Skóciában több tízezer tó található, amelyek közül összegyűjtöttünk 5 igazán szépet!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Skócia 5 varázslatos tava, amelyeket mindenképp látnod kell!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Skócia 5 varázslatos tava, amelyeket mindenképp látnod kell!


2023/12/31

Skócia az Egyesült Királyság második legnagyobb országrésze mind területileg, mind a népesség számát tekintve. Északról és nyugatról az Atlanti-óceánnal, keletről az Északi-tengerrel, valamint délről Angliával határos. Skócia területéhez több száz sziget és több tízezer tó tartozik, amelyek bejárásához egy élet is kevés lenne. Ennek megkönnyítése érdekében kiválasztottunk 5 igazán méltán népszerű tavat Skócia területéről, amelyeket mindenkinek látnia kell!

Skócia legszebb tavai közül 5 különleges

5. Loch Lomond

A Loch Lomond tó Skócia legnagyobb tava, amelyen rengeteg sziget található. A 39 kilométer hosszú édesvízi tó legnagyobb szélessége 8 kilométer, míg legkeskenyebb része 1,2 kilométer széles. A tavat 37 méteres átlagmélység jellemzi, azonban legmélyebb pontja 190 méter mély is lehet. A tó teljes felszíne, amely elválasztja egymástól Közép-Skóciát és a Felföldet, 71 négyzetkilométeres. A Loch Lomond Skócia egyik legjelentősebb hajózásra és vízisportolásra alkalmas tava. A tavon a legkülönfélébb vízi járműveket is lehet használni, mint például kajakot, kenut, szörföt, jet-skit és motorcsónakot is. A szabadidős tevékenységek kedvelői pedig akár egész nap gyönyörködhetnek az elképesztő látványban, vagy golfozhatnak a golfklubok valamelyikében.

 

 

4. Loch Awe

Skóciában a harmadik legnagyobb édesvízű tó a Loch Awe, amelynek területe 38,5 négyzetkilométer. A leghosszabb édesvízi tó jelzőjével is büszkélkedhet, hiszen közel 41 kilométer hosszan terül el átlagosan 1 kilométeres szélességgel. A tó híres pisztránghalászati lehetőségeiről, így igazán kiváló kiránduló hely lehet a horgászok számára is. A Loch Awe több leomlott várat is rejt szigetein, amelyek közül a leginkább fotózott a Kilchurn Castle a tó északi végén.

 

3. Loch Katrine

A Loch Katrine is szintén egy édesvízű tó, amely 13 kilométer hosszú és 1 kilométer széles. Glasgow és a hozzá közel eső városok legfontosabb turisztikai célpontja. A tó nevét a kelta ceathairne kifejezésből kapta, amely szarvasmarha tolvajt és parasztot jelenthet. Történelmileg ezt a kifejezést egy klán harcosainak csoportjára használták, akik fosztogattak és marhákat tulajdonítottak el.

 

 

2. Loch Maree

A Loch Maree tó Skócia negyedik legnagyobb édesvízű tava, amely 20 kilométer hosszan terül el egy 28,6 négyzetkilométernyi területen. A tó öt nagy szigetet és több mint 60 kisebbet rejt magán. A Maree nevezetű szigeten megtalálható egy kápolna, egy temető, egy szent kút és egy szent fa maradványa is. A tengeri pisztrángok és lazacok hatalmas számban gyűlnek össze a tó bizonyos öbleiben, aminek köszönhetően a tó rendkívül izgalmas halászati élményt nyújthat.

 

 

1. Loch Ness

A Loch Ness Skócia legismertebb és második legnagyobb tava. Hossza mintegy 40 kilométer, maximális szélessége 2,7 kilométer, legnagyobb mélysége pedig 230 méter. A hatalmas vízfelszín 56,4 négyzetkilométernyi felületen fekszik, amely 16 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az ország legnagyobb térfogatú tava a Loch Ness, a maga 7,4 köbkilométeres térfogatával. A tóban több víz található, mint az összes angliai és walesi tó vizében együttesen. A tó turisztikai ismertségét leginkább az állítólag benne élő Loch Ness-i szörnynek köszönheti, amit a helyiek „Nessie-nek” is becéznek.

 

 


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a...

Dörzsléc

A dörzsléc a hajó szélét védő szegély.

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem...

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.