A valaha volt legnagyobb magánvitorlás, majd hadihajó az Amerikai Haditengerészetnél. A Sea Cloud megelőzte a korát, hihetetlen történelemmel a háta mögött szállítja ma is az utasokat.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A lebegő palota hihetetlen története

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A lebegő palota hihetetlen története


2018/03/03
CZs

A Sea Cloud-ot egykor lebegő palotaként emlegették, nem véletlenül. A hihetetlen luxusból sodródott az Amerikai Haditengerészet flottájába, majd őrizte tovább az egykori pompáját. Egy valódi remekmű, ami ma is exkluzív utaknak ad otthont Európától Amerikáig.

Hadihajó a világ legnagyobb luxus magánjachtjából

A lebegő palota

A mai Sea Cloud tényleg megelőzte a korát. Németországban, Kielben építették 1931-ben az amerikai Gibbs & Cox vállalkozók tervei alapján, a Krupp Hajógyárban. A valaha volt legnagyobb magánvitorlásként 1931. áprilisában szállt vízre a Wall Street egyik leggazdagabb üzletembere, Edward Francis Hutton tulajdonaként, aki második felesége, Marjorie Marriweather Post számára rendelte az elképesztő méretekkel rendelkező hajó megépítését. Az akkori négy árbocos, fekete hajótest 98 méteres hosszával és a maga 3100 tonnás vízkiszorításával a legnagyobb jacht volt az egész világon, méreteivel gőzhajtású társait előzte meg. 

 

A házaspár nem bízta a hajó kialakítását a véletlenre, a hajótest belsejének teljes pompáját papírra vetették egészen a legutolsó részletig, a gondosan válogatott, fényűző antik díszítőelemekkel és berendezési tárgyakkal együtt, amelyek később saját, és hat másik luxuskabin ékköveivé avanzsáltak. A díszítés természetesen pontosan olyan lett, ahogy ők azt megálmodták. A Hussar névre keresztelt hajónak ekkor csupán egyetlen célja volt: a Hutton családtól már jól megszokott pompát híresztelni szárazföldön és tengeren egyaránt. Persze üzleti célú utazásaik és kalandjaik eszköze is volt, az év 12 hónapjából legalább 9-et vízen töltött.

 

Egy új időszak kezdete

A Huttan házaspár válása után az imádott hajó Marjoire tulajdonában maradt, ekkor nyerte el a Sea Cloud nevet (először, de nem utoljára). Marjorie második férje, Joseph E. Davis sikeres ügyvéd volt, Wilson elnök gazdasági tanácsadójaként tevékenykedett. A Szovjetúnió amerikai nagyköveteként gyakran rendeztek találkozókat a hajó fedélzetén, amin a politikai elit legjava is megfordult. A szovjetek természetesen örömmel fogadták a meghívást, hiszen a hajó a nyugati luxus valódi megtestesítője volt. A Leningrád körüli utak ugyanakkor egyre veszélyesebbé váltak, a hadihajók száma is megnőtt. 

 

Sea Cloud a második világháborúban

A jelenlegi utasok többsége talán fel sem figyel a hajó fedélzetén ma is megtalálható kis plakettre, amin kicsi, fehér selyemcsíkra emlékeztető jelöléseket láthatunk. Kevesen tudják, de minden csík egy félév aktív katonai szolgálatot jelent az Egyesült Államok Haditengerészeténél. Bár a házaspár megpróbált túladni a hajón mielőtt Amerika belépett a háborúba, az efféle luxuscikkek piaca akkoriban teljesen összeomlott, így hazafiasságuk jeléül felajánlották azt az amerikai haditengerészet részére.

 

Bár Pearl Harborig nem volt szükség a vitorlások bevetésére, a Sea Cloud ezt követően szerepet kapott a flotta megerősítésének érdekében. Franklin D. Roosevelt elnök, Joseph E. Davis közeli barátja elsőként ugyan elutasította a hajó katonai szolgálatát, mondván, az túl szép ahhoz, hogy efféle feladatot lásson el,  a finomkodást 1942-ben már nem engedhette meg magának Amerika. A Sea Cloud-ot így a parti őrség szimbolikus egy dollár fejében bérbe vette, megfosztotta árbocaitól és pompájától, és szürkére festette. Az egykori lenyűgöző luxus jacht időjárás-megfigyelőként szolgált az Azori-szigetek és a dél-grönlandi vizek között.

 

Sea Cloud a háború után

Míg a hajótulajdonosok legnagyobb része elveszítette, vagy eladta hajóit a háború során vagy azt követően, a Sea Cloud-ot Marjorie és férje 1946-ban visszakapták a floridai partvidéken. A sokat látott hajó az utat árbocok nélkül tette meg, azonban ekkor már fényes fehér színben, arany díszítésben pompázott. Hamarosan egy közel 4 éves rekonstrukciós folyamat vette kezdetét, ami a háború után még a legtehetősebbek számára is megterhelő lehetett. A történet szerint Marjorie a Palm Beach Hotel legfelső emeletéről látta meg a felújított, gyönyörű hajót a horizonton. A férje ekkor csupán annyit mondott: “Nos, drágám, ott jön a baba.”

 

A Sea Cloud többször nevet cserélt

Marjorie hamarosan arra a következtetésre jutott, hogy nem tudja tovább fenntartani a luxus jachtot és fizetni annak, valamint a 72 fős személyzetnek a költségeit. Hónapokig keresett vevőket, a Sea Cloud Angelita néven Rafael Leonidas Trujillo, a Dominikai Köztársaság vezetőjének tulajdonába került, majd Patria néven a panamai székhelyű Operation Sea Cruises Inc. birtokába, később Antarna néven szelte a vizeket óceáni iskolaként, ahol a diákok a hajó fedélzetén tengeri sportprogramokkal egészíthették ki tanulmányaikat.

8 évig hánykolódott Colón kikötőjében is a pusztító napsütés és magas páratartalom kínzó fogságában, végül Hartmut Paschburg üzletember ismerte fel a hajóban rejlő lehetőségeket és vásárolta meg, majd adta vissza a hozzá méltó nevét. 1978. november 15-én a Sea Cloud hamburgi kikötőbe költözött, a következő évben pedig meg is kezdték a szükséges felújítási munkálatokat.

 

Sea Cloud a hozzá méltó helyen

Jelenleg a hajó a róla elnevezett Sea Cloud Cruises hajótársaság tulajdonában van több társával együtt. A 98 méteres hajó ma már varázslatos külső és belső kialakításával fogadja az egy hetes utakra érkező vendégeket, a hozzá illő impozáns berendezéssel és luxussal. A hajó önmagában is kibérelhető, de egy útnak is igencsak borsos ára van, bár a díjak változóak, nagyjából 4-5 ezer eurót kell fizetnie annak, aki egy héten át szeretné élvezni a Sea Cloud kínálta eleganciát.


hajó luxus tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árkádia Hotel Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Árkádia Hotel kikötője....

karácsonyi céges vacsora

Karácsonyi céges vacsora a nosztalgikus hangulatú Dunyha Étteremben! Tartsa meg karácsonyi...

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy olyan szakma, melyre egyre nagyobb az igénye a cégeknek, hisz a...

Bilge

A bilge hajófeneket, hajóűrt jelent, mint például a fenékdeszka alatti terület.

Marás

A Balaton déli partján, a víz alatt húzódó keskeny, sekély zóna, amit úgynevezett...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.