notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ legkisebb, önerőből kialakított állama: a Sealandi Hercegség

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ legkisebb „állama”: Sealandi Hercegség

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legkisebb „állama”: Sealandi Hercegség


2014/04/28
P.J.

Hivatalosan a Vatikán a világ legkisebb állama, azonban létezik egy még kisebb, nem regisztrált állam is. Az uralkodó dinasztiák fényűző életétől ugyan távol áll ez a kis hercegség, de rövid történelme igen figyelemreméltó.

Sealandi Hercegség
Melyik a világ legkisebb állama? A többség minden bizonnyal a Vatikánt mondaná elsőre.  Ez hivatalosan így is van, létezik viszont egy önerőből kikiáltott, de nem regisztrált állam- lapozd végig galériánkat, ha kíváncsi vagy további részletekre…

Sealandi Hercegség

Sealand állam Anglia keleti partjai mentén, a Temze torkolatától északra, a parttól mintegy 10 kilométerre (6 mérföld) elhelyezkedő, 9x23 méter alapterületű mesterséges szigeten található, amelynek egyetlen földrajzi jellegű képződménye a Roughs Tower. 

Sealandi Hercegség

A Roughs Tower egyike a II. világháború idején a brit katonai doktrína szellemében épített erődöknek, amelyeknek funkciója a környező ég figyelése, ellenséges légierő visszaverése, és az elsüllyesztett hajókból megmenekült matrózok kimentése volt. Az akkori nemzetközi vizeken két nagy vasbeton lábra épített kosárlabda pályányi platform mai formájában akár műemléknek is tekinthető, mivel a háború után valamennyi társát lebontották. Ő maga maradt csak, az Északi-tengeren

Sealandi Hercegség

1966-ban a Bates család telepedett meg itt, majd 1967. szeptember 2-án kikiáltották a hercegség függetlenségét. A „hercegség” címerében olvasható a család mottója: E Mare Libertas, azaz „Szabadság a tengerből”. Az országot csak Anglia ismerte el hivatalosan önálló államként. 

Sealandi Hercegség

1967-ben Paddy Roy Bates angol hadnagy kitűzte a zászlót és kikiáltotta magát az „ország” hercegének. Az Egyesült Királyság, mint hajót követelte vissza a területet, azonban a brit bíróság megállapította, hogy mivel a tengeri határon túl van a platform így nincs illetékessége döntést hozni a kérdésben. Innen a kvázi függetlensége. 

Sealandi Hercegség

1978-ban egy német üzletember megbízásából holland izomemberek „puccsot” hajtottak végre, és foglyul ejtették Michael Bates-t, Paddy Bates fiát. Nem sokkal később Paddy néhány hozzá hű emberrel visszafoglalta a szigetet, kiszabadította Michaelt, a hollandokat pedig (hadi) foglyul ejtette. Németország követeket küldött Sealand-be, tárgyalni a békéről és a foglyok szabadon engedéséről.

 

Sealandi Hercegség

 A kis országot idővel felfedezte a maffia is: egyre több hamis sealandi útlevél jelent meg, valószínűleg a fent már említett német üzletember által. Összesen kb. 150 000 hamis útlevél került forgalomba. A Miamiban 1997-ben meggyilkolt Gianni Versace olasz divattervező gyilkosa, Andrew Cunanan például szintén sealandi útlevéllel igyekezett hamis személyazonosságot teremteni magának.

Sealandi Hercegség

Az állam létezésének fenntartására (rozsdásodás ellen) saját pénzt verettek, bélyegeket nyomtattak, sőt, saját rendszámtáblát is készítettek. 
 

Sealandi Hercegség

Az ország (pontosabban a Bates család cége, a Haven Co.) fő bevételi forrása ma a szigeten elhelyezett szerverek által a weblapok hostolása. Havi 1500 dollárért golyóálló betonnal védett szervert kaphatunk, amely folyamatos mikrohullámú kapcsolatban van az angol hálózatokkal. utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Robert Scheidt

Robert Scheidt   Születési hely/idő 1973. április 15. Sao Paolo Robert...

Fénymásoló bérlés

Nagyobb összegű beruházás és hitelfelvétel nélkül olyan készüléket használhat, ha a...

Csáklya

A csáklya egy rúdra erősített kampó.

Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!