notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme Siófok, a Balaton partjainak legnagyobb városa!

hirdetes

A Balaton partjainak legnagyobb városa: Siófok

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sokáig volt kérdés, melyik is a Balaton legnagyobb városa, és hosszas találgatások, szavazások, viták után végül Siófok lett ez, ami már a római korban is lakott terület volt. Ismerd meg te is! :)
 

Ismerd meg te is a legnagyobb Balaton parti várost, Siófokot!

A város már a rómaiak idejében is lakott terület volt, és egy feljegyzés szerint Galerius császár itt  épített zsilipet a Balatonnak, hogy mocsaras részeit lecsapolhassa, majd erdőt telepítsen a száraz területekre. 


1055-ben, a Honfoglalás után írott Tihany alapítólevele is említi Siófokot, akkor Fok néven. 
Ez a név legelőször egy 1137-es adózási listában szerepel, és maga a Siófok megnevezés feltehetőleg 1790. környékén született meg.

 
A tatárjárás hatalmas pusztítást okozott ennek a kis városkának is, de az újra lakottá vált, viszont 1552-ben a törökök erővel elvették. Így Siófokból hadikikötő lett, sőt, erődöt is kapott, amely a mai kórháztól nem messze lévő Granárium dombon feküdt. 

hirdetes


1688-ban felszabadult, és 1693-ban kapott egy fatemplomot is, amit a veszprémi káptalan építtetett a lakosoknak, és telepeseket is hozott ide.

 

 

hirdetes

A Rákóczi-szabadságharc idején itt terült el Vak Bottyán Sió-vonalas is, és Rákóczi pecsétet adott a településnek, ami a mostani címerük alapja. 


A siófoki vasútállomás 1863-ra készült el, majd egy évvel később az első védett hajókikötő is. 
1865-ben nagy számú zsidóság élt itt, nem egy kereskedővel, és jelentős szerepük volt Siófok turizmusának fellendülésében. 


1878-ban elkészült a „Magyar Tenger” nevű fürdőház, majd a fürdőtelep , majd 1885-ben parcellázásra is sor került, ebből épült ki a mai fürdőtelep. 

Baross Gábor 1888-ban állami támogatással segítette a Balatoni Gőzhajózási Rt. újraszervezését, így 1889-ben a Kelén, 1891-ben pedig a Helka hajó kerülhetett vízre. 


1891-ben, áprilisban megalakult a Siófok Balatonfürdő Rt., és fürdőjogot vett a káptalantól, és hatvan holdnyi mocsaras terület került föld általi feltöltésre. 


Később a nagyobb szállodák emelése is beindult, ekkor született meg a Sió és a Hullám, ezután a Központi szálló.


Siófok 1968. végén vált várossá, és 2006-ban sok területrendezési munkálat is révbe ért, 2011-ben pedig teljesen megújult, ma már külföldieknek és magyaroknak egyaránt remek programokkal, éttermekkel, diszkókkal, és fesztiválokkal szolgál.

 

 

Ha erre járunk remek szórakozási lehetőség a Flört, a Palace, és a Press Club, valamint a Petőfi sétány számos szórakozóhelye, ha pedig nevezetességeket tekintenénk meg, a Víztorony, a Siófoki kikötő, valamint a Rózsakert tökéletes erre.
 

Ismerd meg te is a legnagyobb Balaton parti várost, Siófokot!
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 218

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek tenger,óceán utazás