A világ legkisebb, önerőből kialakított állama: a Sealandi Hercegség

hirdetes

A világ legkisebb „állama”: Sealandi Hercegség

P.J.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hivatalosan a Vatikán a világ legkisebb állama, azonban létezik egy még kisebb, nem regisztrált állam is. Az uralkodó dinasztiák fényűző életétől ugyan távol áll ez a kis hercegség, de rövid történelme igen figyelemreméltó.

Sealandi Hercegség

Melyik a világ legkisebb állama? A többség minden bizonnyal a Vatikánt mondaná elsőre.  Ez hivatalosan így is van, létezik viszont egy önerőből kikiáltott, de nem regisztrált állam- lapozd végig galériánkat, ha kíváncsi vagy további részletekre…

Sealandi Hercegség

Sealand állam Anglia keleti partjai mentén, a Temze torkolatától északra, a parttól mintegy 10 kilométerre (6 mérföld) elhelyezkedő, 9x23 méter alapterületű mesterséges szigeten található, amelynek egyetlen földrajzi jellegű képződménye a Roughs Tower. 

Sealandi Hercegség

A Roughs Tower egyike a II. világháború idején a brit katonai doktrína szellemében épített erődöknek, amelyeknek funkciója a környező ég figyelése, ellenséges légierő visszaverése, és az elsüllyesztett hajókból megmenekült matrózok kimentése volt. Az akkori nemzetközi vizeken két nagy vasbeton lábra épített kosárlabda pályányi platform mai formájában akár műemléknek is tekinthető, mivel a háború után valamennyi társát lebontották. Ő maga maradt csak, az Északi-tengeren

Sealandi Hercegség

1966-ban a Bates család telepedett meg itt, majd 1967. szeptember 2-án kikiáltották a hercegség függetlenségét. A „hercegség” címerében olvasható a család mottója: E Mare Libertas, azaz „Szabadság a tengerből”. Az országot csak Anglia ismerte el hivatalosan önálló államként. 

Sealandi Hercegség

1967-ben Paddy Roy Bates angol hadnagy kitűzte a zászlót és kikiáltotta magát az „ország” hercegének. Az Egyesült Királyság, mint hajót követelte vissza a területet, azonban a brit bíróság megállapította, hogy mivel a tengeri határon túl van a platform így nincs illetékessége döntést hozni a kérdésben. Innen a kvázi függetlensége. 

Sealandi Hercegség

1978-ban egy német üzletember megbízásából holland izomemberek „puccsot” hajtottak végre, és foglyul ejtették Michael Bates-t, Paddy Bates fiát. Nem sokkal később Paddy néhány hozzá hű emberrel visszafoglalta a szigetet, kiszabadította Michaelt, a hollandokat pedig (hadi) foglyul ejtette. Németország követeket küldött Sealand-be, tárgyalni a békéről és a foglyok szabadon engedéséről.

 

Sealandi Hercegség

 A kis országot idővel felfedezte a maffia is: egyre több hamis sealandi útlevél jelent meg, valószínűleg a fent már említett német üzletember által. Összesen kb. 150 000 hamis útlevél került forgalomba. A Miamiban 1997-ben meggyilkolt Gianni Versace olasz divattervező gyilkosa, Andrew Cunanan például szintén sealandi útlevéllel igyekezett hamis személyazonosságot teremteni magának.

Sealandi Hercegség

Az állam létezésének fenntartására (rozsdásodás ellen) saját pénzt verettek, bélyegeket nyomtattak, sőt, saját rendszámtáblát is készítettek. 
 

Sealandi Hercegség

Az ország (pontosabban a Bates család cége, a Haven Co.) fő bevételi forrása ma a szigeten elhelyezett szerverek által a weblapok hostolása. Havi 1500 dollárért golyóálló betonnal védett szervert kaphatunk, amely folyamatos mikrohullámú kapcsolatban van az angol hálózatokkal. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

utazás
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 5.0