Létrejött egy civil szervezet a nők védelmezésére

hirdetes

Az indiai nők egyenjogúságának legnagyobb harcosai

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Indiában nem ritkák a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények, különösen a szegényebb térségekben. Ennek a megállítására jött létre a Rózsaszín Banda nevű női civilszervezet, akik nem riadnak vissza a keményebb eszközöktől sem, ha a bajbajutottak védelmezéséről van szó.

Rózsaszín Banda

Indiában évek óta működik egy civil szervezet, aminek célja a nők védelmezése. Ugyanis Indiában még mindig gyakori a nők ellen elkövetett erőszak, főleg a szegényebb térségekben. Az egyik ilyen szövetségi államban, Uttar Pradeshban ráadásul nemcsak hogy nagy a szegénység, de az emberek gondolkodása rendkívül merev, konzervatív és sok esetben rossz véleménnyel vannak a nőkről – ez azt jelenti, hogy nem ritka a nők ellen elkövetett erőszak arrafelé, főleg családon belül és persze jelen vannak a gyermekházasságok, amikor is 10-11 éves kislányokat kényszerítenek arra, hogy férjhez menjenek. Ugyanis a lánygyermeket sok esetben nem taníttatják, így csak a házaséletre tekintik alkalmasnak. Emiatt sok nő írástudatlan.

 

A Rózsaszín Banda 2006-ban alakult meg és azóta egyre több öntudatra ébredt tagot tudhatnak maguk között, akik természetesen egytől egyig nők. A szervezet általában az utcákon járőrözik és bajba jutott nőkön segítenek. Ismertetőjelük a rózsaszín egyenruha és a rózsaszín bambuszrúd, amit nem félnek használni, ha egy erőszakoskodó férfi leszereléséről van szó.

 

Rózsaszín Banda

A civil szervezet legnagyobb ereje abban rejlik, hogy tagjaik többnyire hétköznapi emberekből állnak: gyermekes családanyákból és dolgozó nőkből, akiknek elegük lett az őket körülvevő fenyegetettségekből. A szervezet alapítója egy ötgyermekes családanya, Szampat Pal Devi, aki korábban az egészségügyben dolgozott. Szampat éppen emiatt nap mint nap tanúja volt a nőket ért negatív megkülönböztetésnek, aminek sokszor fizikai lenyomatai is voltak. Egészségügyi dolgozóként például nem egyszer találkozott olyan sérültekkel, akiket a férjük, vagy az apjuk vert össze. De igazán csak akkor telt be nála a pohár, amikor egyszer személyesen is tanúja volt egy ilyen bántalmazásnak.

 

A faluban, ahol élt, belefutott egy kegyetlen családi vitába, ahol a férj móresre akarta tanítani a feleségét, vagyis meg akarta verni, ami sikerült is neki. Szampat a feleség védelmére kelt, próbált könyörgéssel hatni a férfira, de mindez hatástalan volt. Viszont Szampat nem hunyt szemet a szomorú esemény fölött: másnap összetoborozta a helyi nőket, megkeresték a bántalmazott nő férjét és agyonverték bambuszrudakkal. Ezzel az összefogással kezdődött ennek a nőket védelmező szervezetnek a megalakulása.

 

Rózsaszín Banda

A Rózsaszín Banda ma már legalább húszezer hölgyet számlál a tagjai között és egyre több férfi támogatója van, akik mind az elnyomás és a társadalmi igazságtalanság ellen lépnek fel. Ráadásul a civil szervezet azóta egyre csak erősödik. Már nemcsak fizikailag torolják meg a nők ellen elkövetett erőszakot, hanem további célokat tűztek ki maguk elé és úgy tűnik, semmi nem állhat az útjukba. Minden igazságtalanságot el akarnak törölni a társadalomból, ami a nőket érinti: így fellépnek a gyermekházasságok, a bántalmazás minden formája, a nők írástudatlansága és a gyermekmunka ellen is. Sőt, a szervezet annyira megerősödött, hogy már nemcsak a nők, hanem minden más elesett és kiszolgáltatott ember biztonságban tudhatja magát mellettük nemtől függetlenül. Két évvel megalakulásuk után például elfoglalták egy város elektromos irodáját, mivel az megvonta az áramot a lakosoktól, mindezt azért, mert túl kevésnek találták a kenőpénzt az amúgy is magas árak mellett. Végül a szervezet győzelmet aratott. Itt írták be a nevüket a köztudatba és lehet, hogy a történelembe is.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének... Tovább

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.7