notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rekorddöntés, álomidővel: 1 óra 57 perc alatt teljesítette a Kenese-Keszthely távot az RSM DTM Sailing Team

hirdetes

1 óra 57 perc alatt teljesítette a Kenese-Keszthely távot az RSM DTM Sailing Team

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hihetetlen, de megcsinálták: 1 óra 57 perc a Balaton hosszanti átvitorlázásának új rekordja, amelyet 2014. október 24-én érte el az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránja, fedélzetén a ötfős legénységével. A rekord immár hivatalos.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában

A Kenese–Keszthely Rekordverseny a legrégebbi, ma is élő vitorlásverseny hazánkban, amelynek célja, hogy minél rövidebb idő alatt vitorlázzák végig hosszában a Balatont. E versenyen a rekordfutás szabályai az 1921-es kiírás óta nem változtak, és a Balatoni Yacht Klub választmánya 1921. április 15-én írta ki első alkalommal a versenyt, melyen tetszőlegesen Keszthelyről vagy Keneséről is neki lehet vágni a távnak, ez szabadon eldönthető. A megmérettetés menete a kiírás óta nem változott, azaz a kezdőponton lévő vasútállomáson bepecsételteti a kezdő időpontot a csapat egyik tagja, míg a többiek a kikötőben felkészítik a hajót az útra, majd a papírral együtt a lehető leggyorsabban végig kell vitorlázni a távot. Ezt követően gyors kikötés, egy csapattag ismét nyakába veszi a lábát, és futás megint a MÁV vasúti jegypénztárhoz: pecsét, időrögzítés (óra, perc) aláírás. Itt kiderül, vajon sikerült-e rekordot dönteni, vagy sem.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában

A legelső rekord a Pelso nevű jolléhoz kötődik, amely 1921-ben erős északi szélben Keneséről indulva 7 óra 12 perc alatt ment végig, a tiszta ideje tehát 6 óra 42 perc lett. Számos rekord született már, az egytestű rekord Majtényi Szabolcs és csapatához fűződik, akik 2007 októberében Assoval állították fel a 3 óra 41 perces kompenzációs idővel csökkentett rekordot, ami igen csak jó időnek számított. Eltelt négy év, 2011-et írunk, amikor Rajnai István csapata a HUNCAT típusú katamaránnal közel 1 órát javít a korábbi rekordon, az új rekord ekkor kerül először 3 óra alá, a rekordidő pedig 2 óra 42 perc lett. A HUNCAT Keszthelyről indult és szintén erős északi szélben vágtatott végig Keneséig 25 csomós csúcssebességet is elérve.

 

2013 júliusában egyszerre két hajó is tovább tudta javítani a korábbi rekordidőt, ráadásul ugyanazon a napon. Először Forgács Zoltán és Jankovics Gábor egy F20-as Nacrával döntöttek csúcsot Keneséről Keszthelyre vitorlázva, az ő idejük 2 óra 32 perc, tehát 10 perccel jobb, mint a korábbi Huncat rekord, majd kevéssel ezt követően a Fifty-Fifty Józsa Marci és csapata vitorlázott 2 óra 22 perces rekordot, további 10 percet javítva az korábbi rekordon.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában

Az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránja, fedélzetén az ötfős legénységgel – Vándor Róbert, Kövér László, Fekete András, Kaiser László és Kalocsai Zsolt – október 24-én, pénteken vágott neki a távnak. A balatonlellei Bavaria Yacht Clubban fél tízkor tették vízre a GC32-est. A repülő katamaránozás a vitorlázás Forma 1-es kategóriája, így a technika ellenőrzése minden menet előtt kötelező. Miután ezen is túl voltak, átvontatták a katamaránt Kenesére, gyorsan felszerelték, miközben Kalocsai Zsolt elfutott az állomásra, ahol a MÁV ellenőr lepecsételte a nyomtatványt, és ráírta az időt: 13 óra 22 perc. A katamarán 13 óra 27 perckor indult Keneséről.

 

„A Tihanyi takarásba 14 órakor értünk, a jó széliránynak köszönhetően 7 perc alatt áthaladtunk a csövön. Balatonszárszót elérve már látszott, hogy a szél folyamatosan frissülni fog, innen már az átlagsebesség folyamatosan 20 csomó felett volt, majd Balatonboglár után a sebességünk folyamatosan 25 csomó fölé került! A Badacsonytomaj-Fonyód tengelyt elérve a repülő hajó igazán elemében érezhette magát, ekkor értük el a korábban már megtapasztalt csúcssebességünket, ami 30,3 csomó volt. A györöki csücsköt 15 óra 25 perckor érintettük, ekkor már látszott, hogy az elmúlt 1 óra szárnyalásának köszönhetően meglesz az új rekord, a kérdés mindössze annyi volt, hogy sikerül-e 2 óra alatt teljesíteni a távot” – elevenítette fel az izgalommal telt perceket Kalocsai Zsolt.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában

Nos, sikerült, és a keszthelyi vasútállomáson a regisztrált idő pedig 15 óra 49 perc volt, így 2014. október 24-én megszületett az első 2 óra alatti Kenese-Keszthely rekord: 1 óra 57 perc.

 

Az RSM DTM Sailing Team tehát történelmi idővel írta be a nevét a legrégebbi, ma is élő vitorlásverseny történelemkönyvébe…

 

ROYAL SILVER KFT  -   BAVARIA YACHTS HUNGARY  -  WW.BAVARIA.HU

Székhely: H-1161 Budapest, Thököly u. 49.

Iroda: H-1138 Budapest, Váci út 113., 4. em.

Adószám: 13910978-2-42                                                                                               

Bank: Raiffeisen Bank

Számlaszám HUF: 12011526-00147538-00100005

Számlaszám EUR (IBAN): HU 1712 0115 2600 1475 3800 2000 02

 

 

 

 

Swift: UBRTHUHB                              

 

 

 

web: www.bavaria.hu

mail: info@bavaria.hu

 tel.:+3630 677 5080

 tel.:+3630 941 7062

  fax:+36 1 352 81

 

Forrás: Bavaria

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

achterstag

A hátsó szimpla árboc merevítő, anyaga drótkötél az árbocot előredőlés ellen tartja.... Tovább

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 113

Átlagos értékelés: 4.7

hajó