinok: 110 (106 külső, 6 belső, 14 lakosztály, 2 tulajdonos lakosztály)
Kapacitás: 227 vendég
Legénység: 106
A motor teljesítménye: 2 x 2.500 lóerős dízel
Utazási sebesség: 12,5 csomó
Sebesség vitorlával: 18 csomó
Gyártási év: 2000
Keresztanya: a svéd Királynő Silvia
Nyilvántartva: Valetta, Málta
 
 
A Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajó

A vitorlások előnye, hogy flexibilis kikötőt és útvonalat választhatnak, amit a tenger- és óceánjáró hajók nem engedhetnek meg maguknak. A társaság hajói a Karib-tengeren, a Földközi-tengeren és a Balti-tengeren közlekednek.

A Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajó

A Star Clippers Ltd. egy svéd cég, amely óriás vitorlás hajók gyártásával foglalkozik. Az ő tulajdonukban van a világ három legnagyobb vitorlás hajója, a Royal Clipper, a Star Flyer és a Star Clipper. A legnagyobb mértekkel rendelkező ezek közül az öt árbócos Royal Clipper. 

A Royal Clipper hajó

A hajót Zygmunt Choren tervezte. A hajótest acélból készült, a hosszúsága 134 méter, a merülése pedig 5,63 méter. 42 vitorlája van, összesen 5202 méter. A fő árboc 60 méter magas, amelyen egy 18 méter magas behúzható rész található, így alacsony híd alatt is át tudnak menni vele.

A Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajó

A vitorlás hajó belsejét egy angol tervező, Donald Starkey alakította ki, Edward és hagyományos tengeri stílusban. A fedélzeten tartózkodók a múltban érezhetik magukat, azonban a régies stílus ellenére a hajó a legmodernebb technológiával és navigációs rendszerrel van felszerelve.

A Royal Clipper hajó

A Royal Clipper 106 fős személyzettel rendelkezik, ebből 20 matróz szükséges a vitorlák kezelésre, valamint 227 kikapcsolódni vágyót tud elszállásolni a 110 kabinban. A fedélzet nyitott, 1765 négyzetméteres és 3 medence található rajta.

A Royal Clipper hajó
A hajón belül található 2 étterem. A Piano Bar Lounge 3 emeletes, a vendégek itt ingyen étkezhetnek a nap bármely szakaszában. A Tropical Bar szabadtéri és fedett helyekkel rendelkezik. A vízszint alatt található a Nemo kapitány Spa Lounge, ahonnan a víz alatti világ csodálható. Egy fitness centrum, fodrászat, masszázs szoba, valamint bőr- és testkezelési központ sem hiányozhat.
 
A Royal Clippert többnyire vitorlával üzemeltetik, azonban ha az idő úgy hozza, a két 2500 lóerős Twin-motort is alkalmazzák.

 

A Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajóA Royal Clipper hajó
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.8

hajó