notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rekorddöntés, álomidővel: 1 óra 57 perc alatt teljesítette a Kenese-Keszthely távot az RSM DTM Sailing Team

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > 1 óra 57 perc alatt teljesítette a Kenese-Keszthely távot az RSM DTM Sailing Team

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

1 óra 57 perc alatt teljesítette a Kenese-Keszthely távot az RSM DTM Sailing Team


2014/11/06

Forrás: Bavaria

Hihetetlen, de megcsinálták: 1 óra 57 perc a Balaton hosszanti átvitorlázásának új rekordja, amelyet 2014. október 24-én érte el az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránja, fedélzetén a ötfős legénységével. A rekord immár hivatalos.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában
A Kenese–Keszthely Rekordverseny a legrégebbi, ma is élő vitorlásverseny hazánkban, amelynek célja, hogy minél rövidebb idő alatt vitorlázzák végig hosszában a Balatont. E versenyen a rekordfutás szabályai az 1921-es kiírás óta nem változtak, és a Balatoni Yacht Klub választmánya 1921. április 15-én írta ki első alkalommal a versenyt, melyen tetszőlegesen Keszthelyről vagy Keneséről is neki lehet vágni a távnak, ez szabadon eldönthető. A megmérettetés menete a kiírás óta nem változott, azaz a kezdőponton lévő vasútállomáson bepecsételteti a kezdő időpontot a csapat egyik tagja, míg a többiek a kikötőben felkészítik a hajót az útra, majd a papírral együtt a lehető leggyorsabban végig kell vitorlázni a távot. Ezt követően gyors kikötés, egy csapattag ismét nyakába veszi a lábát, és futás megint a MÁV vasúti jegypénztárhoz: pecsét, időrögzítés (óra, perc) aláírás. Itt kiderül, vajon sikerült-e rekordot dönteni, vagy sem.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában

A legelső rekord a Pelso nevű jolléhoz kötődik, amely 1921-ben erős északi szélben Keneséről indulva 7 óra 12 perc alatt ment végig, a tiszta ideje tehát 6 óra 42 perc lett. Számos rekord született már, az egytestű rekord Majtényi Szabolcs és csapatához fűződik, akik 2007 októberében Assoval állították fel a 3 óra 41 perces kompenzációs idővel csökkentett rekordot, ami igen csak jó időnek számított. Eltelt négy év, 2011-et írunk, amikor Rajnai István csapata a HUNCAT típusú katamaránnal közel 1 órát javít a korábbi rekordon, az új rekord ekkor kerül először 3 óra alá, a rekordidő pedig 2 óra 42 perc lett. A HUNCAT Keszthelyről indult és szintén erős északi szélben vágtatott végig Keneséig 25 csomós csúcssebességet is elérve.

 

2013 júliusában egyszerre két hajó is tovább tudta javítani a korábbi rekordidőt, ráadásul ugyanazon a napon. Először Forgács Zoltán és Jankovics Gábor egy F20-as Nacrával döntöttek csúcsot Keneséről Keszthelyre vitorlázva, az ő idejük 2 óra 32 perc, tehát 10 perccel jobb, mint a korábbi Huncat rekord, majd kevéssel ezt követően a Fifty-Fifty Józsa Marci és csapata vitorlázott 2 óra 22 perces rekordot, további 10 percet javítva az korábbi rekordon.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában

Az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránja, fedélzetén az ötfős legénységgel – Vándor Róbert, Kövér László, Fekete András, Kaiser László és Kalocsai Zsolt – október 24-én, pénteken vágott neki a távnak. A balatonlellei Bavaria Yacht Clubban fél tízkor tették vízre a GC32-est. A repülő katamaránozás a vitorlázás Forma 1-es kategóriája, így a technika ellenőrzése minden menet előtt kötelező. Miután ezen is túl voltak, átvontatták a katamaránt Kenesére, gyorsan felszerelték, miközben Kalocsai Zsolt elfutott az állomásra, ahol a MÁV ellenőr lepecsételte a nyomtatványt, és ráírta az időt: 13 óra 22 perc. A katamarán 13 óra 27 perckor indult Keneséről.

 

„A Tihanyi takarásba 14 órakor értünk, a jó széliránynak köszönhetően 7 perc alatt áthaladtunk a csövön. Balatonszárszót elérve már látszott, hogy a szél folyamatosan frissülni fog, innen már az átlagsebesség folyamatosan 20 csomó felett volt, majd Balatonboglár után a sebességünk folyamatosan 25 csomó fölé került! A Badacsonytomaj-Fonyód tengelyt elérve a repülő hajó igazán elemében érezhette magát, ekkor értük el a korábban már megtapasztalt csúcssebességünket, ami 30,3 csomó volt. A györöki csücsköt 15 óra 25 perckor érintettük, ekkor már látszott, hogy az elmúlt 1 óra szárnyalásának köszönhetően meglesz az új rekord, a kérdés mindössze annyi volt, hogy sikerül-e 2 óra alatt teljesíteni a távot” – elevenítette fel az izgalommal telt perceket Kalocsai Zsolt.

Új rekord a Balaton átvitorlázásában

Nos, sikerült, és a keszthelyi vasútállomáson a regisztrált idő pedig 15 óra 49 perc volt, így 2014. október 24-én megszületett az első 2 óra alatti Kenese-Keszthely rekord: 1 óra 57 perc.

 

Az RSM DTM Sailing Team tehát történelmi idővel írta be a nevét a legrégebbi, ma is élő vitorlásverseny történelemkönyvébe…

 

ROYAL SILVER KFT  -   BAVARIA YACHTS HUNGARY  -  WW.BAVARIA.HU

Székhely: H-1161 Budapest, Thököly u. 49.

Iroda: H-1138 Budapest, Váci út 113., 4. em.

Adószám: 13910978-2-42                                                                                               

Bank: Raiffeisen Bank

Számlaszám HUF: 12011526-00147538-00100005

Számlaszám EUR (IBAN): HU 1712 0115 2600 1475 3800 2000 02

 

 

 

 

Swift: UBRTHUHB                              

 

 

 

web: www.bavaria.hu

mail: info@bavaria.hu

 tel.:+3630 677 5080

 tel.:+3630 941 7062

  fax:+36 1 352 81

 hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Diabétesz

 diabétesz

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem...

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.