notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Scholtz Imrét kérdeztük hogyan készült az idei 42. Kékszalag versenyre, milyen eredmények várhatóak

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Scholtz Imre a 42. Kékszalagról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Scholtz Imre a 42. Kékszalagról


2010/06/28

Riportsorozatunkban a Kékszalagonon induló, a  vitorlás világ legeredményesebb versenyzőit kérdeztük. Célunk a nagyközönségnek, a vitorlázás szerelmeseinek, azt amatőr szinten űzőknek bemutatni a versenyzőket, a versennyel kapcsolatos céljaikat, várakozásukat, tapasztalataikat. Interjúalanyunk Scholtz Imre volt.

Scholtz Imre Kékszalag

Riportalanyunk : Ifj. Scholtz Imre


Ifj. Scholtz Imre a Scholtz hajótervező, hajóépítő és vitorlázó család tagja. 1984 óta vitorlázik, nyert már magyar tengeri nagyhajós bajnokságot, többszörös magyar bajnok 6 különböző hajóosztályban. 2003-ban részt vett ARC-n az Atlanti-cóeánt átszelő versenyen, abszolút 3. helyezést ért el, 470-, Laser válogatott, 2007. Bajnokok Bajnoka 2. hely. Idén egy Formula 28 osztályú katamaránnal indul a versenyen, és ő az egyik esélyese a 2010. évi Kékszalag tókerülő versenynek.  Az interjú során nagyon elszántnak tűnt, és elmondása alapján nagy reményekkel indulnak majd a versenyen.Arra a kérdésünkre, hogy mióta vesz részt a Kékszalagon nem tudott pontos választ adni, ami nem meglepő, hiszen nagyon régóta kiemelkedő szereplője a magyar vitorlás világnak. A Kékszalagon állandó, kimagasló teljesítménnyel büszkélkedhet.


,,Volt, amikor csak kétévente volt Kékszalag, egy ideje minden évben megrendezésre kerül, azóta folyamatosan részt veszek. Előtte 10 éven keresztül is szintén részt vettem. 20 éve biztosan „űzöm ezt az ipart. Amióta eszemet tudom a kategóriát megnyertem, amiben épp elindultam. Scholtz 22-es , Sudár Regatta illetve 33-as osztály volt amiben győzni tudtam a Kékszalagon.”


Az idei év más lesz, mint az eddigiek, de a cél maradt. A győzelem a legfontosabb.


,,Idén egy Formula 28-as Katamaránnal indulok. Ez egy teljesen saját produktum, eredendően egy Formula 28-as Katamarán volt, amit magunk kedvére alakítottunk át. Erre a versenyre ezzel a hajóval már 3 éve készülünk. 


Abszolút a győzelem a cél. Nagyon sokan esélyesek a győzelemre. Lassan körvonalazódnak az erősviszonyok, rengeteg komoly egység fog indulni.  Azt gondolom, hogy aki az első 10-be bekerül, az igazán büszke lehet a teljesítményére.”


Az időjárás fontos kérdés. Akár el is dönthetik a verseny végkimenetelét az aktuális szélviszonyok. Most egyelőre biztosat nem tudhatunk az időjárást illetően.


,,Ahogy most látjuk a szelet, más is beleszólhat a versenybe, nem a Katamaránoké lehet a főszerep.  A liberák abszolút esélyesként indulnak a Katamaránok ellen. Mind az irány, mind a szélerő arra utal, hogy a liberáknak fog kedvezni az időjárás. Nekünk minden körülmény jó, a fontos az lenne, hogy álljon ki egy testre a hajó, tehát inkább szélerő és szélirány függő.  1,5-es illetve 2-es szélben is tudunk gyorsan menni, ha megfelelő a szélirány. De akár a 6-os szélerő is megfelelő lehet."


Különleges taktika? Mi lehet az, amivel győzni tud a csapat. Megoszlanak a vélemények a felkészülést illetően is. Sokan a technikai fejlesztéseket helyezik előtérbe, mások egy jó csapatban látják az a pluszt, mely az első hely eléréséhez segítheti az indulókat.


„3 éve kezdtük el a hajó felkészítését. Folyamatos fejlesztéseket végeztünk. Intenzíven 2 hónapja készülünk külön a Kékszalagra, de úgy gondolom, hogy főleg a hajó felkészítésén múlik, hogy hogyan fogunk teljesíteni. Sokat áldoztunk a hajóra, sokat várunk a versenytől. A csapatunk is nagyon jó, elszántak vagyunk.”

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Trimmelés

A vitorlázat és a rig finomállítása. Azt a vitorlázót, aki vitorlát vagy rigget állít,...

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor szül.hely/idő Székesfehérvár, 1986. április 26.   Berecz...

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti...

Budapesti étterem

A Városliget Café & Restaurant egy budapesti étterem, ahol egy gyönyörű környezetben,...

Business formal

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a dress code fogalmával, bár tény, hogy ezzel...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!