3 sárgabarackos desszert, amit nem érdemes kihagyni! - Recept

hirdetes

3 sárgabarackos desszert, amit nem szabad kihagyni!

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Még tart a sárgabarack szezon, bár már nem sokáig, úgyhogy éljetek ti is a lehetőséggel és süssetek minél többet! Nekem az egyik kedvenc gyümölcsöm, úgyhogy mindenféleképpen kipróbálom ezeket a recepteket.

Sárgabarack

Rusztikus sárgabarackos pite

 

Hozzávalók / 8 adag

 

    20 közepes db sárgabarack

    45 dkg finomliszt

    2 dkg élesztő

    10 dkg cukor

    1 db tojás

    5 dkg vaj

    2 citromból nyert citromhéj (reszelt )

    2 dl tej (langyos)

    1 kávéskanál kardamom (őrölt)

    2 kávéskanál fahéj

    4 ek porcukor

 

Elkészítés

 

A lisztet egy tálba szitáljuk.

Az élesztőt a langyos tejben egy kanál cukorral megfuttatjuk.

Megolvasztjuk a vajat, majd a felfutott élesztővel, a tojással, a kardamommal, a reszelt citrommal együtt a liszthez öntjük, és jól összedolgozzuk.

Rugalmas, puha tésztát gyúrunk belőle és letakarva duplájára kelesztjük.

Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepisbe tesszük (pont beterít egy gáztepsit).

A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk.

A fahéjat összekeverjük a cukorral, és egy fél mokkáskanálnyit teszünk a barackok belsejébe.

Kirakjuk vele a tésztát úgy, hogy a barackok szorosan egymás mellé kerüljenek.

Előmelegített sütőben készre sütjük.

Ha kész kivesszük, szeleteljük, és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.

 

sütési hőfok: 180°C

sütési mód: alul-felül sütés

tepsi mérete: 40x40 cm

Sárgabarack

Hozzávalók / 7 adag

 

Puding

 

    8 db sárgabarack (nagyobb)

    4 ek cukor

    1 csomag vaníliás cukor

    1 tasak vaníliás pudingpor

    3 dl tej

 

Feltét

 

    2 púpozott ek cukor

    1 ek vaj

    10 dkg mandula

    2 db sárgabarack (nem túl érett)

 

Elkészítés

 

 

Puding

 

A sárgabarackot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, kivesszük a magját, és apró darabokra vágjuk, ha nem elég puha. Hozzáadunk egy evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot, lassú tűzön kb. 10-15 percig főzzük, míg folyós lekvár állagú nem lesz.

 

A pudingport összekeverjük a 3 ek cukorral, majd apránként hozzáadjuk a 3 dl tejet, és feltesszük főni. Folyamatosan kevergetjük, mikor besűrűsödött, kisebb adagokban hozzáadjuk a megfőtt sárgabarackot. Jól elkeverjük, majd kisebb tálkákba tesszük. Nekem 7 tálkányi lett.

 

Feltét

 

Két keményebb barackot kb. 1-2 cm-es hasábokra vágunk. Egy serpenyőben 1 púpos evőkanál cukrot melegítünk egy evőkanál vajjal, folyamatosan kevergetjük, mikor elkezd felhabosodni beletesszük a barack szeleteket, megsütjük mindkét oldalukat, majd rátesszük a pudingok tetejére.

 

Ugyanebben a serpenyőbe teszünk még egy púpos ek cukrot és a mandulát, (nem baj, ha maradt benne egy kis barackos szirup a sütésből) egészen addig kevergetjük és melegítjük, míg a cukor el nem kezd karamellizálódni, és be nem vonja a mandula szemeket. A karamellás mandulát elosztjuk a pudingok tetején. Kínálhatunk hozzá frissen felvert tejszínhabot, úgy még finomabb!

Sárgabarack

Hozzávalók / 2 adag

 

    4 db sárgabarack (közepesen érett)

    8 dkg mozzarella (mini)

    8 csipet fahéj (őrölt)

    20 g vaj (a forma kikenéséhez)

 

Elkészítés

 

    A barackokat megmossuk, megszárítjuk, félbevágjuk és kimagozzuk.

    Kivajazunk egy kisebb hőálló tálat, belesorakoztatjuk a barackokat, magházukkal felfelé.

    Mindegyik közepébe egy-egy mozzarella golyót teszünk és meghintjük fahéjjal.

    Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percet sütjük.

    Melegen-langyosan tálaljuk.

Forrás: nosalty.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Extreme 40

Extreme 40 vitorlás hajó bemutatása - A koncepció Extreme 40 - Akció! Az Extreme 40... Tovább

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 186

Átlagos értékelés: 4.9

gasztronómia