notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Létrejött egy civil szervezet a nők védelmezésére

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Az indiai nők egyenjogúságának legnagyobb harcosai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az indiai nők egyenjogúságának legnagyobb harcosai


2014/06/15
Petra

Indiában nem ritkák a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények, különösen a szegényebb térségekben. Ennek a megállítására jött létre a Rózsaszín Banda nevű női civilszervezet, akik nem riadnak vissza a keményebb eszközöktől sem, ha a bajbajutottak védelmezéséről van szó.

Rózsaszín Banda
Indiában évek óta működik egy civil szervezet, aminek célja a nők védelmezése. Ugyanis Indiában még mindig gyakori a nők ellen elkövetett erőszak, főleg a szegényebb térségekben. Az egyik ilyen szövetségi államban, Uttar Pradeshban ráadásul nemcsak hogy nagy a szegénység, de az emberek gondolkodása rendkívül merev, konzervatív és sok esetben rossz véleménnyel vannak a nőkről – ez azt jelenti, hogy nem ritka a nők ellen elkövetett erőszak arrafelé, főleg családon belül és persze jelen vannak a gyermekházasságok, amikor is 10-11 éves kislányokat kényszerítenek arra, hogy férjhez menjenek. Ugyanis a lánygyermeket sok esetben nem taníttatják, így csak a házaséletre tekintik alkalmasnak. Emiatt sok nő írástudatlan.

 

A Rózsaszín Banda 2006-ban alakult meg és azóta egyre több öntudatra ébredt tagot tudhatnak maguk között, akik természetesen egytől egyig nők. A szervezet általában az utcákon járőrözik és bajba jutott nőkön segítenek. Ismertetőjelük a rózsaszín egyenruha és a rózsaszín bambuszrúd, amit nem félnek használni, ha egy erőszakoskodó férfi leszereléséről van szó.

 

Rózsaszín Banda

A civil szervezet legnagyobb ereje abban rejlik, hogy tagjaik többnyire hétköznapi emberekből állnak: gyermekes családanyákból és dolgozó nőkből, akiknek elegük lett az őket körülvevő fenyegetettségekből. A szervezet alapítója egy ötgyermekes családanya, Szampat Pal Devi, aki korábban az egészségügyben dolgozott. Szampat éppen emiatt nap mint nap tanúja volt a nőket ért negatív megkülönböztetésnek, aminek sokszor fizikai lenyomatai is voltak. Egészségügyi dolgozóként például nem egyszer találkozott olyan sérültekkel, akiket a férjük, vagy az apjuk vert össze. De igazán csak akkor telt be nála a pohár, amikor egyszer személyesen is tanúja volt egy ilyen bántalmazásnak.

 

A faluban, ahol élt, belefutott egy kegyetlen családi vitába, ahol a férj móresre akarta tanítani a feleségét, vagyis meg akarta verni, ami sikerült is neki. Szampat a feleség védelmére kelt, próbált könyörgéssel hatni a férfira, de mindez hatástalan volt. Viszont Szampat nem hunyt szemet a szomorú esemény fölött: másnap összetoborozta a helyi nőket, megkeresték a bántalmazott nő férjét és agyonverték bambuszrudakkal. Ezzel az összefogással kezdődött ennek a nőket védelmező szervezetnek a megalakulása.

 

Rózsaszín Banda

A Rózsaszín Banda ma már legalább húszezer hölgyet számlál a tagjai között és egyre több férfi támogatója van, akik mind az elnyomás és a társadalmi igazságtalanság ellen lépnek fel. Ráadásul a civil szervezet azóta egyre csak erősödik. Már nemcsak fizikailag torolják meg a nők ellen elkövetett erőszakot, hanem további célokat tűztek ki maguk elé és úgy tűnik, semmi nem állhat az útjukba. Minden igazságtalanságot el akarnak törölni a társadalomból, ami a nőket érinti: így fellépnek a gyermekházasságok, a bántalmazás minden formája, a nők írástudatlansága és a gyermekmunka ellen is. Sőt, a szervezet annyira megerősödött, hogy már nemcsak a nők, hanem minden más elesett és kiszolgáltatott ember biztonságban tudhatja magát mellettük nemtől függetlenül. Két évvel megalakulásuk után például elfoglalták egy város elektromos irodáját, mivel az megvonta az áramot a lakosoktól, mindezt azért, mert túl kevésnek találták a kenőpénzt az amúgy is magas árak mellett. Végül a szervezet győzelmet aratott. Itt írták be a nevüket a köztudatba és lehet, hogy a történelembe is.

 utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod...

Matrac

Matrac

Panorámás ingatlan

Panorámás ingatlan a Balaton partján? Tökéletes választás, örök befektetés. Az Oxigén...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.