notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ legkisebb, önerőből kialakított állama: a Sealandi Hercegség

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ legkisebb „állama”: Sealandi Hercegség

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legkisebb „állama”: Sealandi Hercegség


2014/04/28
P.J.

Hivatalosan a Vatikán a világ legkisebb állama, azonban létezik egy még kisebb, nem regisztrált állam is. Az uralkodó dinasztiák fényűző életétől ugyan távol áll ez a kis hercegség, de rövid történelme igen figyelemreméltó.

Sealandi Hercegség
Melyik a világ legkisebb állama? A többség minden bizonnyal a Vatikánt mondaná elsőre.  Ez hivatalosan így is van, létezik viszont egy önerőből kikiáltott, de nem regisztrált állam- lapozd végig galériánkat, ha kíváncsi vagy további részletekre…

Sealandi Hercegség

Sealand állam Anglia keleti partjai mentén, a Temze torkolatától északra, a parttól mintegy 10 kilométerre (6 mérföld) elhelyezkedő, 9x23 méter alapterületű mesterséges szigeten található, amelynek egyetlen földrajzi jellegű képződménye a Roughs Tower. 

Sealandi Hercegség

A Roughs Tower egyike a II. világháború idején a brit katonai doktrína szellemében épített erődöknek, amelyeknek funkciója a környező ég figyelése, ellenséges légierő visszaverése, és az elsüllyesztett hajókból megmenekült matrózok kimentése volt. Az akkori nemzetközi vizeken két nagy vasbeton lábra épített kosárlabda pályányi platform mai formájában akár műemléknek is tekinthető, mivel a háború után valamennyi társát lebontották. Ő maga maradt csak, az Északi-tengeren

Sealandi Hercegség

1966-ban a Bates család telepedett meg itt, majd 1967. szeptember 2-án kikiáltották a hercegség függetlenségét. A „hercegség” címerében olvasható a család mottója: E Mare Libertas, azaz „Szabadság a tengerből”. Az országot csak Anglia ismerte el hivatalosan önálló államként. 

Sealandi Hercegség

1967-ben Paddy Roy Bates angol hadnagy kitűzte a zászlót és kikiáltotta magát az „ország” hercegének. Az Egyesült Királyság, mint hajót követelte vissza a területet, azonban a brit bíróság megállapította, hogy mivel a tengeri határon túl van a platform így nincs illetékessége döntést hozni a kérdésben. Innen a kvázi függetlensége. 

Sealandi Hercegség

1978-ban egy német üzletember megbízásából holland izomemberek „puccsot” hajtottak végre, és foglyul ejtették Michael Bates-t, Paddy Bates fiát. Nem sokkal később Paddy néhány hozzá hű emberrel visszafoglalta a szigetet, kiszabadította Michaelt, a hollandokat pedig (hadi) foglyul ejtette. Németország követeket küldött Sealand-be, tárgyalni a békéről és a foglyok szabadon engedéséről.

 

Sealandi Hercegség

 A kis országot idővel felfedezte a maffia is: egyre több hamis sealandi útlevél jelent meg, valószínűleg a fent már említett német üzletember által. Összesen kb. 150 000 hamis útlevél került forgalomba. A Miamiban 1997-ben meggyilkolt Gianni Versace olasz divattervező gyilkosa, Andrew Cunanan például szintén sealandi útlevéllel igyekezett hamis személyazonosságot teremteni magának.

Sealandi Hercegség

Az állam létezésének fenntartására (rozsdásodás ellen) saját pénzt verettek, bélyegeket nyomtattak, sőt, saját rendszámtáblát is készítettek. 
 

Sealandi Hercegség

Az ország (pontosabban a Bates család cége, a Haven Co.) fő bevételi forrása ma a szigeten elhelyezett szerverek által a weblapok hostolása. Havi 1500 dollárért golyóálló betonnal védett szervert kaphatunk, amely folyamatos mikrohullámú kapcsolatban van az angol hálózatokkal. utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve.

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,...

Bandázsolás

A bandázsolás a kötélvég összefonása, másnéven babázás, vagy fuxolás.

Finn

Finn vitorlás hajó - 1952 óta töretlen A Finn Vitorlás Szövetség az 1952-es Helsinki...

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.