Sinkó Adrienn Tihany tündér mese előadása Békéscsabán: Balatoni legendák kelnek életre a színpadon Sinkó Adrienn Tihany tündér című mesedarabjában

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Balatoni legendák kelnek életre a színpadon Sinkó Adrienn Tihany tündér című mesedarabjában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Balatoni legendák kelnek életre a színpadon Sinkó Adrienn Tihany tündér című mesedarabjában


2022/03/22
VN

Sinkó Adrienn Tihany tündér című mesedarabjának keddi ősbemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház - tájékoztatta a teátrum hétfőn közleményben az MTI-t.

 Sinkó Adrienn Tihany tündér mesedarab bemutató

Középpontban a balatoni legendák

Mint írják, a darab a Petőfi Irodalmi Múzeumnak a Trianon-centenárium alkalmából meghirdetett "Egy vérből." című gyermek- és ifjúsági drámapályázatának díjazottja volt. A mű színrevitelében dramaturgként Zalán Tibor működött közre, az előadást Herczeg T. Tamás rendezte. "Három, a magyarsághoz és az európai kultúrához köthető szál: a mitológiai Ekhó története, a balatoni kecskeköröm mondája és történeti tényként a trianoni békediktátum fonódik össze a mesében" - idézi a közlemény a rendezőt, aki hozzátette, hatalmas kihívás a mai vizuális környezetben felnövő gyerekek számára is izgalmas látványt nyújtó előadást létrehozni.

 

Életre kelnek a balatoni legendák   

"Ezért Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervezővel különleges világot teremtettünk, amelyben gólyalábasok, manók, óriáspók és számos állat megjelenik a színpadon. Egyszerre tíz-tizenkét helyszín fog változni a nézők szeme előtt" - fogalmazott. A darab szerkezetében, szellemiségében és motívumaiban a magyar népmesékkel mutat rokonságot. A bő egyórás előadásban központi szerep jut a magyar népdaloknak, amelyek olykor az összetartozás és az azonos gyökerek ismertetőjegyei, máskor varázsigeként működnek.  

 

Miről szól a Tihany tündér mű?  

A történetben Tihany, a visszhang kiszabadul a sziklából, és elmegy Balaton királyhoz, hogy oldja fel az átok alól. A király azonban nem tudja ezt megtenni, mert gyönge: köpenyét egy száz évvel ezelőtt támadt viharban szétszaggatták és elhordták a vízimanók.A köpeny megmaradt közepe a mai Magyarországot formázza. Tihany küldetése, hogy visszaszerezze és visszavarrja a leszakadt részeket. Az állomások valós helyszínek az egykori Magyarország területéről.
   

Bár a köpenyt nem sikerül visszaszerezni, a történet hősei mindenhonnan hazavihetnek valamit a leszakadt részek kincseiből, értékeiből, tudásából. Ezek a varázserejű dolgok végül meggyógyítják Balaton királyt, Tihany útja tehát nem volt hiába.
   

Tihany tündér részletek

A darabot eredetileg a Trianon-centenáriumnak szentelt előző évadban mutatták volna be, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások következtében csúszott át a mostanira. Seregi Zoltán színházigazgató korábban elmondta, ez a szerinte csodaszép darab úgy mesél a kisebbeknek Trianon tragédiájáról, hogy ez a szó egyszer sem hangzik el a színpadon. A darab főszerepeit Papp Barbara és Ormándy M. Keve alakítja.


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása.

Kalóz vitorlás hajó

Kalóz vitorlás hajó története 1937-ben a Német Vitorlás Szövetség egy 10m2-es...

Ejtés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják.

Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.