notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A valaha volt legnagyobb magánvitorlás, majd hadihajó az Amerikai Haditengerészetnél. A Sea Cloud megelőzte a korát, hihetetlen történelemmel a háta mögött szállítja ma is az utasokat.

hirdetes

A lebegő palota hihetetlen története

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Sea Cloud-ot egykor lebegő palotaként emlegették, nem véletlenül. A hihetetlen luxusból sodródott az Amerikai Haditengerészet flottájába, majd őrizte tovább az egykori pompáját. Egy valódi remekmű, ami ma is exkluzív utaknak ad otthont Európától Amerikáig.

Hadihajó a világ legnagyobb luxus magánjachtjából

A lebegő palota

 

A mai Sea Cloud tényleg megelőzte a korát. Németországban, Kielben építették 1931-ben az amerikai Gibbs & Cox vállalkozók tervei alapján, a Krupp Hajógyárban. A valaha volt legnagyobb magánvitorlásként 1931. áprilisában szállt vízre a Wall Street egyik leggazdagabb üzletembere, Edward Francis Hutton tulajdonaként, aki második felesége, Marjorie Marriweather Post számára rendelte az elképesztő méretekkel rendelkező hajó megépítését. Az akkori négy árbocos, fekete hajótest 98 méteres hosszával és a maga 3100 tonnás vízkiszorításával a legnagyobb jacht volt az egész világon, méreteivel gőzhajtású társait előzte meg. 

 

A házaspár nem bízta a hajó kialakítását a véletlenre, a hajótest belsejének teljes pompáját papírra vetették egészen a legutolsó részletig, a gondosan válogatott, fényűző antik díszítőelemekkel és berendezési tárgyakkal együtt, amelyek később saját, és hat másik luxuskabin ékköveivé avanzsáltak. A díszítés természetesen pontosan olyan lett, ahogy ők azt megálmodták. A Hussar névre keresztelt hajónak ekkor csupán egyetlen célja volt: a Hutton családtól már jól megszokott pompát híresztelni szárazföldön és tengeren egyaránt. Persze üzleti célú utazásaik és kalandjaik eszköze is volt, az év 12 hónapjából legalább 9-et vízen töltött.

hirdetes

 

Hihetetlen történet a világ egykori legnagyobb luxus magánvitorlásáról

hirdetes

 

Egy új időszak kezdete

 

A Huttan házaspár válása után az imádott hajó Marjoire tulajdonában maradt, ekkor nyerte el a Sea Cloud nevet (először, de nem utoljára). Marjorie második férje, Joseph E. Davis sikeres ügyvéd volt, Wilson elnök gazdasági tanácsadójaként tevékenykedett. A Szovjetúnió amerikai nagyköveteként gyakran rendeztek találkozókat a hajó fedélzetén, amin a politikai elit legjava is megfordult. A szovjetek természetesen örömmel fogadták a meghívást, hiszen a hajó a nyugati luxus valódi megtestesítője volt. A Leningrád körüli utak ugyanakkor egyre veszélyesebbé váltak, a hadihajók száma is megnőtt. 

 

Lapozz tovább a következő oldalra a hajó elképesztő történetének folytatásáért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek... Tovább

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.9